Bankalarda Geniş Çaplı İşten Çıkarma Furyası

0
270

Bankalar, global mali krizden beri en büyük işten çıkarmalara hazırlanıyor; yatırım bankacılığı gelirlerinde gerileme, yöneticileri maliyet kesintisine zorluyor. 

Sektörde on binlerce kişinin işsiz kalması beklenirken, bankaların Covid 19 sırasında personeli işsiz bırakmak istemedikleri için bu planlarını pandemi sonrasına erteledikleri belirtiliyor. 

Nitekim Credit Suisse, Goldman Sachs, Morgan Stanley ve Bank of New York Mellon son aylarda 15 bini aşkın kişiyi işten çıkardı. Sektör analistleri bu dalganın devam edeceğini söylüyorlar.

Moody’s’de global bankacılık eş başkanı Ana Arsov, işten çıkarmaların en son mali kriz dönemindekine göre daha hafif ama 2000 yılı dotcom çöküşünden sonra piyasalarda yaşananlara göre de daha sert olacağını belirtiyor.

Goldman Sachs geçen haftalarda 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmak için düğmeye bastı. Bu da iş gücünün yaklaşık yüzde 6,5’ine denk düşüyor. 

Morgan Stanley aralık ayında bin 800 kişiyi işten çıkardı; bu da iş gücünün yaklaşık yüzde 2’si. Morgan Stanley, şimdilik daha fazla işten çıkarmanın gündeminde olmadığını söylüyor.

Dünyanın en büyük takas bankası olan Bank of New York Mellon, yılın ilk yarısında yaklaşık bin 500 kişiyi yani işgücünün yüzde 3’ünden biraz azını işten çıkaracak.  

Stratejik bir yenilenmeyi ortaya koyan Credit Suisse, 52 bin çalışanından 9 binini işten çıkaracak. Credit Suisse’teki yeniden yapılanma, bankanın 7 bini aşkın kişiyi işten çıkardığı 2008 yılındaki mali kriz dönemine göre çok daha kapsamlı. 

Bazı bankalar ise geniş çaplı işte çıkarmalar yerine başka önlemlerle maliyet azaltmayı planlıyor. 

Tüm dünyada 216 bin çalışanı olan Bank of America, geniş çaplı işten çıkarma planı olmadığını, bununla birlikte maliyet tasarrufu için disiplinli bir yaklaşım benimseyip yalnızca en kritik pozisyonlarda yeni işe alım yapacağını bildirdi.

Citigroup 240 bin kişilik iş gücünün ne kadarının işten çıkarmalardan etkileneceği konusunda net bir açıklama yapmıyor. CFO Mark Mason, yatırım bankacılığındaki kârında yüzde 22’lik bir gerilemenin ardından maliyet kesintisi için baskı olduğuna dikkat çekiyor.