Sanofi Pasteur Türkiye-Birgi Mefar’dan 10 Yılda 22 Milyon Çocuğa Aşı

0
141

Sanofi Pasteur ila Türkiye’nin aşı alanında gerçekleştirilen ilk teknoloji transferi olma özelliğini taşıyan Birgi Mefar Grup iş birliği bu sene 10. yılını kutluyor. Sanofi Pasteur’ün hayata geçirdiği bu teknoloji transferi sayesinde 2011 yılından bu yana 60 milyon dozun üzerinde aşı üretimi Türkiye’de gerçekleştirildi ve 22 milyon çocuk bu aşılar sayesinde ulusal aşı takviminin kapsamındaki hastalıklara karşı korundu. 

****

Sanofi Pasteur’un, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ve ülkemizde aşı alanında bir ilk olan teknoloji transferinin onuncu yıldönümü nedeniyle Sanofi Pasteur Türkiye Levant ve İran Genel Müdürü Karine Labaky ve Birgi Mefar Grup CEO’su Faik Somerkatılımıyla düzenlenen basın toplantısında, bu süreçte aşı üretimi ve aşılamada kaydedilen ilerlemelere vurgu yapıldı. Toplantıda ayrıca Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Serhat Ünal ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem de söz aldı. 

Toplantıda öncü çalışmaları ve yatırımları ile Türkiye’de sağlık sektörünün hizmetinde olduklarını vurgulayan Sanofi Pasteur Türkiye Levant ve İran Genel Müdürü Karine Labaky, Birgi Mefar grubuyla on yılı aşkın süredir başarıyla sürdürülen işbirliği sayesinde, ARGE’den istihdama, üretimden teknoloji transferine birçok alanda katkı sağlandığını belirtti. Sanofi Pasteur’ün Türkiye’de aşı üretimine yatırım yapan ilk şirket ve Türkiye’nin de bu tür teknoloji transferine sahip ilk Sanofi ülkesi olduğunu kaydetti.

Karine Labaky, Sanofi Pasteur ve Birgi Mefa Grup işbirliğiyle, Türkiye’de on yılda 63 milyon doz aşı üretimi gerçekleştirdiklerini kaydetti. Labaky, şirketin dünyada günde 2,5 milyon dozdan fazla aşı ürettiğini de sözlerine ekledi. 

Toplantıda konuşan Birgi Mefar CEO’su Faik Somer de, Sanofi Pasteur işbirliğiyle ulusal aşı takviminin kapsamındaki hastalıklara karşı koruma sağlayan çocukluk çağı aşılarının Türkiye’de ilk kez üretilmeye başlandığını kaydetti. Faik Somer, teknoloji transferi sayesinde Sanofi Pasteur için üretilen 63 milyon doz aşının yanı sıra diğer kurumlar için de aşı üretmenin yolunun açıldığını ve on yılda 130 milyon dozdan fazla aşı üretildiğini belirtti.

Toplantıya katılan Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ise, Nisan ayının son haftası kutlananDünya Aşı Haftası öncesinde halk sağlığının önemine ilişkin açıklamalarda bulunarak, aşı üretiminin karmaşık sürecine ve aşı üretim tesisi kurulmasının önemine ve zorluklarına değindi. Ünal, enfeksiyon hastalıklarının çoğunun aşıyla önlenebildiğini belirterek, aşı üretim sürecinin karmaşık olduğunu, bundan dolayı know how transferinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkan Yardımcısı Ahmet İhsan Erdem ise, son bir yıldır mücadele edilen koronavirüs salgınının sağlık alanındaki şirketlerin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, Türkiye’nin 2017 yılında bir milyar dolar olan ilaç ihracatının 2020 yılı itibariyle yüzde 80 artışla 1,8 milyar dolara ulaştığını ve Türk menşeli ilaçların 170 ülkeye ihraç edildiğini belirtti. Erdem bu bağlamda, Sanofi-Birgi Merfer’in  Türk sağlık sektörüne katkısının öneminin de altını çizdi.