Çin sermaye çıkışına karşı önlem arayışında

    0
    31

    Fortune’un Wall Street Journal’a dayandırdığı habere göre Çin sermaye çıkışını dizginlemek amacıyla yurtdışında yatırım yapmaya çalışan şirketlere yönelik kontrolü artırmayı planlıyor.

    Finans çevrelerinden yetkililer, Pekin yönetiminin paranın Çin’den kaçışını engellemek amacıyla resmi kanallar üzerinden harekete geçmesine rağmen yavaşlayan ekonomiden ve değer kaybeden para biriminden kaygı duyan gittikçe daha fazla sayıda yatırımcının bazı gayrı resmi yollardan sermayeyi yurtdışına çıkardığına dikkat çekiyorlar.

    Yuan bu yıl dolar karşısında yüzde 6’dan fazla değer kaybetti ama yine de bir dizi para birimine kıyasla görece istikrarlı konumda.

    China International Capital Corporation’dan analistler de konuyla ilgili olarak yaptıkları açıklamada, yurtdışındaki yatırım artışının döviz riskini artırmanın yanı sıra bu yatırım anlaşmalarını  başarısızlığı halinde Çin’in mali sistemine tehdit de oluşturabileceğine dikkat çekiyorlar.

    Çin’in döviz rezervleri hâlâ dünyadaki en büyük rezerv olsa da, Çin Merkez Bankası yuandaki değer kaybını frenlemek amacıyla büyük miktarda dolar sattığından Mart 2011’den beri en düşük seviyeye gerilemiş durumda.
    Özellikle ABD’de ulusal ekonomiyi canlandırma vaadiyle Donald Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından son haftalarda yuan ve diğer gelişmekte olan pazarların para birimleri üzerindeki baskıların daha da ciddi hale geldiği gözleniyor.