2017 yılı gelişen piyasalar için iyi mi kötü mü olacak?

0
41

Global fon yöneticileri, kasım ayındaki ABD seçimlerinin ardından piyasaların hareketlenmesiyle 2017 yılı için gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin varlıklarını satın almaya başladıklarını kaydediyorlar; ancak kredi derecelendirme kuruluşları bu piyasalarla ilgili pek de olumlu düşünmüyor.

Fortune.com’da yer alan haberde, Donald Trump’ın başkan olarak seçilmesinden bu yana, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinin hisselerinin yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybettiği belirtiliyor.  ABD seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım itibariyle Gelişmekte olan Piyasalar Tahvil Endeksi’nin (EMBI) yıllık toplam getirisi yüzde 14,04’ken bir hafta sonra 14 Kasım itibariyle yarı yarıya düşerek yüzde 7,60’a geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticarette korumacı politikalara yöneleceğini ve göçmen girişini kısıtlayacağını açıklaması gelişmekte olan piyasa ekonomileri açısından olumsuz bir haber.

Washington merkezli banka lobi grubu the Institute for International Finance 4 Ekim’den bu yana gelişmekte olan piyasa ekonomilerinden 23 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu belirtti; bunun 18 milyar dolarlık kısmı 9 Kasım’dan sonra çıkış gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, fon yöneticilerinin bu ülkelere daha olumlu baktıkları gözleniyor.  Dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan BlackRock başta tahvil olmak üzere tüm gelişmekte olan ülke varlıklarından iyi bir kazanç bekliyor. Diğer global fon yöneticileri de ufukta yeni bir sıçrama görüyor.
Baring Asset Management’ta gelişmekte olan piyasa borçları sorumlusu Ricardo Adrogué, kredi derecelendirme kuruluşları da dahil olmak üzere analistlerin sektörü değerlendirirken yapısal sorunlarla döngüsel sorunları karıştırdıklarını söylüyor.

18 milyar dolarlık bir portföyü yöneten Makena Capital Management’tan stratejist Michel Del Buono da iyimser konuşuyor. “Eğer doğru yoldaysanız ve uzun vadeli bir perspektifiniz varsa, gelişmekte olan piyasalarda belli bir ağırlığınız olur” diyor.
 
Kredi derecelendirme kuruluşları kuşkulu
Öte yandan, S&P Global, Moody’s Investors Service ve Fitch Ratings gibi kredi derecelendirme kuruluşları kısa süre önce, krediyle ilgili pozitif görünümleri düşürürken, gelişmekte olan piyasalarla ilgili olarak da negatif görünüme geçtiler. Hatta Mooody’s sermaye çıkışı riskine ve bankacılık sektöründeki potansiyel zayıflığa dikkat çekti.

S&P Global’den analist Diane Vazza da jeopolitik risklerle ilgili endişelerini dile getirdi ve enerji şirketlerinin petrol ve doğalgazda uzun süreli düşük fiyat trendine ayak uyduramayacaklarını not etti.