Dünyada Yapay Zeka İçin İlk Yasal Düzenleme AB’den

0
475

Avrupa Parlamentosu, yapay zekayı yönetmeyi amaçlayan ilk yasal düzenlemeleri onayladı.

AB, aralık ayında bu düzenlemeleri gündeme getirmişti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, mevzuatın bir yandan inovasyonu teşvik edeceğini, bir yandan da temel hakları güvence altına alacağını belirtti. 

Ancak anlaşma onaylansa da uygulanması konusunda bazı sıkıntılar olabileceğine dikkat çekiliyor. 

2021 yılında üzerinde çalışmalara başlanan AB Yapay Zeka Yasası, teknolojiyi “kabul edilemez”den – bu durumda teknoloji yasaklanacak-yüksek, orta ve düşük riskliye doğru kategorilere ayırıyor. 

Yasanın son gözden geçirmelerden ve Avrupa Konseyi tarafından onaylandıktan sonra mayıs ayı sonunda yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bununla birlikte, sorunsuz bir şekilde işlemeye başlaması için 2025 yılını beklemek gerekebilir.

Öte yandan, hukuk firması Harbottle&Lewis’in ortağı Emma Wright, yapay zeka teknolojisi çok hızlı ilerlediği için yasanın kısa sürede işlevsiz hale gelebileceğine de dikkat çekti.

AB uzun zamandır yapay zekada üstünlüğü ele geçiren ABD ve Çin gibi rakiplerle başat olmak ve teknolojik gelişmelerin tüketici üzerindeki etkilerinden geri düşmemek için yoğun çaba harcıyor. 

Nitekim Birlik geçen hafta ABD’li devleri dizginlemek için rekabeti hızlandıracak bazı düzenlemelere yeşil ışık yaktı. Dijital Piyasalar Yasası’na göre, AB büyük teknoloji şirketlerinin rekabeti baltalayan uygulamalarına müdahale edebilir ve onların küçük oyuncuları saf dışı bıraktığı sektörlerde hizmetlerini açık hale getirmeye zorlayabilir. Şimdiye kadar ABD’li devler Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft ayrıca Çinli ByteDance bu konuda uyarıldı.