Azimut’ta hedef üç yılda 14 yeni model

0
60

Dünyanın önde gelen İtalyan yat üreticisi Azimut, Türkiye distribütörü Concept Marine ile birlikte CNR Avrasya Boat Show’da altı yeni yat modelini sergiledi. Fuarı ziyaret eden Azimut-Benetti’nin Kurucusu ve Grup Başkanı Paolo Vitelli ile yat pazarını önümüzdeki üç yıllık planları ve uzun vadeli büyüme hedeflerini konuştuk.

Vitelli, günümüz yat üreticileri arasında en inovatif isimlerden. 21 yaşında genç bir üniversite öğrencisiyken Azimut’u kuran İtalyan girişimci, işe yelkenli kiralayarak başlıyor. “Param yokken bu işe başladım. Parasız işi devam ettirebilmenin yolu ise brokerlıktan, tekne kiralamadan geçiyordu” diyen Paolo Vitelli, para kazanmaya başladığı zaman tekne ithalatına da başlıyor. “Bir süre sonra tekne ithal etmektense imal etmenin daha akıllıca bir fikir olacağını fark ettim ve ithal ettiğim teknelerden daha güzellerini yapabileceğimi de anladım. Şirketi 1969 yılında kurmuştum ama imalata 1974 yılında başladım” diyor. Ve Azimut zaman içerisinde motor yat ve mega yat üreticisi olarak bir numaraya yerleşiyor.

Şirket 24 metre üzerinde yat yapımı alanında 16 yıldır dünya sıralamasında sektörün lideri. Yıllık 300 adet üretim ve 700 milyon euro ciroya sahip Azimut cirosunu her yıl yüzde 10 artırmayı hedefliyor. Şirket önümüzdeki üç yıl içinde beş farklı koleksiyonda piyasaya 14 yeni model sürmeyi planlıyor. Kurulduğu yıldan bu yana şirket için dönüm noktası olarak tanımladıkları süreçlerin neler olduğunu soruyoruz Vitelli’ye. Azimut kurulduğunda, şu an çok kullanılan bir materyal olan fiberglas bu kadar yaygın değil. Şirketin 1970’lerin sonlarında fiberglastan yapılan en büyük tekneleri üretmesi, en önemli dönüm noktası oluyor. Motor yat üreticisi Azimut, 1985 yılında süper mega yat üreticisi Benetti’yi satın alıyor. “Benetti’yi almamız ikinci kırılma noktası oldu ve o günden bu yana hep birinciliğe oynadık” diyen Vitelli sözlerini şöyle sürdürüyor: “Üçüncü dönüm noktamız ise, sadece İtalya pazarı ile sınırlı kalmayıp uluslararası satışa geçmemiz oldu”. Azimut üretiminin yüzde 98’ini 72 farklı ülkeye gönderiyor.

“Dördüncüsü ise inovasyon” diyor 69 yaşındaki Vitelli; “Teknelerde daha evvel yapılmayan şeyleri yapmak”. Teknolojideki gelişmelere de bağlı olarak tekneseverler aynı tekneyi kullanmaktan daha çabuk sıkılır hale geldi. Vitelli tekne ömrüne beş yıl biçiyor. “Son dönemde müşteriler beş-altı senede bir teknelerini değiştirmek istiyorlar. Bu isteği karşılayabilmek için çok hızlı ve inovatif yenilikler yapmamız gerekiyor. O yüzden teknoloji ile birlikte bu kadar sık modeller çıkıyor” diyor. Vitelli, Azimut’un üç farklı yönde ilerlediğini anlatıyor: “İtalyan tasarımı ve tarzını korumak, teknelerin camlarını genişleterek içeriye giren ışığı artırmak ve dolayısıyla denizin daha çok görülebilmesini sağlamak ve üçüncüsü ise inovatif teknoloji; yani karbon fibere ağırlık veriyoruz. Motor teknolojisi, yakıt tasarrufu ve daha az gürültülü modeller öne çıkıyor.”

Vitelli dünyadaki en güzel kıyıların Güney İtalya ve Türkiye’de olduğunu söylerken, “Yat turizmi için gelen turistlerin sayısı artırılmalı” diyor. Vitelli, ağırlıklı talep aldığı ülkeler içinde, üretimlerinin yüzde 40’ını kapsayan ABD’ye dikkat çekerek şöyle devam ediyor: “Meksika, Türkiye, Hong Kong yükselirken; Rusya, Çin ve Brezilya pazarları geriliyor. O da ülkelerin ekonomik durumuyla ilgili. İleriye yönelik yeni gelişen ve potansiyeli olan pazarlar ise Tayland, Malezya, Endonezya ve Güney Kore.”