Geçen yıl 215 milyon TL yatırımla, Türkiye’de teknoloji ve istihdama destek veren Hepsiburada, çalışan sayısını yüzde 56 artışla 3 bin 800’e çıkardı. “Kapalıçarşı’nın insan odaklı tüccarlık kültürünü Silikon Vadisi’nin veri odaklı kültürüyle harmanlıyoruz diyen Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir super-app (süper uygulama) ekosistemi inşa ettiklerini belirtti.
Türkiye çapında yedi operasyon ve dağıtım merkeziyle, 90 milyondan fazla ürünü müşterileriyle buluşturan Hepsiburada’nın CEO’SU Murat Emirdağ, 2021 performansıyla ilgili bilgiler paylaştı ve gelecek hedeflerini açıkladı. Hepsiburada olarak bir super-app (süper uygulama) ekosistemi inşa ettiklerini belirten Emirdağ, ekosistemin bileşenlerini şöyle anlattı:
“HepsiLojistik ve 81 ilde hizmet veren HepsiJet ile işletmelerin lojistik ve operasyonel süreçlerinde ve müşteri memnuniyetinde fark yaratıyoruz. En önemli stratejik yatırımımız HepsiPay, kapsayıcı finansal erişimi destekliyor, sektöre ivme katacak ödeme çözümleri geliştiriyor. Türkiye’nin TCMB onaylı tek platform cüzdanı olan HepsiPay Cüzdanım’ın 2021 sonu kullanıcı sayısı 5,2 milyon. Hepsiexpress ile süpermarket, su ve çiçek ihtiyaçlarını dakikalar içinde ya da randevulu teslimatla müşterilerinin kapılarına ulaştırıyoruz. Hepsifly ile yurtiçi ve yurtdışı uçak biletlerini, Hepsiburada güvencesiyle alma fırsatı sunuyor. Yeni nesil reklam çözüm ve teknolojileri sunduğumuz HepsiAd ile işletmelerimizin pazarlara ve müşterilerine ulaşmalarına katkı sağlıyoruz.”
“Kapalıçarşı’nın insan odaklı, basiretli tüccarlık kültürünü Silikon Vadisi’nin veri odaklı yönetim ve inovasyon kültürüyle harmanlıyoruz” diyen Emirdağ, “Son yıllarda hayatımıza giren yapay zeka, büyük veri ve makine öğrenmesi gibi yenilikçi teknolojileri, insanımızla ve kültürümüzle yeniden yorumluyoruz” dedi.
Tüm teknolojik altyapıyı Türkiye’de kendilerinin geliştirdiğini belirten CEO, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, TÜBİTAK ile yaptığı güç birliği ile TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü bünyesinde, Türkiye’nin ilk Yapay Zekâ Yetkinlik Merkezi’nin kurulmasına katkı sağlıyoruz” diye konuştu.
Ulusal ve uluslararası marka ve kurumlar, finans kuruluşları ile yapılan işbirlikleri ile KOBİ’lere finansman desteği verdiklerini ifade eden Emirdağ, “Teknoloji ve e-ticaretteki birikimin ülkemizde kalması, teknolojiyle ve e-ticaretle üretilen katma değerin yine Türkiye’de yatırıma dönüşmesi için, KOBİ ve işletmeleri destekliyoruz” dedi.
Dakikada 102 sipariş
2021’i, yıllık ortalamada dakikada 102 siparişle ve yıllık yüzde 54’lük büyüme ile 26,2 milyar TL satış hacmiyle kapattıklarını söyleyen Emirdağ, uygulamayla ilgili veriler paylaştı: “Hepsiburada, kurduğu pazaryeri iş modeliyle, platformunda yer alan Aktif Satıcılara 2021 yıl sonuna kadar olan 1 yıllık dönemde 30 bin yeni işletme katıldı, toplam sayıları 75 bine ulaştı. Sürdürülebilir ve dengeli bir ekonomik büyüme ve toplumsal gelişim için 2017’de başlattığı Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programı ile desteklediği girişimci kadınların sayısı 29 bine, kadın kooperatifi sayısı 88’e ve sivil toplum kuruluşu sayısı ise 33’e ulaştı.”
“Bağımsız araştırmalara göre hızlı, güvenilir ve sorunsuz müşteri deneyimi sayesinde NPS (Net Promoter Score) skorunda lideriz. En çok tavsiye edilen e-ticaret markasıyız. Hepsijet XL, kapıdan iade ve yarın kapında gibi yenilikçi servislerle, online alışveriş deneyiminde fark yaratıyoruz” diyen Hepsiburada CEO’SU Murat Emirdağ, 2021 performansını şöyle aktardı:
“Hepsiburada, 2021 yılında 215 milyon TL yatırımla, Türkiye’de teknoloji ve istihdama destek verdi, ailelerin geçimine ve ekonomiye katkı sağladı. 2021’de çalışan sayımız yıllık yüzde 56 artışla 3800 oldu. 1400 genç arkadaşımız ekibimize katıldı. Deloitte ile yaptığımız sosyal ve ekonomik etki analizi çalışması sonucunda platformumuzdaki artan işletmelerin sayısı ve toplam satış hacmi büyümesiyle dolaylı istihdamımız yaklaşık 2,5 milyon seviyesine geldi. Aileleriyle birlikte yaklaşık 5,5 Milyon kişinin geçimine, ekmeğine katkısı olan bir işimiz var.”
2022’de e-ihracat hedefi: Anadolu üreticilerini yurtdışı pazarlara taşımak
2020’de faaliyetine başlayan HepsiGlobal ile 2022’de Anadolu’nun üreticilerini, dünya pazarına açmayı hedeflediklerini belirten Emirdağ, “E-ihracat hamlemiz Azerbaycan operasyonumuzla başladı. Türkiye’ye ve çevremizdeki ülkelerden başlayarak Türkiye’nin üreticilerini uluslararası pazarlara taşımak için çalışıyoruz.” dedi.