500 Avrupa

0
1359

İlk defa gerçekleştirdiğimiz Avrupa’nın gelir bazında en büyük şirketleri sıralaması, Eski Dünya’nın kuruluşlarının yeni zirvelere ulaştıklarını gösteriyor. Bu şirketler, enerji, finans, otomotiv ve diğer alanlarda küresel gündemi belirlemeye devam ediyorlar. Prarthana Prakash

Salt istatistiksel olarak bakıldığında, Avrupa’nın ekonomisi ABD ve Çin’in gerisinden geliyor. Bununla birlikte, Avrupa’nın küresel iş ajandasını belirlemede en az rakipleri kadar etkili oldu- ğunu söylemek yanlış olmaz. Kıtanın en büyük şirketleri enerji, bankacılık ve otomo- tiv endüstrisinde küresel çapta güç sahibiler; alım gücü yüksek tüketicileri, dünyada yapılanların ve satın alınan- ların belirlenmesine yardımcı oluyor; yasa koyucular da tüm dünyada iş stratejisini yeniden düzenleyen sürdürü- lebilirlik, veri gizliliği ve anti tröst gibi konularda kriterleri belirliyor.

Satış geliri bazında Avrupa’nın en büyük şirketlerini ilk kez sıralayan Fortune 500 Avrupa da bu çeşitlilik sergileyen, dinamik ortamı ortaya koymayı amaçlıyor. Liste, 24 farklı ülkeden Avrupa’nın en büyük şirketlerine yer veriyor; listede 500’üncü sırada Almanya’dan MTU Aero Engines (5,6 milyar dolarlık satış geliri) yer alırken, birinci sırada ise Londra merkezli petrol ve doğalgaz devi Shell (386,2 milyar dolar) oturuyor. Avrupa’nın en büyük 500 şirketi en son mali yılda top- lamda 13,94 trilyon dolarlık bir satış geliri üretti.

Avrupa’nın şirketleri ve daha geniş çaplı olarak ekonomisi, Ukrayna savaşı ve bu krizin enerji fiyatları üzerin- deki etkisi, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının yarattığı volatiliteyle birleşince, geçen yıl çok zorlu bir sınavdan geçmek zorunda kaldılar. Öte yandan, euro’nun dolar karşısında değer kaybı da, emteanın büyük bir bölümü dolar bazında fiyatlandığından şirketlerin bütçeleri üzerinde belli bir yük oluşturdu. (Fortune, sıralamaları dolar bazında yaptığından euro’daki dalgalanma aynı zamanda bu listedeki satış geliri ve kâr rakamlarını da etkiledi.) Ancak tabii ki, ekonomideki haberlerin tümünün iç karartıcı olduğu söylenemez: COVID-19 pandemisinin ardından kısıtlamaların kalkmasıyla tüketici harcamalarındaki artış pek çok sektöre olumlu yansıdı.

Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerji arzındaki sıkıntılardan ciddi şekilde sarsılan Almanya her şeye rağmen listeye 80 şirket sok- mayı başardı; bu rakam, diğer herhangi bir ülkeninkinden çok daha yüksek. Alman oto- motiv kuruluşu Volkswagen ikinci sıraya yerleşirken, Almanya’nın enerji, kimya ve perakende sektörleri de ülkenin listeye ağırlığını koy- masını sağladı. İngiltere 76 şirketle listede ikinciliği elde ederken, Fransa da 71 şirketle üçüncülüğe yerleşti. Fortune 500 Avrupa’da bankalar, sigorta şirketleri ve varlık yönetimleri dahil finans sektörü diğer sektörlere göre en yük- sek şirket sayısına sahip; 84 şirketle sıralamada yer alan bu segmentte Almanya’dan Allianz, Fransa’dan AXA gibi isimler başı çekiyor.

Bu dev şirketler, hangi sektörde olurlarsa olsunlar, büyük ölçüde karmaşık jeopolitik ve ekonomik bir tabloyla karşı karşıyalar. Gelecek yılki Fortune 500 Avrupa, hangi- lerinin en başarılı şekilde bu zorlu sürece adapte olabildik- lerini ortaya koyacak.