Tayvan ve Çin liderleri 66 yıl sonra buluşuyor

    0
    26

    Tayvan lideri Ma Ying-jeou, cumartesi günü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapacağı tarihi görüşmenin Pekin yönetimi tarafından adaya uygulanan diplomatik tecridin kaldırılmasına yardımcı olabileceği umudunu dile getirdi. 

    Ma, düzenlediği basın toplantısında görüşmenin Tayvan’da ocak ayında yapılacak seçimleri etkilemeyeceğini söyledi. Ma, “Görüşmenin konusu, seçimler değil, gelecek nesillerin mutluluğu” dedi. 

    Tayvan’a biraz daha geniş bir uluslararası alan tanınması konusunda da Şi ile görüşeceklerini belirten Ma, Pekin yönetimiyle bu kapsamda anlaşmaya varılacağını umduklarını ifade etti.

    Ma, görüşmede Güney Çin Denizi’ndeki gelişmelerin gündeme gelmesinin beklenmediğine işaret etti. 

    Demokratik Yenilikçi Parti (DPP) ve diğer muhalefet partileri, görüşmenin amacını ve zamanlamasını sorgulayan açıklamalar yapmıştı. 16 Ocak’taki başkanlık seçimi öncesinde yapılan anketler, Ma’nın liderliğini yaptığı Milliyetçi Parti’nin oy oranın düştüğünü gösteriyor. Bazı çevreler, Milliyetçi Parti’nin oy oranını artırmak için görüşmeye bel bağladığını ileri sürüyor. 

    Söz konusu eleştirilerin görüşmenin tarihi önemini gözardı ettiğine dikkati çeken Ma, “Bu toplantı, hem Tayvan hem Çin hem de bütün dünya için olumlu bir şey. Bunu, toplumun tüm kesimlerinden aldığımız yanıtlarda da görebilirsiniz” dedi. 

    Toplantıyla ilgili açıklamanın cumartesi günü yapıldığını anımsatan Ma, “Ancak bu görüşmenin yapılması için yaklaşık iki yıldır çaba harcanıyordu” ifadelerini kullandı. 

    Toplantının Çin ve Tayvan liderleri arasında düzenli görüşmeler yapılması için bir başlangıç olabileceğini kaydeden Ma, toplantıyla ilgili şüpheleri gidermek için gerekli belgeleri kamuoyuyla paylaşacağını ve şeffaf olacağını sözlerine ekledi. 

    66 yıl aradan sonra görüşecekler
    Tayvan Hükümet Sözcüsü Charles Çın, salı günü yaptığı açıklamada Tayvan ve Çin liderlerinin 66 yıl aradan sonra hafta sonu Singapur’da bir araya geleceğini açıklamıştı. 

    Çın, bölgede barışın güçlendirilmesi amacıyla yapılacak görüşme sonunda herhangi bir ortak açıklama yapılmayacağını ve anlaşma imzalanmayacağını söylemişti. Tayvan ve Çin liderleri arasında 1949’daki iç savaştan bu yana görüşme yapılmamıştı. 

    Çin’de 1949’da Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üzerine bazı hükümet üyeleri, Tayvan’a kaçarak, adada bağımsızlık ilan etmiş ve milliyetçi Çin olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı. Ancak Çin, Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmemiş ve adanın kendi topraklarına dahil olduğunu öne sürmüştü. Tayvan’ı sadece 22 ülke tanıyor. Tayvan’ın “Çin Taipeisi” adıyla Olimpiyat Oyunları’na sporcu göndermesine izin veriliyor.