Madenciye sigorta gün sayıyor

0
31

1 Haziran’dan itibaren trafik sigortası genel şartlarında yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Buna göre, sürücüler kaza sonrası aracındaki değer kaybını talep edebilecek; model yılı 3 yılı geçmeyen araçların onarımında orijinal parça kullanılacak; kazaya karışan araçlar ödemelerini sigorta yaptırdığı şirketten alacak. Öte yandan, madencilere zorunlu sigorta uygulamasının da 21 Haziran’da başlaması planlanıyor.
 
Anadolu Sigorta’nın 85. yılında Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklere ilgiyi artırmak için hayata geçirdiği ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’nin altıncı yıl eğitimleri kapsamında Bartın’da bir grup gazeteci ile biraraya gelen Anadolu Sigorta Genel Müdürü Musa Ülken, yeni uygulamalarla ilgili bilgi verdi.
 
GÜVENLİĞİ SAĞLAMAYAN MADENE SİGORTA YOK
Hazine Müsteşarlığı’nın mayıs ayında yayımladığı tebliğ ile madencilere zorunlu sigortanın 21 Haziran’da başlaması planlanıyor. Anadolu Sigorta’nın şu anda portföyünde altın, mermer ve kömür madenlerinin sigortasının bulunduğunu hatırlatan Ülken, zorunlu sigortada işçileri kazaya karşı sigortalanması ve herhangi bir can kaybında geriye kalanların mağduriyetinin giderilmesinin amaçlandığını söyledi. Ülken şöyle devam etti: “Sigortanın teminatı sakatlanma ve ölüm halinde kişi başına 150 bin TL’ye kadar veriliyor. Sigorta yapılabilmesi için ise eksper, maden mühendisi ve iş güvenliği uzmanı madenleri 6 ayda bir denetleyecek. Kamunun da denetimleri devam edecek ama sigorta şirketine de böyle bir görev yüklenmiş oldu. Faydalı olduğunu düşünüyorum. Şimdi Hazine ile sektör tebliğde rötüşleri yapıyor.”
 
Ülken, iş güvenliği şartlarını yerine getirmeyen şirketlere teminat verilmeyeceğini, bunun ilgili makamlara da bildirileceğini kaydetti. Türkiye Sigorta Birliği çatısı altında, bu konuda hizmet verecek eksperler, maden mühendisleri ve iş güvenliği uzmanları sigortalanan madenleri 6 ayda bir denetleyecek.  Denetimlerde iş güvenliğini ihlal eden şirketlerin poliçeleri ise iptal olacak.
 
KAZA YAPAN SÜRÜCÜ ÖDEMEYİ KENDİ ŞİRKETİNDEN ALACAK
Musa Ülken, sektöre getirilmesi planlanan bir diğer yeni uygulamanın da ‘doğrudan tazmin’ olduğunu söyledi. Mevcut uygulamada, bir trafik kazasında hasar ödemesi için kusurlu aracın sigorta şirketine başvuruluyordu. Yeni uygulamada ise, her sürücü kendi şirketinden ödemesini alacak. “Her şirket kendi müşterisine hizmet versin istiyoruz” diyen Ülken, bu konuda şirketlerin kendi aralarında görüşmeler yaptığını söyledi. Bu konuda Sigorta Birliği yabancı bir şirketten danışmanlık alarak dünya uygulamalarını inceledi. Bunun için Birlik bünyesinde bir ‘takas odası’ kurulacak. Müşteriler, kendi şirketlerine başvurup, ödemelerini alırken, şirketler de takas odasına gelerek orada mahsuplaşacak.

PRİMLER ARTABİLİR
Musa Ülken’e göre, bu uygulama sektördeki hizmet kalitesini artıracak. Bu uygulamanın başlaması için sigorta şirketlerinin kendi aralarındaki protokolleri bitirmesi gerekiyor. Öte yandan, bu uygulama sonrasında hasar maliyetlerinin artması durumunda primlerde de artışlar olabilir.
 
5 bin TL’ye kadar olan hasarlarda ‘doğrudan tazmin’ uygulaması olmasını istediklerini kaydeden Ülken, “Şu anda birçok şirket poliçe kesiyor, kaza olduğunda nasıl olsa başka şirket ödeyecek diyor. Hasar kendisine geldiğinde ise kendine göre yönetiyor. Doğrudan tazmin uygulamasının başlamasının sektör için faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
 
ORİJİNAL PARÇA VE DEĞER KAYBI DÜZENLEMESİ
Bu arada yeni düzenlemeye göre, üç yaşına kadar araçlarda orijinal parça kullanılacak. Üç yaşını geçince eşdeğer kullanılacak.
 
