Anlaşmasız Brexit Olasılığı Kabus Senaryolarını Artırıyor

    0
    29

    Brexit görüşmelerinde son viraja girilirken, AB ile İngiltere arasındaki pürüzler hala giderilmiş değil. Müzakereler üç ana başlığa kilitlenmiş durumda: Balıkçılık hakları, şirketlere hükümet yardımı ve sorunların çözüm formülü.


    AB’den ayrılmak her halükarda İngiliz şirketleri için bedeli ağır bir durum
    olacak; ancak herhangi bir yeni ticaret anlaşması olmadan ayrılmak tam
    anlamıyla felaket anlamına geliyor.


    Zaten pandemiden dolayı zor günler geçiren İngiliz şirketleri, 450 milyon
    tüketicisi olan ve İngiltere’nin ihracatının neredeyse yarısını alan ve hemen
    hemen aynı oranda ithalat yapan, gümrük vergisiz, kotasız bir pazara erişimini kaybedecek.
    AB açısından bakıldığında, İngiltere’nin önemi daha düşük. Alman araştırma grubu Ifo Institute’a göre, İngiltere bloğun ihracatında 2019’da yalnızca yüzde 4’lük bir paya sahipti. İthalat oranı ise yüzde 6’ydı.


    Hükümet için ekonomik tahminler yayımlayan İngiltere Bütçe Sorumluluk Ofisi kasım ayında yaptığı açıklamada, Londra ve Brüksel anlaşmaya varsa bile, yeni ticaret anlaşmasının üretimde uzun vadede yüzde 4’lük bir kayba neden olacağına dikkat çekmişti.


    Öte yandan, anlaşmasız bir Brexit 2021 yılında bu oranı ilaveten yüzde 2
    oranında daha da aşağıya çekecektir. Bu da 53 milyar dolarlık maddi bir kayıp ve 300 binden fazla insanın işsiz kalması anlamına geliyor.
    Üstelik bu olumsuz senaryo, İngiltere’nin pandemi nedeniyle zaten artan bir işsizlikle ve son 300 yılın en kötü resesyonuyla mücadele ettiği bir dönemde gerçekleşecek.


    Şirketler açısından birkaç haftalık geçiş döneminin sona ermesi faaliyetlerde ve tedarik zincirlerinde ciddi bir bozulmaya da yol açabilir. İngiltere Perakende Konsorsiyumu geçen ay yaptığı açıklamada, sınırda gıda sevkiyatı operasyonlarında gecikmenin “kaçınılmaz” olduğunu belirtmişti.

    Brexit anlaşmayla gerçekleşse bile, ticaret ağır gümrük kontrollerine takılacak; bu da İngiliz iş dünyasında ithalat ve ihracatta 10,5 milyar dolarlık bir mali yük anlamına geliyor.

    Öte yandan, gümrük kontrolleri sınırlarda gecikmelere yol açarak, tam
    zamanında teslimat gerektiren gıda ve imalat tedarik zincirlerinde kaosa neden olabilir. (Kaynak: cnnmoney.com)