Brexit kararı sonrası önemli gelişmeler

    0
    22

    İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmayacağını belirleyecek referandumu sonuçlandı. Vatandanşlar AB’den ayrılmaya (Brexit) karar verdi. Bu karar küresel piyasalarde deprem etkisi yarattı.

    İşte konuyla ilgili tüm bilmeniz gerekenler;

    1- Sonuçlar resmi olarak açıklandı
    Uzun süren oylama sonucunda resmi açıklama yapıldı. İngiltere’nin yüzde 51.9’u ayrılmak isterken, yüzde 48.1’i kalmak adına oy verdi.

    2- Piyasalar çöktü
    Londra FTSE endeksindeki banka hisselerinde büyük düşüş görülürken, Avrupa ve Asya borsaları değer kaybetti. Sterlin ise referandum sonucunun açıklanmasıyla birlikte 31 yılın en düşüğüne geriledi.

    3- Altın fırladı
    Altın, güvenli liman olduğunu düşünen yatırımcılarına kazandırdı. Brexit kararı çıkmasıyla 1358.55 dolara kadar yükselen altın dünkü seviyelere göre altının ons fiyatı yüzde 8.3 değer kazandı.

    4- Cameron istifa etti
    İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı (Brexit) ile sonuçlanan referandum sonrası ‘istifa ettiğini’ açıkladı.
     
    Cameron, referandumun ardından canlı yayınlanan konuşması sırasında, ‘İstifa ediyorum’ dedi. Cameron, Ekim’de görevi bırakacağını açıkladı. Cameron, “Önümüzdeki 3 ay başbakan olarak görevimi sürdüreceğim” dedi.

    5- İngiltere Merkez Bankası’nda acil durum planı
    İngiltere Merkez Bankası (BOE) yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerin yakından izlendiğini ve istikrarın tesisi için gerekli tüm adımların atılacağını söyledi.

    BOE açıklamasında İngiltere Maliye Bakanlığı ve diğer küresel merkez bankaları ile Brexit olasılığı ile ilgili yoğun planlama çalışmalar yapıldığını belirtti.

    6- Domino etkisi
    İngiltere’nin Brexit kararının ardından diğer Avrupa ülkelerinin de benzer referanduma gitme olasılıkları yoğun şekilde konuşulmaya başlandı. Avusturya, Hollanda, Fransa ve İtalya’nın AB’den ayrılma hamlesinde bulunması beklenmeye başladı.

    7- İskoçya Birleşik Krallık’tan ayrılma sinyali verdi
    2014 yılında Birleşik Krallık’tan ayrılma kararı alamayan İskoçya, referandumdan çıkan sonucun ardından tekrar ayrılma adına adım atacağını açıkladı. Başbakan  Stungeon, “2014’te bağımsızlığa karşı oy kullananlar şimdi kararlarını yeniden değerlendiriyorlar. İskoçya’nın Avrupa Birliği’ndeki yerini korumak istiyoruz. İkinci bir bağımsızlık referandumu yapılması seçeneği masada” dedi.

    8- AB tarafından önemli açıklama 
    AB tarafında yapılan toplantı sonucunda İngiltere’nin Brexit kararını hızlıca uygulamaya koyması yönünde açıklama yapıldı. Açıklamada, “İngiltere ile Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasının koşulları ve hükümleri konusunda hızlı bir şekilde görüşmelere başlamaya hazırız” ifadeleri kullanıldı ve İngiliz halkının Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma isteklerinin üzüntüyle karşılandığı ancak saygı duyulduğu ifadesi yer aldı.