Döviz piyasasında faizler düştü, TÜFE bazlı REK yükseldi

0
60

Merkez Bankası (TCMB) Türkiye’de dengeli büyümenin ve sermaye akımlarının sürekliliğini desteklemek amacıyla, döviz depo piyasasında bir hafta vadeli borçlanma faizlerini aşağı çekerken, TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) de Eylül ayında 109.41’e yükseldi.
 
Döviz depo piyasasında bir hafta vadeli borçlanma faizleri düşürüldü
TCMB’den yapılan yazılı açıklamaya göre bir hafta vadeli döviz depo faiz oranı dolar için yüzde 10’dan yüzde 7.5’e, euro için yüzde 10’dan yüzde 6.5’e indirildi.
 
Açıklamada, “Önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi beklenen küresel para politikalarının normalleşme sürecinde Türkiye’de dengeli büyümenin ve sermaye akımlarının sürekliliğini desteklemek amacıyla, döviz depo piyasasında bankalara tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde TCMB’den alabilecekleri döviz depolarının faiz oranları gözden geçirilmiştir” denildi.
 
Kararın 9 Ekim’den itibaren geçerli olacağı belirtilen açıklamada, “Bankaların döviz ve efektif piyasalarında toplam 10.8 milyar dolar işlem yapma limitleri bulunmaktadır. Bu limitler bankaların bilanço büyüklüklerinde ve TCMB rezervlerinde görülen artış dikkate alınarak, 10 Aralık 2014 tarihinde düzenlenecek ‘2015 Yılı Para ve Kur Politikası’ basın toplantısında güncellenecektir” denildi.
 
TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi Eylül’de 109.41 oldu
Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) Eylül ayında 109.41’e yükseldi.
 
TCMB tarafından endeksin Ağustos ayı için revize değeri 109.34 olarak açıklandı.
 
REK Ocak ayında 101.74 ile Haziran 2006’dan bu yana en düşük değerini aldıktan sonra Mayıs’ta ise 110.15 ile Kasım 2013’ten bu yana en yüksek değeri aldı.
 
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.
 
Denklemde reel efektif kurun artışı TL’nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.