‘2023’te E-Ticarette Rekabet Artacak’

0
418
Courself.co CEO’su Raif Kamacı

Salgının sebep olduğu talep artışıyla inovasyon ve teknoloji anlamında en az beş yıl ileri giden e-ticaret, 2022’de de dayanıklı kalmayı ve büyümeyi sürdürdü. Courself.co CEO’su ve Shopify’ın Türkiye’deki ilk koçu Raif Kamacı, 2023 ve onu takip eden yıllarda e-ticaretin nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.

Beklentiler, dünya çapında e-ticaret satışlarının 2026’ya kadar yaklaşık 5 trilyondan 8 trilyon dolara çıkacağını gösterirken, yeni yılın gelmesiyle sektörel trendler de konuşulmaya başlandı. Dünya çapında görülen yüksek enflasyon tüketici talebini frenlese de e-ticaret büyümesi tamamen durmadı. Pazarın doyma noktasına yaklaşmasıyla büyüme biraz hız kesti, fakat 2023’e dair tahminler, yeni yıldaki e-ticaret büyümesinin pandemi öncesine kıyasla hâlâ yüzde 5 daha fazla olacağını ve ilerleyen yıllarda da istikrar kazanacağını gösterdi.

E-ticaret altyapısı sağlayıcılarının yaygınlaşması ve stoksuz e-ticaret gibi yöntemlere dair kaynakların artması sektöre pek çok yeni oyuncu kazandırırken, Courself.co CEO’su ve Shopify’ın Türkiye’deki ilk koçu Raif Kamacı, e-ticaretin geleceğine ilişkin beklentileri değerlendirdi. Sektördeki sağlıklı büyümenin rekabeti artırdığına dikkat çeken Kamacı, “Bu büyümeye uygun olarak e-ticaretteki rekabet de artıyor. Bir yanda pazaryerleri, bir yanda çok kanallı satış uygulamaları benimseyen geleneksel perakendeciler, diğer yanda da kendisine yeni bir kariyer yolu çizmek isteyen bireysel girişimciler, müşteri sadakatini kazanmak için yarışıyor” dedi.

2023, çok kanallı satış stratejilerinin optimize edileceği bir yıl olacak

2020 baharında zirvelerini gören online satışların, mağaza içi alışverişlerin de tekrar oyuna dahil olmasıyla az da olsa gerilediği belirtiliyor. Buna rağmen online alışverişin önemli bir alışkanlık değişimine sebep olduğunu söyleyen Kamacı, “Geride bıraktığımız üç yılda, e-ticaret profesyonellerinin fiziksel mağazaların, mobil kanalların, web platformlarının, pazaryerlerinin rekabet avantajı ve kesintisiz müşteri deneyimi için vazgeçilmez olduğunu kabul ettiği bir dönem yaşadık. 2023, perakende ticarette taşların yerine oturduğu, dengenin ve istikrarın sağlandığı bir yıl olacak. Bu durumda ölçek fark etmeksizin tüm işletmeler, satış kanallarındaki stratejilerini optimize etmeye odaklanacak. Dijital kanallardaki alışveriş deneyimlerini iyileştirmek, her zaman en rekabetçi fiyat ve kampanyaları sunmak, teslimat ve iade süreçlerinde fark yaratmak, müşteri sadakatini kazanmak için önem arz edecek. İşletmelerin bir yandan bunları yaparken, diğer yandan da maliyetleri dengelemeleri gerekecek. Liderlik, para yönetimi, gelir kaynaklarını çeşitlendirmek, sermayeyi etkin kullanmak gibi başlıklar önem kazanacak” diyor.  

Üç işletmeden biri sosyal medya pazarlamasını artıracak

Dijitalin değişken doğasının ve sosyal medya platformlarının benimsenme oranlarının e-ticarete olan yaklaşımı da zaman içinde değiştirdiğine dikkat çeken Kamacı, “E-ticaret devi Shopify tarafından derlenen veriler, bugünün en önemli ekonomik paydaşlarına dönüşen Z jenerasyonunun markalara ulaşmak için arama motorları yerine sosyal medya kaynaklarını kullandığına işaret ediyor. Tüketicilerin yüzde 78’i, sosyal medyada iyi deneyimler yaşadıkları markalardan alışveriş yapmaya daha istekli görünüyor. Bu içgörüler ışığında, işletmelerin üçte birinin önümüzdeki yıllarda sosyal medya pazarlaması harcamalarını artıracağı biliniyor. Öte yandan blokzinciri ekosistemindeki çalkantılar sebebiyle formdan düşmüş gibi görünen metaverse gibi yeni kavramlar da varlığını koruyor. Liderlerin dörtte üçünü, metaverse’ün ilerleyen dönemde müşteri etkileşiminde kritik bir rol oynayacağını düşünüyor. E-ticaret teknolojiyle iç içe gelişirken, bu alanda bir kariyer hedefleyen herkesin fırsatları iyi görmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘E-ticarete, markalaşmaya, girişimciliğe dair her şeyi öğretiyoruz’

Geçtiğimiz aylarda Shopify tarafından Türkiye’nin ilk e-ticaret koçu seçilen Courself.co Raif Kamacı, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “E-ticaret artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası ve bu pazar kolay kolay doygunluğa ulaşacak gibi görünmüyor. Bir eğitim şirketi politikasıyla kurduğumuz Courself.co’da e-ticarete aktif olarak katılmak isteyen fakat nereden başlayacağını bilemeyen herkes için uçtan uca bir eğitim paketi sunuyoruz. Courself 2.0 Başarı İskeleti adını verdiğimiz modelimiz kapsamında katılımcılara yalnızca e-ticareti değil, girişimciliğe, markalaşmaya, para yönetimine, işletme stratejilerine dair her şeyi öğretiyoruz. Özellikle Shopify üzerinden stoksuz e-ticaret (dropshipping) yöntemiyle sıfır sermayeyle e-ticarete başlamanın tüm ayrıntılarını sunmaya gayret ediyoruz. Oldukça karmaşık ve maliyetli gibi görünen sıfırdan dijital işletme kurma sürecini pazarlamadan para yönetimine, gelir kaynaklarını çeşitlendirmeden markalaşmaya pek çok başlıkta 200’den fazla ders sunan programımızla anlaşılabilir kılıyoruz. Ayrıca Courself.co katılımcıları, e-ticaret ve girişimcilik konuşan bir topluluğun da parçası olma şansı yakalıyor.”