Denizbank’tan sendikasyon kredisi ile ilgili açıklama

0
80

ABD’nin Rus finans kurumlarına uyguladığı yaptırımlardan muaf tutma kararı aldığı Denizbank’ın yurtdışından finansman sağlamasının önündeki olası engeller kalkarken, Genel Müdür Hakan Ateş, bu kapsamda Kasım ayında vadesi dolacak sendikasyon kredisini gerekirse yenileme konusunu ayrıca değerlendireceklerini söyledi.
 
Rusya’nın en büyük bankası ve Denizbank’ın ana hissedarı olan Sberbank, Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz nedeniyle ABD tarafından geçen ay yaptırım uygulanacak bankalar arasına alınmıştı.
 
Yaptırımlar, ABD’li kişi ve kurumların Rus bankalarına ait 30 günden uzun vadeli sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmasını yasaklarken, ana hissedarı Rus olan bankaların da ABD finans piyasalarına erişimini engelliyordu.
 
ABD Hazinesi’ne bağlı Office of Foreign Assets Control (OFAC), 6 Ekim tarihinde yaptığı açıklama ile Denizbank’ı bu kısıtlamalar kapsamından çıkarmaya karar verdi.
 
Bu karar, Denizbank’ın yurtdışından borçlanması ve ABD’li bankalar üzerinden sağlayabileceği finansmanın önündeki olası engelleri de kaldırmış oldu.
 
Konuya ilişkin olarak ABD’den telekonferans yoluyla haber ajanslarına açıklamada bulunan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Görüşmelerimiz sonucunda, Denizbank’ın Türk bankası sayıldığı ve Rusya-ABD arasında süregelen siyasi ayrışmanın ve siyasi çelişkinin objesi olmadığı anlaşıldı ve bu şekilde sonuca ulaştık” dedi.
 
Denizbank’ın yurtdışında eurobond ihracı yapmayı şu anda gündeminde bulundurmadığını söyleyen Ateş, “Fiyat ve getiri karşılaştırmasında uygun görmüyoruz ancak piyasaları yakından izleyeceğiz… Sendikasyon ile 1 milyar dolar borçlanmıştık. Süresi 1 yıllıktı. Vadesi geldiğinde ödememizi yapacağız. Yeni sendikasyona gidip gitmemeyi, hangi tutarda gideceğimizi ayrıca görüşeceğiz. Henüz neticelendirmiş değiliz. Her yönden likit ve sermayesi kuvvetli bir bankayız, bunu yüzde 100 yapma zaruriyetimiz de yok” dedi.
 
Denizbank 22 Kasım 2013 tarihinde yaptığı açıklamada, uluslararası piyasalardan bir yıl vadeli yaklaşık 1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağladığını duyurmuştu.
 
Kredide eş düzenleyici bankalar olarak Bank of America, Bank of New York Mellon, Citi, Wells Fargo gibi ABD’li bankalar da yer almıştı.
 
Denizbank’ın ana fonlama kaynağının pasifleri içinden yüzde 63 pay alan mevduat olduğunu vurgulayan Ateş, “Yüzde 100 ticaret bağlantılı, IFC gibi ülkeler üstü finans kuruluşlarından ve diğer ticari bankalardan karşılıklı ticaretin finansmanı kapsamında alınan ve verilen fonlar da var ve bunların bilançonun pasif tarafındaki değeri aşağı yukarı yüzde 20’ler civarında” dedi.