Hava kirliliği global ekonomiyi vuracak

    0
    47

    Hava kirliliği yalnızca insanların sağlığı ve çevre için değil, küresel ekonomi için de çok büyük sorun teşkil ediyor.

    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) raporuna göre, hava kirliliği 2060 yılında dünyaya senelik 2.6 trilyon dolara mal olacak. Bu maliyetin sebebi ise çalışanların hastalık nedeniyle izinli geçirdiği günler, tedavi faturaları ve tarımsal verimdeki düşüşten kaynaklı olacak.

    Çin, Rusya ve Hindistan gibi ülkeler şimdiden hava kirliliği ile mücadele ediyor, önümüzdeki yıllarda bu ülkelerin kirlilik nedeniyle daha büyük sıkıntılar çekmesi bekleniyor.

    Hava kirliliğinin 2060 yılında 9 milyon civarında yeni doğan ölümüne sebep olması beklenirken, kirliliğin sebep olduğu ölümcül hastalıklar, ağrılar ve yatılı hastalıkların çok büyük maliyetlere sebep olacağı öngörülüyor.

    Hava kirliliğinin en ağır görüldüğü Çin ve Hindistan’ta giderek artan bebek ölümleri raporun beklentilerini doğrular nitelikte görülürken, Pekin’de geçtiğimiz Aralık ayında kirlilik nedeniyle uyarı yapılmış ve şehir neredeyse kapatılmıştı. Bu uyarıyla birlikte aktivitelerin durduğu şehirdeki lokal iş yerleri ekonomik olarak çok kötü etkilenmişti.

    Raporda yerel politikalarda bu sorunu çözmeye yönelik adımlar atılması gerektiği aktarılırken, politikaların temiz teknoloji ve otomobil emisyon ile yakıt kalitesi konusunda ağır standartlar getirmesi gerektiğinin altı çiziliyor.