İK Manifesto Yazıyor

0
96
Koç Sistem İK Direktörü Tülay Tiryaki

“Çalışanlarımızın büyük bir çoğunluğunun uzaktan çalıştığı bu dönemde iç görülerini anlık toplamanın, analiz etmenin ve aksiyon almanın “geleceği yeniden tasarlamanın” vazgeçilmezi olduğunu düşünüyoruz” diyen KoçSistem IK Direktörü Tülay Tiryaki, öğrenme yöntemlerinin, motivasyonel ihtiyaçların, sosyalleşme ve iletişim biçimlerinin şirket kültürünü oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Şule Laleli

FORTUNE TÜRKIYE’NIN sorularını cevaplayan Tülay Tiryaki, liderlik modelini yenilediklerini, Dijital Ortamda Liderlik Manifestosu’nu yayınladıklarını ve Gelişim Programı ile destekleyerek değişim yönetimi çalışmalarını sürdürdüklerini söylüyor. KoçSistem’in İK stratejileriyle ilgili ilginç konu başlıkları…

KoçSistem İK adına operasyonel ve stratejik manada neleri gündeme aldı?


Pandemi ile 2020 IK gündemi KoçSistem’de de tümüyle değişti. Yılın ilk yarısındaki ana önceliğimiz; çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığını güvence altına almak ve uzaktan çalışma deneyimini eşsiz kılmaktı. O dönemde ve sonrasında sağladığımız başarının arkasında “çeviklik, hızlı adaptasyon, şeffaf ve sürekli iletişim ve üst yönetim sahipliği” olduğunu görüyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren sağlık, esenlik konuları gündemini korurken operasyonel verimlilik bir gündem haline geldi. Uzaktan çalışma uygulamasını 5 senedir uygularken pandemi ile bu
oran yüzde 95’e yükseldi. #herşeyseninlebaşlar diyerek devreye aldığımız uygulamaların bazılarını paylaşmak gerekirse; agile (çevik) çalışan deneyimi ekipleri ile uzaktan çalışma manifestosu ve rehberi, dijital ortamda toplantı kültürü manifestosu, pandemiye özel seminerler, #EVDE KAL konseptli iletişim ve etkinlik programları, çalışanların kaygı ve sağlık durumlarını takip eden anketler, kritik çalışan segmentlerinin düzenli aranması, uzaktan çalışmayı kolaylaştıran destek paketleri ve CEO ile canlı yayınlar sıralanabilir.

Önümüzdeki dönemde insan kaynağını etkin kullanabilmek, ortaya çıkan değişimlere hızla uyum sağlamak ve iş süreçleriyle ilgili gelecek trendlerini önceden analiz edebilmek için ajandanızda neler var?

Başarılı ve fark yaratan iş sonuçlarına ulaşmanın KoçSistemcesi “Doğru ve Yetkin insan kaynağı” ile çalışmaktan geçiyor. Yaşadığımız bu dönemi ve değişen çalışma yaklaşımlarını da göz önüne aldığımızda birkaç konu ön plana çıkıyor; çalışan deneyimi, beden ruh sağlığı ve hibrit çalışma modelleri ile verimliliği ve etkinliği sürdürülebilir kılmak. Çalışanlarımızın büyük bir çoğunluğunun uzaktan çalıştığı bu dönemde iç görülerini anlık toplamanın, analiz etmenin ve aksiyon almanın “geleceği yeniden tasarlamanın” vazgeçilmezi olduğunu düşünüyoruz.

Yaşadığımız pandemi süreciyle şirketlerin İK adına fark yaratan, yenilikçi, kapsayıcı çalışmalarla, organizasyonu ve çalışanları geleceğe hazırlamak adına neler yapması gerek?


Pandemi ile biz İK’cıların insan yönetimi yaklaşımlarında değişimler oldu. Dönemin getirdikleri ile yenilenen aslında sadece çalışma ortamlarımız değil, öğrenme yöntemlerimiz, motivasyonel ihtiyaçlarımız, sosyalleşme ve iletişim biçimlerimiz, iş yapış biçimimiz, iş-özel yaşam dengemiz, liderlik tarzımız ve şirket kültürümüz oldu. Tüm bu konularda yaklaşımımızı yeniden tasarlamak; çalışanlarımızı bu yeni duruma adapte etmek durumundayız. Bu konulardaki aksiyonları çalışanlarımızla birlikte, deneyimi odağımıza alarak uzaktan sosyalleşmeyi destekleyen “topluluk” yönetimi, oyunlaştırma araçları, esnek ve dijital
öğrenme programları, esenlik programları ile çevik bir yaklaşımla gerçekleştirmeliyiz.