Euro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyon beklentileri aştı

    0
    26

    Euro Bölgesi, 2016 yılının 4. Çeyreğinde  geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla piyasa beklentilerin üzerinde %1.8 büyüme kaydederken, bir önceki çeyreğe kıyasla %0.5 büyüdü. Böylece 4. Çeyrekte büyüme beklentileri karşılanmış oldu. Ayrıca bir önceki döneme ait veriler de yıllık ve aylık bazda sırasıyla %1.8 ve %0.4’e revize edildi. 

    Enflasyon
    Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon yılın ilk ayında yüzde 1,8 yükselerek beklentileri aştı.

    Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde bu yılın ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 1,8 olarak ölçüldü. Yüzde 1,5’lik piyasa beklentisinin üstünde gerçekleşen yıllık enflasyon, aralık ayında ise yüzde 1,1 yükselmişti. 

    Euro Bölgesi’nde ocak ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 8,1’le enerjide gerçekleşti. Enerjiyi yüzde 1,7 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 1,2 ile hizmetler ve yüzde 0,5 ile de enerji dışı sanayi ürünleri izledi.

    Tek Para Birliği’nde ocak ayında öncü yıllık çekirdek enflasyon ise piyasa beklentisi doğrultusunda yüzde 0,9 arttı.

    Enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2’lik seviyeye uzun süredir ilk kez aralık ayında bu kadar yaklaşmıştı. Ocak ayı enflasyonu ise ECB’nin hedefine aralık ayındakinden daha fazla yaklaştı.

    Ocak ayına ilişkin detaylı veriler, 22 Şubat’ta açıklanacak.