Dolar Kurunda Seyir Nasıl Olacak?

0
1766

Dolar kuru, politika faizinin yüzde 25’e çıkma kararının açıklandığı gün aşağı yönlü bir tepki verse de güçlü seyrini koruyor. Peki, kurun hareketi nasıl olacak?

Dolar kuru 26,49 TL seviyesinde işlem görüyor. Faiz kararının açıklandığı 24 Ağustos’ta yüzde 7 oranında düşüş yaşadıysa da çabuk toparlandı.

GÜVENLİ LİMAN TERCİHİ

Kurun 26 TL seviyesinin üzerine yeniden çıkması yatırımcıların güvenli limanda olma isteğinin ağır bastığını gösteriyor. Zira mart yerel seçimlerine kadar geçecek süre içerisinde enflasyonla ciddi mücadelenin zemini zor görünmüyor.

AYLIK BAZDA HAREKETLER
Aylık bazda baktığımızda dolar kuru mayıs ile temmuz aralığında ivmeli bir hareket sergiledi. Mayıs ayında yüzde 6,94, haziran ayında yüzde 23,9 ve temmuz ayında yüzde 4,47 oranında yükseldi.

AĞUSTOS AYININ SEYRİ
Ağustos ayında hareketlerin sınırlı olduğunu gördük. 25,27 TL ile 27,49 TL aralığında bir hareket sergiledi. Dolar/TL ağustos ayında yüzde 1,63 oranında geriledi.

Kurun bundan sonraki seyri ne olacak? Yatırımcıların en fazla merak ettiği konu bu. Zira, enflasyonun yüksek seyri küçük tasarruf sahibinden büyük tasarruf sahiplerine kadar hemen herkesin para piyasalarını yakından takip etmesine neden oluyor. Eldeki nakdin erimesi, getiri arayışını zorunlu kılıyor. Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamaya yönelik attığı adımlar ilgiyle izlenirken hafızalarda kurun hızlı tırmanışları yer etmiş durumda.

BEKLENTİLER VE YATIRIMCI DAVRANIŞLARI
TCMB’nin ağustos ayı piyasa katılımcıları anketine baktığımızda ağustos ayının 27,3945 TL, yıl sonunun 29,8220 TL ve 12 ay sonraki fiyatların ise 34,5760 TL seviyelerinde şekillenmesi bekleniyor. Aynı dönemde enflasyon beklentisi yüzde 59,46 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşından bu yana yüzde 41,27 oranında yükselen kurun yılı 29,8220 TL’den tamamlaması yüzde 58 oranında bir getiri anlamına geliyor. Yani dolar kurunun değer artışı enflasyonla paralel bir seyir izlemiş olacak. Beklentiler bu yönde oluşmasına rağmen yatırımcı davranışlarının farklılaştığını görüyoruz. Tüketim eğilimi oldukça yüksek.

HAREKETİN SEYRİ
Kurdaki hareket mayıs-temmuz arasındaki kadar yüksek ivmeli olmasa da yıl sonuna kadar dar marjlar içerisinde yükseliş hareketinin korunduğu görülebilir. Para politikasında sıkılaşmaya rağmen yatırımcı reel bazda getiri elde edemediği için dolar ve altın sığınma limanları olarak önemini koruyacak. Yatırımcının burada ana kıyaslama noktası enflasyon olacaktır.

Reel getiri sağladığı enstrümanları tercih edecek. Bu arada ihracatçıların da daha fazla sesi duyulmaya başlayabilir. Kurda büyük ataklardan ziyade daha dar marjlar içerisinde yukarı eğilim sürecektir.