Ruslar parasını Güney’den Kuzey Kıbrıs’a kaydırıyor

0
30

Güney Kıbrıs’ta 2013 yılında yaşanan ekonomik kriz, Kuzey Kıbrıs’taki bankalara yaradı. Güney’deki bankalarda bulunan toplam 120 milyar euro mevduatın 60 milyarına sahip olan Rus yatırımcılar, kriz sonrası daha güvenli buldukları Kuzey Kıbrıs’taki bankalara kaydırıyorlar Creditwest Bank’ın Kıbrıs’ta özel bankacılığa başlaması nedeniyle bir grup gazeteci ile biraraya gelen Creditwest Bank Kıbrıs Genel Müdürü Süleyman Erol, ” Rum müşterimiz yok ama Güney’de yaşayıp da parasının bir kısımını Kuzey’e taşıyan müşterilerimiz var. Bunda bazı piyasalara göre daha güvenli olmamızın etkisi var” dedi.
 
Kuzey Kıbrıs’ta 14 şube ile faaliyet gösteren Creditwest, bu gelişme sonrasında 4 şubesinde Rusça bilen personel çalıştırmaya başladı. Erol, bankanın toplam mevduatının yüzde 30’unun bölgede yaşayan İngiliz emeklilerden oluştuğunu kaydetti. Erol ayrıca, Kıbrıs’a Rus, Alman, İsveç ve Danimarkalıların da ilgi gösterdiğini kaydetti. 
 
PRİVATE BANKİNG’E BAŞLIYOR
Kıbrıs’ta klasik bankacılık yaptıklarını, farklılaştıkları konulardan birinin expat bankacılık olduğunu ifade eden Erol, Expat banking yani burada yaşayan yabancılara yönelik bankacılık yapan iki şubelerinin olduğunu söyledi. Erol, “Sektörün üzerinde büyüyoruz. Son 5 yıllık büyüme ortalamamız yüzde 30 oranıyla sektörün 3 katından fazla. Son 8-9 yıla bakarsak bankamızın büyüme oranı yüzde 250-300’lere ulaşıyor. Yarattığımız farklıklarla ortaya çıkan bir şey bu” dedi.
 
Öte yandan Creditwest Bank, Kıbrıs’ta Private Banking’e başlıyor. Süleyman Erol, Kıbrıs’taki toplam mevduatın 10 milyar 100 bin TL civarında olduğunu kaydederek, “Özel bankacılıkta 1 milyon TL üzeri müşterilere özel limitlerle hizmet vereceğiz. Kıbrıs tasarruf birikimi yüksek bir ülke. Türkiye ile karşılaştırıldığında kişi başına düşen mevduatta 4-5 kat yukarıda. Kıbrıs deyince buzdağının görünen kısmı. Kıbrıslı Türklerin bir kısmı İngiltere’de yaşıyor. Orada iş kuran birikimlerini burada değerlendiren ciddi bir kesim var. Burada iyi projeler olduğunda ciddi sermaye transferi yapıyorlar. Onları da dikkate alıyoruz. Milyoner sayısı Türkiye’den yüksek nüfusa oranla” diye konuştu.
 
PROJE FİNANSMAN ŞİRKETİ KURUYOR
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Cengiz Biçer de, Kuzey Kıbrıs’ta son dönemde özellikle turizm, tarım ve eğitim konusunda proje kredilerinin arttığını belirterek, “Kıbrıs’ın uzun vadeli yatırım finansmanına ihtiyacı var. Uluslararası bankaların işbirliğiyle bir finans kuruluşu kurup turizm, eğitim, tarım gibi alanlarda yatırımları proje finansmanı ile destekleyeceğiz. Bu ortaklıkta yabancılar da Türkler de olacak. Kuruluş sermayesi 10 milyon dolar civarında” dedi.
Creditwest’in 1 milyar 200 milyon TL toplam mevduatı, 1 milyar 405 milyon TL kredileri, 858 milyon TL’de kredileri olduğunu dile getiren Cengiz Biçer, Ukrayna’da da kâr eden 5 bankadan biri olduklarını ifade etti.
 
‘BANK POZİTİF’LE GÖRÜŞMEDİK’
Türkiye’de de bankacılık yapmayı düşündüklerini ama şartların olgunlaşmasını beklediklerini ifade eden Cengiz Biçer konuya yönelik şunları söyledi: “Türkiye bankacılık piyasası çok kolay değil. Somutlaşmış sizinle paylaşabileceğimiz bir proje yok. Bu konuda düşünmeyi hiç bırakmıyoruz sürekli gündemimizde. Vizyonumuz bölgesel bir finansal ağ yaratmak. Finans sektöründe büyümek istiyoruz. Bunu yapabileceğimizi Kıbrıs’ta gördük. Son 5 yıllık büyüme rakamlarına göre yüzde 1’den yüzde 10 piyasa payına geldik.”
Bank Pozitif ile görüşüp görüşmedikleriyle ilgili de Biçer, “Banka sıfırdan da kurulabilir satın da alınabilir. Bank Pozitif ile ilgili bir yakıştırma yapıldı ama şu an Türkiye’de kimseyle görüşme yok” dedi.
 
‘HAYALİMİZ TÜRKİYE’DE BANKACILIK’
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nusret Altınbaş da, “Hayalimiz, hedefimiz Türkiye’de bankacılık yapmak. Mevcut şirketlerimizde derinleşmek istiyoruz. 8 milyar lira olan Holding ciromuzu bu yıl yüzde 15 büyütmek istiyoruz” dedi.