‘KOBİ’ler Amerikan Pazarında Çin’in Yerini Alabilir’

0
41
SEND4US Kurucu Ortağı Okan Barlas

Türkiye’de ve tüm dünyada giderek büyüyen e-ticaret pazarında KOBİ’ler de yer almaya devam ediyor. Ancak faaliyetlerini global pazara açmak isteyen KOBİ’ler, bu konuda deneyim ve bilgi eksikliği yaşayabiliyor. KOBİ’lerin bu eksikliğini Amerika’da hizmet veren ve Türk markalarına ABD pazarına girmesi konusunda danışmanlık ve operasyon desteği sağlayan firmalar gideriyor. SEND4US Kurucu Ortağı Okan Barlas pandemi süreciyle birlikte birçok sektör için olduğu gibi KOBİ’ler için de 2020 yılının zor geçtiğini hatırlattı. Barlas, bu konuda şu görüşleri açıkladı:

“Bu süreç, bazı fırsatları da beraberinde getirdi. Özellikle e-ticaretin ve e-ihracatın büyümesine fayda sağladı. KOBİ’ler açısından e-ticaret ve e-ihracat alanında önemli pazarlardan biri de Amerika. TOBB ve Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye için yılda 100 milyar dolar ihracat yapılması hedeflenen ülke olarak seçilen ABD, Türkiye’deki KOBİ’lere fırsat yaratıyor. Türkiye’nin rekabet gücü çerçevesinde, yıllık 2,1 trilyon dolarlık ithalat hacmi bulunan ABD pazarında KOBİ’lerin payını artırması mümkün.”

KOBİ’ler açısından Amerika pazarında eskisine göre Türkiye için fırsatların artacağını açıklayan Okan Barlas, pandemi sonrasında Çin’den kesilen tedarik kanallarının farklı ülkelere kaymaya başladığına dikkati çekti. Barlas, sözlerine şöyle devam etti: “Çin’in yerini alabilecek ülkelerin başında Hindistan ve onun birkaç sıra altında Türkiye geliyor. Halihazırda ülkemizden birçok ürünün ihracatını yaptığımız Amerika’ya, artık çok daha fazlasını sunabiliyoruz. Özellikle hammadde olarak Türk ürünlerinin tercih edildiği bazı sektörler var. Bunlardan biri tekstil ve özellikle bu alanda Denizli’nin havluları çok fazla tercih ediliyor. Öte yandan ihracat anlamında baktığımızda ülkemizden çok ciddi mermer alımı var. Geçtiğimiz yıl Türkiye’den Amerika’ya 320 milyon dolarlık mermer ihracatı gerçekleşti. Bunun gibi pek çok sektör için de potansiyel var diyebiliriz. Örneğin, Çin ve Amerika arasında 29 milyar dolarlık bir mobilya ihracatı söz konusu. Ancak Amerika’nın Çin’le yaşadığı tedarik sorunu nedeniyle bu sektör özelinde ülkemizin şansı çok arttı.  Biz de bu sektördeki artışı net biçimde gözlemleyebiliyoruz. Türkiye’den ihraç edilen mobilyaların hammadde ve üretim açısından kaliteli olması, bu ürünleri Amerika’da çok avantajlı ve tercih edilir hale getirdi. Özetle, yerli ve milli ürünlerimiz Amerika’da başta Amazon olmak üzere çeşitli online pazaryerlerinde çok kolay satılabiliyor ve Türk KOBİ’lerinin rekabet gücü giderek artıyor.”

E-ticaret operasyon yönetiminde anahtar teslim iş sunuyor

Amerika’da online pazaryerlerine girmek isteyen KOBİ’ler ve firmalara uçtan uca e-ticaret operasyon yönetimi hizmeti sunan SEND4US, teknolojik altyapısı sayesinde e-ticaret satıcılarına hızlı, kolay ve düşük maliyetli hizmet veriyor. Bu sayede müşterilerine anahtar teslim iş sunarak, Amerika pazarında hızlı ve kalıcı büyümelerini sağlıyor.

SEND4US olarak sundukları Türkçe müşteri hizmetleri desteğiyle, KOBİ’ler için büyük bir engel teşkil eden dil bariyerini de ortadan kaldırdıklarını ifade eden Barlas, sözlerine şöyle devam ediyor: “KOBİ’lerin bu pazara girişte öncelikle pazarı iyi analiz etmeleri, doğru hedef kitleyi belirlemeleri, pazara uygun ürün seçmeleri ve bu pazarda rekabet edebilmek için fiyat avantajı sağlamaları gerekiyor. Öte yandan maliyet kriterlerinden biri olan kargo fiyatlarının da uygun olması çok önemli. Bu noktada SEND4US olarak ürünleri kendi depolarımızdan çıkardığımız için, hizmet verdiğimiz markalar, pazara uzun yıllara önce girmiş markalarla aynı kargo ücretleriyle gönderim yapıyorlar ve bu da rekabette şanslarını artırıyor. Son olarak KOBİ’lerin bu süreci bir yatırım olarak görüp, bu pazara uzun soluklu girmelerini öneriyoruz.” ​