Ortadoğu Artık Kurumsal Yatırımın da Gözdesi

0
165

Abu Dabi’deki Investopia x Salt konferansını düzenleyenler, mart ayı başındaki iki günlük event’e bin kişinin katılmasını bekliyorlardı ancak bu sayı tam 2,500 oldu.

Dubai’de kurulu, adını vermek istemeyen bir fonun yöneticisi, “Artık herkes para dilenmek için Körfez ülkelerine geliyor. Bu rahatsız edici” dedi.

Petrol zengini ülkelerin harcayacak çok fazla parasının olması yeni bir şey değil. Sovereign Wealth Fund Institute’a göre, bölgenin 10 en büyük fonu yaklaşık 4 trilyon doları yönetiyor. Bu da Fransa ve İngiltere’nin toplam GSYİH’sinden daha fazla.

Ancak yatırımcıların rotasında artık eskiden gözlemlenmeyen bir sofistikasyon söz konusu. Nitekim fintech, dijital dönüşüm ve yenilenebilir enerji teknolojisi de Körfez parasına bariz bir ilgi gösteriyor. 

Dubai merkezli yatırım bankası Awad Capital’in ortağı Marc Nassim, “Önceden gelip, ‘San Francisco’da fon yöneticisiyim, lütfen bana birkaç milyon verin’ demek kolaydı. Ancak artık yalnızca daha sofistike değil dünyanın dört bir yanından çok daha fazla fon var; ABD, Latin Amerika, Avrupa ve Güneydoğu Asya’dan buraya para için geliyorlar. Ama sanırım bunlardan çok azı bölgeden para alabilecek çünkü artık eskiye kıyasla çok daha seçiciler” diyor. 

Nassim sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yatırım hep Körfez’den dışarı giderdi. Şimdi ise iki yönlü bir tablo söz konusu; kurumsal yatırımcılar da geliyor ve buraya yatırım yapıyor.”

Almanya merkezli AlphaQ Venture Capital’in kurucu ortağı Stephen Heller da, “Ortadoğu artık Avrupa’ya kıyasla çok daha istikrarlı. Avrupa’nın güvenlik sorunları, ekonomik eşitsizliği daha da kötüye gidiyor” diyor. İklim teknolojisi, altyapı, sağlık ve fintech gibi mega trendlere yatırım yapan Heller’in fonu ilk Ortadoğu ofisini Abu Dabi’de açtı. 

Heller sözlerini şöyle sürdürüyor: “BAE ve Suudi Arabistan’da girişimci bir enerji var. Bu potansiyeli görüyorum çünkü teknik olarak sonsuz miktarda sermaye var ve girişimciler de buraya gelirse, devasa getiriler elde ederler.”

Petrol fiyatları son iki yıldır baş döndürücü bir şekilde artarken, Körfez’in kamu fonları da hızla şişti. Bölgenin beş büyük fonu olan Abu Dabi merkezli ADIA, ADQ ve Mubadala, Suudi Arabistanlı PIF ve Katarlı QIA yalnızca 2022 yılında 73 milyar doları aşkın bir harcama yaptı. 

Körfez artık daha seçici

Öte yandan, denizaşırı ülkelerdeki pek çok şirket Körfez’i para kaynağı olarak görürken, bazı yerel fon yöneticileri, petrol zengini şeyhlerin herkese para dağıttığı klişesinin artık geçerli olmadığına dikkat çekiyorlar.

Awad Capital’den Nassim, “bölgesel yatırımcılar özellikle de fonlar ancak aynı zamanda kraliyet aileleri eskiye kıyasla çok daha sofistikeler. Çekleri kime yazacaklarını düşünürken ince eleyip sık dokuyorlar” diyor. 

Bununla birlikte, petrol fiyatları inişe geçtiğinde rüzgarın tersine dönmesi, para akışının durma olasılığı çok yüksek. Bundan dolayı da fon yöneticileri Ortadoğu’da para arayan şirketlere, “müzik hala çalıyorken harekete geçmeleri” çağrısında bulunuyorlar.