​İşte Rusya’da iş yapan Türk şirketleri

0
3392

Türkiye ile Rusya arasında artan gerilim iki ülke arasındaki ticari ilişkiler açısından büyük tehdit oluşturuyor.

Rusya’da iş yapan halka açık Türk şirketleri önemli oranda pazar payı kaybetme riski ile karşı karşıya bulunuyor. Konuyla ilgili ilk açıklama Rusya Başbakanı Medvedev’den geldi. Medvedev bugün yaptığı açıklamada, Türk şirketlerinin Rus pazarındaki paylarını kaybedebileceğini belirterek Su-24’ün düşürülmesinin bir dizi Türkiye-Rusya ortak projesinin sona erdirilmesine yol açabileceğini ifade etti.

TÜRKİYE-RUSYA GERGİNLİĞİ BU ŞİRKETLER İÇİN RİSK

Ak Yatırım, Rusya’da önemli çapta faaliyeti bulunan halka açık şirketlerin faaliyetlerine ilişkin rapor yayınladı.

MEDVEDEV: ORTAK PROJELER SONA ERDİRİLEBİLİR

Rusya’da büyük oranda faaliyet gösteren Türk şirketleri arasında Anadolu Efes, Anadolu Cam, Trakya Cam, Şişe Cam, Arçelik, Türk Hava Yolları, Tüpraş ile Enka İnşaat öne çıkıyor.

Anadolu Efes‘in Rusya’da büyük çaplı bir bira faaliyeti bulunmaktadır. Şirket toplam bira hacimlerinin %50’sini, meşrubat dahil toplam hacimlerinin ise %18’ni Rusya’dan elde etmektedir. (Anadolu Efes’in Coca Cola İçecek tarafından yürütülen meşrubat faaliyetlerindeki %50.3 sahiplik oranı ile düzeltilmiş olarak). 

Yaptığımız hesaplamalar doğrultusunda Rusya bira faaliyetinin Anadolu Efes’in toplam satış gelirlerinin %20’sini, toplam FAVÖK’ının ise %30’unu oluşturduğunu tahmin ediyoruz (sahiplik oranı ile düzeltilmiş olarak).
   
Anadolu Cam‘ın toplam kurulu kapasitesinin yaklışık %50’si Rusya’da bulunmaktadır. Şirket toplam satış gelirlerinin %35’ini Rusya’dan elde etmektedir.
  
Trakya Cam Rusya’daki bir düzcam hattında %70 paya sahiptir. 2014 yılında faaliyete geçen hat Trakya Cam’ın toplam kapasitesinin %7’sini oluştururken (sahiplik oranlarıyla düzeltilmiş olarak) toplam satış gelirlerine ise halihazırda küçük bir katkı sağlamaktadır. Türkiye’de 7 ve Bulgaristan’da 2 düzcam hattına sahip olan Trakya Cam’ın Hindistan ve Mısır’da toplam 2 düzcam hattında da ortaklıkları bulunmaktadır.
   
Şişe Cam, Anadolu Cam ve Trakya Cam’ın faaliyetleri yanında halka açık olmayan Paşabahçe şirketi ile de Rusya’da faaliyet göstermektedir. Şişe Cam toplam konsolide satış gelirlerinin yaklaşık %10’unu Rusya’dan elde etmektedir.
 
Arçelik‘in Rusya’da üretim tesisi bulunmaktadır, ancak Rusya ve Ukrayna satışları Arçelik’in toplam satışları içinde sadece %3’lük bir paya sahiptir.
  
Rusya Türk Hava Yolları açısından önemli uçuş noktalarından biridir. Ülkede toplam 10 noktaya haftalık 90 tane uçuş düzenleyen THY toplam gelirlerinin %1.5’ini bu faaliyetten elde etmektedir.
   
Tüpraş‘ın 2015’in ilk 8 ayında ithal ettiği ham petrol ve petrol ürünlerinde Rusya’nın payı %15 idi.
   
Enka‘nın Rusya’da faaliyet gösteren gayrimenkul segmenti tahminlerimize göre şirketin 2015 FAVÖK’ünün %36’sını oluşturuyor. Ayrıca, şirketin taahhüt segmentinde bekleyen işler toplamı içinde Rusya’nın payı %12 düzeyinde. Enka’nın taahhüt segmenti tahminlerimize göre şirketin 2015 FAVÖK’ünün %25’ini oluşturuyor. Toplam Enka’nın 2015 FAVÖK’ünde Rusya’daki faaliyetlerin payını %39 olarak tahmin ediyoruz.”