Yapay Zeka Yeni Kripto Mu?

0
286

Yapay zekada patlama yaşanıyor: Goldman Sachs’a göre, bu alana para dökmek için yarışan yatırımcıların yapay zekaya ayırdığı kaynak gelecek yıl 200 milyar dolara yükselebilir. Ancak sektörden önemli bir isim, yapay zeka etrafında yaratılan coşku ve aşırı pazarlamanın teknolojiyi daha ileri taşıyabilecek bilimsel gelişmelere sekte vurabileceğine dikkat çekiyor.

DeepMind ortak kurucusu ve CEO’su Demis Hassabis, “Yapay zeka kripto gibi alanlarda görebileceğiniz aşırı bir pazarlama ve coşkuya maruz kalıyor” diyor. “Yapay zeka alanında gözlemlediğim bu tür bir yaklaşım teknolojiyi daha ileri taşıyabilecek bilimsel gelişimin altını oyma tehlikesini beraberinde getiriyor.”

DeepMind, Google’ın yapay zeka araştırma birimi; 2016 yılındaki masa üstü oyunu Go’da dünya şampiyonunu yenen öncü yapay zeka modeli olan eski Bard chatbot ve AlphaGo gibi projelerin arkasındaki isim. 

Hassabis DeepMind’ı 2010 yılında kurdu ve dört yıl sonra da Google bunu 500 milyon dolar gibi bir fiyata satın aldı. Hassabis’in hala yönettiği DeepMind, Google’ın Gemini yapay zeka modeli dahil yeni yapay zeka modelleri üretmeye devam etti.

Hassabis 15 yıldan daha uzun bir süredir yapay zeka alanında ve ChatGPT’nin Kasım 2022’de pazara çıkışıyla yarattığı büyük ilgide önemli bir paya sahip. Bu yeni teknolojiye yönelik hayranlık daha yapay zeka odaklı şirketlerin ortaya çıkmasını sağladı. CBInsights şubat ayında, halen unicorn statüsüne sahip 36 yapay zeka startup’ı bulunduğunu ve 800 yapay zeka startup’ının yüzde 85’inin de erken evrede olduğunu kaydetti. Bu alan henüz çok yeni ve devasa bir girişim sermayesi akışı söz konusu.

1990’ların teknoloji balonuna gönderme

Fonlama açısından bakıldığında, Hassabis’in yapay zeka ile kriptoyu karşılaştırması mantıklı; her ikisi de sermaye ve kamusal tanıtım açısından katlanan bir büyümeye tanık oldular. Kripto startup’ları 2021 ila 2022 yılları arasında 50 milyar dolara yakın bir yatırım elde etti ancak başlangıçtaki heyecanın sönmesiyle token değer kaybetti ve bu rakam geçen yıl 10 milyar doların altına geriledi.

Hatta NFT gibi bazı kripto sektörlerinde satış hacmi, 2021 yılındaki pik noktalardan yüzde 90 üzeri bir düşüşle adeta çakıldı.

Halen yapay zeka alanında, devasa veri merkezlerine sponsor olan ve araştırmaya milyarlar akıtan OpenAI, DeepMind ve Microsoft gibi birkaç büyük isim ve yapay zekayı hem B2B hem de tüketiciyle ilgili ürünlerde kullanan yüzlerce küçük startup var. Hassabis uzun zamandır yapay zeka araştırmalarında en ileri teknolojiye yoğunlaşmış durumda ve DeepMind çalışanlarının büyük bir bölümü de, halen pazarı dolduran daha genç yapay zeka işlerindekinden farklı olarak, PhD sahibi.

Hassabis, insanın bilişsel zekasına eşdeğer ya da onu aşan Yapay Genel Zeka’ya atıfta bulunarak, “Sanırım, öneminden dolayı yapay genel zekanın inşasına daha bilimsel bir yaklaşımda bulunmalıyız” diyor. 

Öte yandan, bazı analistler de, yatırımların ve değerlenmelerin yapay zekanın mevcut becerilerinin kat be kat üzerinde olduğunu söyleyerek yapay zekayı açıkça bir balon olarak tanımlıyorlar. Bu retorik, 2021 ve 2022 yıllarında büyük bir patlama yaşayan kriptoya yöneltilen eleştirileri çağrıştırıyor. O dönemde, blockchain ve desantralize finans gerçek anlamda dönüştürücü teknolojiler olarak görülmemiş, kripto ve NFT’lere akan parayı yönlendiren etken uzun vadeli değerinden çok yatırımcıların heyecanı şeklinde yorumlanmıştı.   

Societe Generale baş global stratejisti Albert Edwards konuyla ilgili şunları belirtiyor: “Her balonun dikkat çekici bir öyküsü vardır. Mevcut anlatı, şirket karlarında yapay zekanın yaratacağı patlamanın halihazırdaki astronomik değerlemeleri haklı kıldığı yönünde. Ancak 1990’ların teknoloji balonuna tanık olanlar ‘biz bu filmi daha önce gördük’ diyecektir.” (Kaynak: Fortune.com