Deutsche Bank’tan Sıkıntı Sinyalleri

0
320

Deutsche Bank’ın kredi iflas risk primi aşırı artınca, bankanın hisseleri yüzde 13 üzeri değer kaybı yaşadı. Banka hisseleri böylece bu ay beşte bir değer kaybına uğramış oldu.
Deutsche Bank’tan gelen olumsuz sinyaller Credit Suisse’in ardından yeni bir krizin yaşanabileceği endişelerini artırdı. Avrupa bankalarının genelinin istikrarıyla ilgili soru işaretleri artıyor.
Alman bankasının kredi iflas risk primi-şirketin bono sahipleri için batmaya karşı bir tür sigortası-142 baz puandan 173 baz puana yükseldi.
ABD’li Sillicon Valley Bank’ın çöküşünün hemen ardından Credit Suisse’in UBS tarafından alelacele kurtarılması, yatırımcılar arasında krizin diğer yerlere de sıçrayabileceği endişelerini artırdı. FED’in sıkı para politikasına yönelmesi de bankalar üzerinde baskıyı yukarı taşıdı.
Deutsche Bank’ın birinci sınıf varlıkları olan AT1 bonolarına da hızlı bir satış geldi.
Deutsche Bank’la beraber belli başlı Avrupa bankalarının hisselerinde de ciddi düşüşler meydana getirdi. Alman rakibi Commerzbank’ın hisseleri yüzde 9 oranında değer kaybı yaşarken, Credit Suisse, Societe Generale ve UBS’in her birinin hisseleri yüzde 7 üzeri düşüş yaşadı. Barclays ve BNP Paribas’ın her birinde de hisse değer kaybı yüzde 6’nın üzerinde.
Deutsche Bank, maliyeti azaltmak ve karlılığı artırmak amacıyla 2019 yılında başlayan milyarlarca euro’luk yeniden yapılandırmayı tamamladıktan sonra 10 mali çeyrek art arda kar bildirdi. Banka, 2022 yılında da 5 milyar euro kar bildirdi. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 159 oranında artmış oldu.
Deutsche Bank’ta son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Moody’s, banka stresi ortaya çıkmadan çok önce de, faiz artırımı ve düşük büyüme, resesyon nedeniyle küresel kredi koşullarının 2023’te zayıflayacağını öngördüklerini ifade etti.