NASA, 6 yıl sonra Mars’a indi

0
150

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Mars keşif aracı InSight’i, Kızıl Gezegen’in yüzeyine indirdi. Uzay aracının yolculuğu 6 ay sürdü. NASA’nın son altı yılda Mars’a gönderdiği ilk uzay aracı olan InSight, Mars’ın yüzeyi ve yeraltı yapısı ile ilgili bilgiler toplayıp dünyaya iletecek. InSight, çektiği ilk fotoğrafları da NASA’ya gönderdi. 

InSight neyi araştıracak?

NASA’nın daha önce Mars’a gönderdiği Curiosity ve Opportunity uzay araçları, yüzeyden toplanan örnekler ile sınırlı kalmıştı. 
InSight ise, yüzey dışında Mars’ın yer altı yapısı ile ilgili de veriler toplanmasına olanak tanıyacak. 
Sondaj yoluyla Mars’ın yer altı yapısını inceleyecek olan InSight, gezegenin sismik yapısı, çekirdek yapısı ve yeraltı ısısı ile ilgili bilgi sahibi olunmasını sağlayacak.

InSight’ın görevi neden önemli?

Mars’ın katmanlarını inceleyecek olan InSight, diğer gezegenlerin oluşumuna ilişkin vereceği fikirlerden ötürü, önemli bir görev üstlenmiş durumda. 
NASA, konuyla ilgili olarak “Kayalık gezegenlerin incelenmesi konusunda elimizdeki tek veriler Dünya’ya ait. Mars’ta elde edilecek bulgular bir karşılaştırma yapmamızı sağlayacak” açıklaması yaptı.

‘Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair sırlar, bu gezegende saklı’

NASA görev ile ilgili ayrıca, Mars’ın Dünya’ya göre daha küçük ve daha az enerji barındıran, fosil bir gezegen olduğunu belirterek, “Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair sırlar da bu gezegenin derinliklerinde saklı.” ifadelerini kullandı.
 

InSight yüzeye iner inmez Mars’tan gönderdiği ilk fotoğraf