Sanayinin atağı sürebilecek mi?

0
57

SANAYI SEKTÖRÜ yatırım ve ihracatı artıran teşviklerle 2017’nin yükselen yıldızı oldu. Geçtiğimiz yıl sanayi üretimi yüzde 8,7 artış kaydederken borsada BIST Sanayi Endeksi de yüzde 54,83 oranında prim yaptı. 2018 yılının ilk beş ayında ise BIST 100 Endeksi yüzde 10’un üzerinde kayıp yaşadı. Aynı süre içinde BIST Sanayi Endeksi’ndeki düşüş yüzde 4’te kaldı.
2018 yılının ilk çeyreğinde takvim etkisinden arındırılmış verilerle sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,2 artış kaydetti. Piyasanın ortalama beklentisiyle kıyaslandığında gerçekleşmenin bir miktar aşağıda kaldığı görülüyor. Borsada sanayi endeksindeki ivmeyi takip ederek işlemlerini gerçekleştiren Emre Kaya, beklentinin altında kalmış olsa da sanayi üretim verilerinin genel eğilimi itibariyle güçlü görünümünü koruduğunu düşünüyor. Halk Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Uğur Bozkurt ise sanayi üretim verilerini değerlendirirken sektörel bazda ekonominin diğer alanlarını desteklemesi açısından kimya ve inşaat sektörlerindeki ivme kaybına dikkat çekiyor. Bozkurt, otomotiv sektörünün ise sanayi faaliyetlerine olumlu katkı sağlamaya devam edeceğini düşünüyor. Mart sanayi üretim verilerinin detaylarına bakıldığındaysa dayanıklı tüketim mallarındaki zayıflığın sürdüğünü görmekteyiz. Yatırım eğilimini gösteren sermaye mallarında ve yüksek teknolojik ürünlerdeki güçlenmenin korunması ise orta vadeli büyüme görünümü açısından önemli.
BIST Sanayi Endeksi’nin performansı göz önüne alındığında yüzde 4,38 kayıpla diğer endekslere oranla oldukça az değer kaybettiği gözlenmekte. Sanayi Endeksi ilk çeyrekte mali ve hizmet sektörüne göre daha iyi bir performans sergiledi. Sanayi sektörünün öncü şirketleri ise Tüpraş, Ford Otosan, Ereğli Demir Çelik, Tofaş Fabrika ve Vestel. Bu şirketler içerisinden Ford Otosan ve Ereğli Demir Çelik satışlarını yüzde yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 25’in üzerinde artırmayı başardı.
Sanayi sektöründe en fazla kazandıran hisse ise yılbaşından 22 Mayıs’a kadar olan sürede Çelik Halat oldu. Hisse dolar bazında yüzde 70 kazandırdı. Ardından gelen İskenderun Demir Çelik yüzde 46, Kardemir D yüzde 31 kazandırdı. Para piyasalarında olumsuzlukların arttığı dönemlerde sanayi sektörüne ağırlık verilmesi riski azaltma açısından önemli bir alternatif olarak görülmeli. Burada da seçici olmak önemli. Özellikle de özvarlık karlılığını artırmayı başaran şirketleri öne çıkarmak prim potansiyelini yükseltecektir. Bu şirketler içerisinde döviz pozisyonu artıda olan şirketler elbette diğerlerine göre daha avantajlı olacaktır. Veriler de bunu destekler nitelikte. Son iki yıldaki trend ağırlıklı olarak ihracatçı sanayi şirketlerinin öne çıktığını gösteriyor.