Fransa’da 150 kişinin ölümüyle sonuçlanan Germanwings faciasına, uçağı kasten düşüren ikinci pilotun neden olduğu açıklandı. Airbus A320 tipi uçak düşerken, pilotlardan birinin kokpitte olmadığı ve kapı kilitli olduğu için de içeri giremediği öne sürülmüştü. İddiaya göre, dışarıdaki pilot kapıyı kırmayı dahi denedi ancak uçağın düşmesine engel olamadı. İddiaları doğrulayan Marsilya savcısı, Andreas Lubitz isimli ikinci pilotun, uçağı “kasten alçalttığını” söyledi. Fransız savcı, Alman vatandaşı olduğu belirtilen Lubitz’in, kaptan pilot yokken tek bir kelime dahi etmediğini ve bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini söyledi.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Lufthansa CEO’su Thomas Winkelmann’da “Yardımcı pilot, pilotun kokpite girmesine izin vermedi.” dedi. Winkelmann, Köln’de düzenlenen basın toplantında, “İkinci pilotun yaptığı şey karşısında söyleyecek söz bulamıyoruz” dedi. Winkelmann, “olayın hiçbir şekilde engellenemeyeceğini” belirtti.
Taşıdığı 144 yolcu ve altı mürettebatla Barcelona-Düsseldorf seferini yaparken Fransız Alpleri’nde düşen Germanwings uçağı sırrını koruyor. Uçağın karakutuları Fransız uzmanlar tarafından incelenirken, facianın nedenine ışık tutabilecek bir iddia ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times’dan geldi.
Soruşturmaya katılan askeri bir yetkili, gazeteye yaptığı açıklamada, pilotlardan birinin uçak düşerken kokpitin dışında olduğunu iddia etti. Gazeteye konuşan yetkili “Pilot kapıya hafifçe vurdu ve cevap alamadı. Sonra daha sert vurdu ve yine cevap alamadı. Hiç cevap olmadı” dedi.
Kokpitin dışında kalan pilot, son çare olarak kapıyı kırmaya çalıştı. Ancak kokpitin kurşun geçirmez, çelik kapısını kırmayı başaramadı.
Uçağın 38 bin feet’ten alçalmaya başlamasından itibaren kokpitle kontrol kulesi arasında hiçbir diyalog geçmedi. Alpler’e çakılması sekiz dakika süren uçaktan acil durum ya da yardım çağrısı yapılmadı. Kokpit dışından sadece telefonla haber verilebilirdi ancak hem yüksek irtifa nedeniyle hem de Alpler’de telefon çekmediği için bu da yapılamadı.
Germanwings’in ikinci pilotunun kimliği açıklandı
Biri dışarı çıktı
Soruşturmaya yakın bir kaynak ise AFP’ye yaptığı açıklamada, kokpit kayıtlarında, pilotlardan birinin koltuğunun geri çekildikten sonra kapının açılıp kapandığının duyulduğunu söyledi.
Sadece alarm sesi geldi
Bir süre sonra kapının çalındığını ve uçak düşene kadar bir diyalog olmadığını belirten kaynak, bu süre zarfında sadece uçağın dağa yaklaştığına dair alarm sesinin duyulduğunu ifade etti.
Kapı bloke edilirse açılmaz
New York Times’da ortaya atılan iddianın ardından açıklama yapan bir Lufthansa yetkilisi, 2001’de 11 Eylül saldırılarının ardından yapılan düzenlemeler uyarınca kokpit kapılarının dışarıdan açılamadığını söyledi. Sözcü, “İkinci pilot dışarıdan kapıyı açabilir. Bunun için şifre var. Ancak içerideki pilot kapıyı bloke ederse, kapı açılmaz” dedi.
Savcı iddiaları doğruladı
Soruşturmada gelinen noktaya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Marsilya savcısı Brice Robin, ikinci pilot Andreas Lubitz’in, uçağı kasten düşürdüğünü söyledi.
Robin, Marsilya’daki basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Pilotun uçağı parçalamak istediği anlaşılıyor” dedi.
Uçuşun ilk 20 dakikasında pilotlar arasındaki konuşmalarda herhangi bir anormallik olmadığını belirten Robin, “Kaptan pilot uçağı otomatik pilota aldıktan sonra ‘Yetki senin’ diyerek kokpitten ayrıldı” dedi. Fransız savcı, Alman vatandaşı olduğu belirtilen Lubitz’in, kaptan pilot yokken bir düğmeye basarak uçağı düşüşe geçirdiğini söyledi.
Yolcular çığlık attı
Savcı, yolcuların son ana kadar uçağın düştüğünden haberdar olmadığını ancak kayıtların sonunda çığlık seslerinin duyulduğunu belirtti.
Robin, uçağı kullanan pilotun çarpmanın son anına kadar nefes almaya devam ettiğini de söyledi.
Kişisel ihtiyaçlar dışında çıkış yok
11 Eylül saldırılarından sonra kokpit girişine de sınırlama getirildi. Buna göre pilotlar sadece kişisel ihtiyaçlar için kokpitten çıkabiliyor. Kokpite elektronik şifreyle giriliyor. Üç kamera kokpit girişini takip ediyor.
İntihar şüphesi
Avustralya basınına konuşan, Qantas havayolu şirketinin eski güvenlik şefi ve havacılık uzmanı Ron Bartsch, şu an için kesin bir yargıya varılamayacağını ancak pilotun intihar etmiş olma ihtimalinin, “eldeki verilerle ters düşmediğini” söyledi.
Uçağın izlediği rota ve kuleden gelen çağrılara yanıt verilmemesinin bu ihtimali güçlendirdiğini belirten havacılık uzmanı Bartsch, “Pilot intihara meyilli ise ve bunu yapmışsa, muhtemelen bu konudaki sorulara cevap vermeyeceklerdir” dedi.
Mozambik uçağını hatırlattı
Germanwings faciasıyla ilgili iddialar, Mozambik Havayolları’na ait bir yolcu uçağının Kasım 2013’te Namibya’ya düştüğü olayı akıllara getirdi. Uçaktaki 33 kişinin de ölümüne neden olan olayın ardından yapılan soruşturmada; Embraer 190 tipi uçağın, pilotun kasten yaptığı manevralar sonucu düştüğü ortaya çıkmıştı.