İş dünyası, 2015’ten neler bekliyor?

0
36

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, şu andaki mevcut döviz kuru seviyeleriyle ilgili bir değerlendirme yaparken sadece dolara ya da euroya bakmanın eksik olacağını, ikisinin ortalamasına, yani sepet kura bakmak gerektiğini bildirdi.
 
1 yıl önce döviz sepetinin 2,38, bugün ise 2,50 seviyesine geldiğini aktaran Çağlar, bir yıl içinde yüzde 5’lik bir artış yaşandığını, dolayısıyla döviz kurlarında büyük bir artış olmadığının görüldüğünü kaydetti.
 
Çağlar, mevcut seviyelerin korunması halinde, özellikle ithalata dayalı üretim yapan sanayicilerin bu durumdan olumsuz etkilenmelerinin söz konusu olmayacağını dile getirdi.
 
Bir takım felaket senaryolarının olduğunu, bunlara itibar etmemek gerektiğini, bugün küresel piyasalarda ciddi manada neler konuşulduğuna bakmak gerektiğini anlatan Çağlar, “Oraya baktığınızda, ABD’de ve Avrupa Birliği’nde (AB) faizlerin uzun süre düşük düzeyde olacağı ifade ediliyor. Bu durum bizim lehimize” dedi.
 
Fed’in parasal genişlemeyi sona erdirmesinin dünya genelinde finansal kaynaklara ulaşma konusunda bazı sıkıntılar oluşturabileceğini vurgulayan Çağlar, bu noktada ülke olarak yapılacak hamlenin üretim ve faiz eksenindeki dengeyi çok çok iyi kurmak olduğunu, bu nedenle “Faizler düşmelidir” dediklerini, çünkü yurt içi piyasalardaki faiz düzeylerinin üretimin ayağına pranga olmaması gerektiğini ifade etti.
 
“Tasarrufa ayrılan pay artacağı için talep yönlü enflasyon azalacak”
Çağlar, hükümet tarafından açıklanan OVP’de 2015 yılı için ihracatın yani dış talebin büyümeye katkısının sıfır olarak öngörüldüğünü belirterek, “Doğal olarak OVP’nin söz konusu öngörüsüne bağlı olarak 2015 yılında ekonomideki büyümenin ihracattan değil iç talep artışından kaynaklanmasını bekliyorum” dedi.
 
Enflasyon konusundaki sağlıklı politikaların bel kemiğinin beklentileri iyi yönetmek olduğunu bildiren Çağlar, bir ekonomide insanlar, “mal ve hizmetlerin değerinde bir artış yaşanacak” beklentisine girerse enflasyon sarmalının meydana geldiğini ve buna karşı dikkatli olunması gerektiğini, bunun işin sosyal ve psikolojik yönü olduğunu anlattı.
 
Diğer taraftan tasarruf konusu olduğunu, yurt içindeki kaynakları artırmanın en sağlıklı yolunun bu olduğunu vurgulayan Çağlar, ancak Türkiye’de tasarruf oranlarının çok düşük olduğunu,  dolayısıyla insanların daha fazla tasarrufa yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
 
Bu başarılırsa hem talep ayağında, hem de üretim ayağında beklenen etkinin sağlanabileceğini vurgulayan Çağlar, “Tasarrufa ayrılan pay artacağı için talep yönlü enflasyon azalacak. Ayrıca yerli kaynaklar üretime daha fazla yöneleceği için de üretim artacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“Türkiye ve bölge ekonomileri için jeopolitik riskler ön planda”
Çağlar, küresel piyasalarda etkisi hissedilen petroldeki düşüşün Türkiye lehine bir durum olduğunu söyledi.
 
Enerji ithali ve petrole ödenen paranın cari açığın en büyük nedenlerinden biri olduğunu anlatan Çağlar, bundan dolayı petrolün değerindeki düşüşün Türkiye ekonomisi için ciddi bir sübvansiyon etkisi olacağını dile getirdi.
 
Türkiye ve bölge ekonomileri için jeopolitik risklerin ön planda olduğunu vurgulayan Çağlar, “Irak’ta, Suriye’de ve Ukrayna’da yaşananlar malum. Bunların ticarete ve ekonomik ilişkilere etkisi oldu. Ayrıca siyasi istikrarı olmayan bölgelerin, yatırımcıyı alarm durumuna getiren bir niteliği de var. Bunların yanında jeopolitik risklerin devam etmesi durumunda, derecelendirme kuruluşlarının verdiği kredi notumuza yansıması da bir başka risk unsurudur” diye konuştu.
 
İbrahim Çağlar, 2015 yılında dolar/TL ve faiz beklentilerine ilişkin şunları kaydetti:
 
“2015 yılında dolar/TL kurunu Türkiye’ye gelecek olan yabancı kaynaklar ve jeopolitik gelişmeler belirleyecek. Ayrıca enerji fiyatlarında ve özellikle de petrol fiyatlarındaki düşüşün önümüzdeki yıl devam etmesi döviz talebini azaltacaktır. Ayrıca dünyada, gelişmekte olan ülkelerin büyüme yönlü enerjisi ve iştahı devam ediyor. Türkiye de bu enerjiyle beraber büyümesini sürdürecektir.”