“ABD-Çin Ticaret Gerilimi Küresel Ekonomiyi Tehdit Ediyor”

0
223

IMF, ABD’nin başı çektiği Batı dünyasıyla Çin arasındaki ekonomik gerilimin global ticaret iş birliği ve ekonomik büyümeyi tehdit ettiğini açıkladı. 

IMF İdari Direktör Yardımcısı Gita Gopinath, Stanford Üniversitesi’ndeki bir konuşmasında, global pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi gelişmelerin, Soğuk Savaş döneminden beri görülmemiş biçimde global ticaret ilişkilerini bozduğunu belirtti. 

Ayrıca, Çin ile ABD arasındaki ticari ayrışmanın ve ülkeleri taraf olmaya zorlamanın da, global ticaret açısından risk oluşturduğuna dikkat çekti.

Gopinath, ticari anlamda bölünmenin, “kurala dayalı global ticaret sistemi”nden uzaklaşma ve “ekonomik entegrasyondan elde edilen kazançların önemli oranda yitirilmesi” risklerini beraberinde getirdiğini ifade etti. 

Çin ila ABD blokları arasındaki ticaret, gruplardaki ülkeler arasındaki ticaretle karşılaştırıldığında geriledi. ABD bloğunda Avrupa, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda yer alıyor; Çin’in yanında ise Rusya, Eritre, Mali, Nikaragua ve Suriye var.

Rusya-Ukrayna savaşından beri iki blok arasındaki ticaret yüzde 12 oranında geriledi, doğrudan yabancı yatırım ise yüzde 20 azaldı. 

Öte yandan, Çin ise bu süreçte yabancı yatırımları tutmak için çabaladı. Ülkeye doğrudan yabancı yatırım 2024 yılının ilk üç ayında yıllık bazda yüzde 26 azaldı.

Ekonomik ayrışma her ne kadar Soğuk Savaş dönemi kadar yüksek düzeyde değilse de, küresel ekonominin ticarete olan yüksek bağımlılığı nedeniyle potansiyel etkisi çok daha fazla.  

IMF’ye göre, bölünmeler tersine çevrilmezse, dünya GSYİH’sine ekonomik maliyeti, ekstrem bir parçalanma senaryosunda yüzde 7’ye varabilir. (Kaynak: cnbc.com)