AVM’lerde ziyaretçi azaldı, cirolar 1 puan düştü

0
35

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile AkademetreResearch tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2014 Ağustos ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 0,6 azalarak 162 puan olarak gerçekleşti.
 
AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Ağustos 2014’te bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan düşüş kaydetti ve verimlilik m2 başına 619 TL olarak kaydedildi. Verimlilik, İstanbul’da 678 TL, Anadolu’da ise 580 TL olarak gerçekleşti.
 
En büyük ciro artışı yiyecek kategorisinde gerçekleşti
Geçtiğimiz yılın Ağustos ayı ile karşılaştırıldığında 2014 Ağustos ayında yiyecek ve hipermarket kategorilerinde endeks artarken, giyim kategorisinde değişim gözlenmedi. Endeks Ağustos 2014’te genel kategorisi, AVM’lerdeki diğer alanlar, ayakkabı-çanta ve teknoloji market/elektrikli eşyalar kategorilerinde ise düşüş kaydetti. Buna göre Ağustos 2014’te kategoriler bazında endeks oranları şu şekilde oluştu: Yiyecek cirolarında yüzde 10 artış, hipermarket cirolarında yüzde 8 artış, giyim cirolarında yüzde 0 değişim,genel ve AVM’lerdeki diğer alanlar cirolarında yüzde 1 azalma, ayakkabı-çanta cirolarında yüzde 3 azalma, teknoloji market/elektrikli eşyalar cirolarında yüzde 9 azalma.
 
Ağustos 2014’te ziyaret sayısı endeksi bir önceki dönemin aynı ayına göre, yüzde 2,9 oranında azalarak 100 puan olarak gerçekleşti.
 
AVM Endeksi Ağustos ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü“AVM endeksi Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 0,6 oranında azalmıştır. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Ramazan Bayramını kutladık. Bu durum yaz tatili dönemi olmasına rağmen endeksin bir önceki yıla göre yüksek oranda artmasını sağlamıştı. Bu yılı 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda ise tatil döneminin ve genel iç ve dış gelişmelerin etkisiyle endekste küçük oranlı da olsa azalma yaşandığını gözlemliyoruz. Kategoriler bazında endeksi incelediğimizde de zorunlu olarak tanımlayabileceğimiz yiyecek ve hipermarket kategorileri dışında diğer kategorilerde değişim olmadığını veya düşüşler yaşandığını kaydetmeliyiz. Bu durum tüketicilerin Ağustos ayında zorunlu ihtiyaçları dışında harcamalarında kısıtlamaya gitmeyi tercih ettiğini gösteriyor” dedi.