Öte yandan, daha önce yönetmeliklerde belirsiz olan değer kaybı da şimdiki düzenlemede netleştirildi. Buna göre, kaza sonrası aracını kullanamama, aracın değer kaybı nedeniyle ortaya çıkan zarar sigorta tarafından ödenecek.
 
Konuyla ilgili olarak Musa Ülken, “Değer kaybı bundan sonra trafik sigortasında en fazla karşımıza çıkacak olan olay” dedi. Daha önce çok az ödenen bu uygulamanın da prim artışları getirebileceği kaydediliyor.
 
DESTEKTEN YOKSUN KALMAYA FORMÜL BELİRLENDİ
Bu arada, sektördeki bir yenilik de destekten yoksun kalma tazminatı ile ilgili. Destekten yoksun kalma tazminatı artık belirlenen bir formülle hesaplanacak. Bu da trafik kazalarında sakat kalan veya hayatını kaybedenler adına dava açarak para kazanan ‘aracılar’ın işini zorlaştıracak. Çünkü, adına ‘aracı’ denen ve kazalarda yaralanan, sakat kalan veya hayatını kaybedenlerin üzerinden para kazanan bu kişiler sektörün en büyük sorunlarından biriydi. Daha önceden benzer olaylarda farklı hesaplamalar yapıldığını hatırlatan Ülken, “Bu formülle ödeme yapmaya hazırız” dedi.
 
ŞİRKETLERDE ‘AKTÜER’ ZARARI
Sigorta şirketleri bu yılın ilk üç ayında trafik sigortalarında 674.5 milyon TL’lik zarar elde ettiği görülüyor. Konuyla ilgili olarak Musa Ülken şunları söyledi:
 
“Gerçekleşmemiş hasarlarla ilgili bir rezerv ayırma zorunluluğumuz var. 1 Ocak itibariyle ayırılacak rezervi aktüerler hesaplasın dedik. Bu hesaplamayla ayırdığımız rezerv daha yüksek çıktı. Bu nedenle bilançoda zarar arttı.”
 
ANADOLU SİGORTA 5 MESLEĞE DAHA SAHİP ÇIKIYOR 
Anadolu Sigorta’nın, 2010 yılında hayata geçirdiği, “Bir Usta Bin Usta” Projesi kapsamındaki 2015 yılı etkinlikleri, tarihi 17. yüzyıla kadar uzanan Bartın ve yöresine ait “Tel Kırma İşlemeciliği” kursuyla başladı.
 
“Kaybetmek Yok” ilkesiyle hareket eden Anadolu Sigorta, Bartın’ın yanı sıra bu yıl 4 ayrı kentte daha mesleki kurslar düzenliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığıyla yürütülen proje kapsamında 2015 senesinde Ardahan’da ‘Damal Bebek Yapımı’, Aydın Söke’de ‘Körüklü Çizme Yapımı’, İstanbul’da ‘Kukla Yapımı’ ve Zonguldak Devrek’te ‘Baston Yapımı’ kursları hayata geçiriliyor. Beş kentte ortalama üçer ay sürecek kurslar boyunca 100’e yakın kursiyerin meslekleri geleceğe taşıyan ustalara dönüşmesi hedefleniyor.
 
10 yılda kaybolmaya yüz tutan 50 meslekten 1000 usta yetiştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Musa Ülken, şunları söyledi: “Bu yıl Anadolu Sigorta olarak 90. yılımızı kutluyoruz. Projeye başladığımız 2010 yılından bu yana 25 mesleki eğitim düzenledik ve öğrenciden ev kadınına, işsiz yurttaşlarımızdan esnaflarımıza kadar çeşitli meslek gruplarından, 296’sı kadın, 179’u erkek olmak üzere 475 usta adayına eğitim verdik. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa verdiği kurs bitirme sertifikasının sahibi oldu. Bu belge daha sonraki dönemde, usta adaylarımızın kariyerinde referans niteliği de taşıyor. Sertifikasını alan birçok usta adayımız geleneksel mesleklerimize hayat verecek girişimlerin ilk tohumlarını attılar ve aldıkları eğitimlerle ilgili atölyelerde çalışmaya başladılar.”
 
Anadolu’nun ekonomik ve kültürel zenginliğini geleceğe taşımayı hedefleyen projenin, yurtiçinde ve yurtdışında pek çok ödüle layık görüldüğüne dikkat çeken Ülken, 2012 yılında İtalya’nın başkenti Roma’da, Çorum Kargılı kadınların ürettiği Kargı Bezi’nden oluşan kreasyonla defile düzenlendiğini hatırlattı. Kursiyerlerin emeğiyle ortaya çıkan ürünlerin satışı konusunda da destek olduklarını ifade eden Musa Ülken, “Usta ve usta adaylarımızı Genel Müdürlük binamıza gelip personelimize satış yapmaları yönünde teşvik ediyoruz. 2015 yılı boyunca bu çalışmamızı devam ettirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.