15 Milyon Kullanıcı, 50 Milyar TL İşlem

0
310
Birleşik Ödeme CEO’su İlker Sözdinler

Elektronik para şirketi Birleşik Ödeme, geliştirdiği fintech ürün ve hizmetleriyle etkili bir şekilde büyüyor. Şirketin faaliyetleri sadece yurtiçi ile sınırlı değil. Azerbaycan, Gürcistan ve Romanya’da da oldukça aktif olan şirket faaliyet gösterdiği ülke sayısını 10’a çıkarmayı hedefliyor. -ERSAN TAYLAN

Birleşik ödeme, Türkiye’nin ilk elektronik para şirketlerinden biri. Şirket, karmaşık süreçleri kolaylaştıran yapısıyla dikkat çekiyor. Bu özelliği sayesinde faaliyet gösterdiği alanlarda çok hızlı bir şekilde büyüyor. Birleşik Ödeme Fintech-as- a-Service (FaaS) altyapısı ile tüm ödeme sistemlerini tek bir çatı altında buluşturuyor. Farklı ödeme yöntemleri birbiriyle entegre ediliyor. Şirket, bu sayede müşterilerine hızlı ve çözüm odaklı hizmetler sunabiliyor. Birleşik Ödeme ön ödemeli kart ve dijital cüzdan, online/ offline tahsilat, uluslararası ve yurtiçi para transferi, kiosk/akıllı kasa ve sadakat programları olmak üzere beş temel alanda hizmet veriyor.

TEKNOLOJİ GELİŞTİRİYOR

Birleşik Ödeme CEO’su İlker Sözdinler, “Gerçekleştirdiğimiz ilklerle sektörde öncü bir konuma sahibiz. Yerli ve global iş ortaklarımıza eşsiz bir deneyim sunuyoruz. Birleşik Ödeme olarak neredeyse fintech’in her alanında; yalnızca Türkiye’de değil, bölgeyi hedefleyerek “distruptive” olarak adlandırılan yıkıcı inovasyonlarımızla sektörü, oyunu değiştiren ürünler ve teknolojiler geliştiriyoruz. İş ortaklarımızın dijital finansa girişinde ya da yeni çözümler geliştirmesinde hizmet verdiği kapsam ve tecrübe itibarıyla vazgeçilmez bir fintech şirketi konumundayız. Bugün KOBİ’lerden bankalara, belediyelerden büyük holdinglere pek çok alanda yerli ve global iş ortaklarına sahibiz. Burada hem geleneksel ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi alanında yenilikçi çözümler geliştiriyor hem de sadakat programlarıyla kullanıcılarımızı avantajlı hale getiriyoruz” diyor.

FARKLI ALANLARDA HİZMET

Birleşik Ödeme, 2010’da kuruldu. 2015’te e-para lisansını aldı. Bugüne kadar, fintech sektörünün evrimleşmesiyle birlikte değişime ayak uydurarak hareket ettiklerini vurgulayan Sözdinler, “Yeniyi ilk biz denedik. İnovasyona çok önem verdik. Bilgi birikimi, sağlam temellere kurulmuş bir altyapı, geleceği öngörerek hedef odaklı ilerleme ve doğru zamanda güçlü iş ortaklarından aldığımız yatırımlar sonucu bugün fintech’in bu kadar farklı alanında hizmet vererek farklılaşan şirketlerden biriyiz. Fark yarattığımız noktaları şöyle özetlemek isterim: Bölgesel bir fintech gücü olmayı hedefliyoruz. Bu hedefle de başlattığımız Romanya, Gürcistan ve Azerbaycan operasyonlarımızla, o ülkelerde şimdiden fark yaratmaya başladık. Önümüzdeki yılda toplamda 10 ülkede olacağız. Bu hızla, bölgeye yayılan Türkiye’deki tek fintech’iz. Sanal cüzdandan ön ödemeli kartlara, kiosk/akıllı kasa çözümlerinden sadakat programlarına, para transferinden sanal pos’a; yani fintech’in neredeyse her alanında geliştirdiğimiz teknolojilerimiz ve birbirleriyle entegre yapımız ile sektörde ayrışıyoruz. Bu kadar geniş bir portföyde iş ortaklarımıza hizmet veriyor olmamız operasyonlarımızı hızlı sürdürmemizi ve iş ortağımızın dijital para ile ilgili her çözümünü tek elden bizimle yürütmesini sağlıyor. Son olarak da Ar-Ge ve ekip bizim için çok kıymetli. Bu anlamda hem sektörün hem de şirketimizin teknolojilerinin gelişmesi için trendleri yakından takip ediyor, ekibimizi her geçen gün güçlendiriyor ve bu iki konuya güçlü yatırımlar yapıyoruz” diyor.

GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLIYOR?

Birleşik Ödeme, sahip olduğu e-para lisansına yönelik regülasyonlar kapsamında Merkez Bankası’nın denetimine tabii bir şirket. PCI DSS Veri Güvenliği Standardı sertifikasyonlarına uygun olarak hizmet veriyor. Bilgi güvenliği yönetim sistemi ISO 27001 sertifikası ile belgelenmiş. Sözdinler, “Tüm bu süreçlerin yanı sıra, şirket olarak hem iç hem de dış paydaşlarımızın veri güvenliği ve gizliliği en önemli odak noktalarımızdan bir tanesi. Sahip olduğumuz güçlü Ar-Ge ekibimiz ile hem ülkemizdeki hem dünyadaki trendleri yakından takip ediyor hem de bu alandaki yatırımlarımızı ihtiyaçlar doğrultusunda her geçen yıl artırıyoruz.

Yurt dışındaki güçlü iş ortaklarımızla işlerimizi sürdürmek adına da düzenli olarak testlerimizi yapıyoruz. Neredeyse her sektördeki iş ortaklarımızla yürüttüğümüz iş birliklerini, global iş ortaklarımızın bölgedeki temsilcisi olmamızı, aldığımız yatırımları ve geliştirdiğimiz inovatif ürünleri bu alandaki başarımızın önemli bir çıktısı olarak görüyorum” diyor.

ŞİRKETLERE ÖZEL ÇÖZÜMLER

Birleşik Ödeme ulaşımdan zincir marketlere, akaryakıttan havalimanlarına kadar çok farklı alanlara finansal teknoloji çözümleri sunuyor. Sözdinler, “Bunu yaparken müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik, onların son kullanıcılarını 360 derece düşünerek ürünler geliştiriyoruz. Fintech alanında artış gösteren kullanımlardan biri pandemi sonrası cüzdan oldu. Bu süreçte hem ülkemizde hem de dünyada cüzdan kullanımının artmasıyla biz de bu alanda yeni ürünler geliştirmeyi hızlandırdık” diyor. Örneğin Borusan Holding’in taşıma şirketi Eta Lojistik bünyesindeki kamyon şoförlerine özel, B-Para isminde bir cüzdan geliştirildi. Bu cüzdan sayesinde hem zaman hem maliyet tasarrufu sağlanıyor. Birleşik Ödeme ayrıca Hopi için Hopipay’i geliştirdi. Ücretsiz para gönderip alabilen, ATM’lerden para çekebildiğiniz bir fintech altyapısına sahip olan Hopipay; tüm dijital kanallarda kullanılıyor. Tek tuşla oluşturulan sanal kart ile online ya da kasada ödeme fırsatı sunuyor.

Önümüzdeki süreçte fintech alanındaki trendlerin gömülü finans alanında yoğunlaşacağına dikkat çeken Sözdinler, “Biz de bu kapsamda çalışmalarımızı, teknolojilerimizi yürütüyoruz. Tüm çalışmalarımızı, insanı odağa alarak, günlük yaşamlarını kolaylaştıran ve paralarını dijitalleştiren çözümlerle yürütüyoruz.

Birleşik Ödeme olarak ülkemize katma değer yaratarak Türkiye’de geliştirdiğimiz fintech
ürün ve hizmetlerimizin bölgeye ihracatını yapıyoruz. Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Gürcistan ve Romanya’da da faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yıl sonu itibarıyla 15 milyon kullanıcıya dokunarak, 50 milyar TL işlem hacmi ile sektörün önde gelen şirketlerinden biri olmayı sürdüreceğiz. Önümüzdeki dönemde de yurtdışı faaliyetlerimizi artırarak Türkiye’nin teknoloji gücünü yurtdışına taşıyacağız. İki yıl içinde de gelirlerimizin yüzde 50’sini yurtdışından elde etmeyi; toplamda 10 ülkede var olmayı hedefliyoruz. Tüm bu hedeflerin sonucunda da 2024’ün ikinci yarısında ülkemizden çıkan bir unicorn olmayı bekliyoruz” diyor.