ZMapp Ebola ilacı hakkında bilinmesi gereken beş şey

    0
    111

    ABD’de başlayan Ebola paniği tüm dünyaya yayılırken, ABD’li Map Biopharmaceutical Liberya’da çalıştıkları sırada Ebola virüsüne maruz kalan Amerikalı iki sağlık görevlisini tedavi etmek üzere deney evresindeki ilacını piyasaya sürdü.

    Batı Afrika’da yaklaşık 900 kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınına karşı geliştirilen ve henüz test aşamasındaki ZMapp şimdiye kadar yalnızca hayvanlarda denendi. Ancak uzmanlar,  ilaçla tedavinin yanıt vereceğinden umutlular.

    İşte ZMapp ve Ebola virüsünün potansiyel tedavisine yönelik çalışmalarla ilgili bilinmesi gereken beş şey:
     

    1. Ebola virüsünün tedavisi yok. Hastalık insanlarda yüzde 90’lara varan ölüm oranlarına yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, salgınlar genellikle Orta ve Batı Afrika’nın uzak köylerinde patlak veriyor. Kanla ya da hastalık bulaşmış hayvanların vücut sıvılarıyla temas halinde bulaşıyor.
    2. 2003 yılında kurulan Mapp’in piyasada herhangi bir ticari tedavi yöntemi yok.  Şirket “biyo-savunma ve global sağlıkta karşılanmamış gereksinimlere” odaklanıyor ve halen 10 antikor üretim geliştirme programı üzerinde yoğunlaşmış durumda; bu programlardan biri Ebola virüsüyle ilgili.
    3. Mapp ve başka birkaç biyofarmasötik şirketine bu yılın başında Ebola virüsüyle mücadele çalışmaları kapsamında beş yıllık bir süre için 28 milyon dolarlık kaynak aktarıldı. Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün verdiği tutar, Ebola’nın aynı sıra Marburg, Sudan ve Lassa gibi diğer ateşli, kanamalı salgınlara yol açan virüslerle mücadeleyi de kapsıyor.
    4. Bu kaynak, ABD Ordusu Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Araştırma Enstitüsü’nün, antikor karışımının Ebola virüsünü durdurabileceğine dair  araştırmasından sonra verildi. Bilim adamları hastalık semptomları ortaya çıkar çıkmaz hasta maymunları tedavi etmeyi başardılar.
    5. Ebola virüsü bulaşmış Amerikalıların tedavisinde Mapp’in ilacının potansiyel başarısı, yüzlerce Afrikalının ölümünün ardından deneysel tedavilerin sınırlı kullanımıyla ilgili soruları gündeme getirdi.  Bu durumda, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA), acil talep halinde henüz onaylanmamış ilaçlara 24 saat içinde erişim izni vermesini sağlayacak bir uygulamayı devreye sokabileceği belirtiliyor.  

    Ebolaya karşı ilk umut ışığı