Erdem Başçı politikacıları mı piyasayı mı dinleyecek?

0
41

Hükümet cephesinden gelen faiz indirimi çağrılarının ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Perşembe günü gerçekleşecek toplantıda nasıl bir aksiyon alacağı merak ediliyor. 

GEDİKLİ: FAİZLERİN AŞAĞI İNDİĞİ BİR TREND ARTIK BAŞLAMALI

Gözler TCMB’nin 24 Mart tarihindeki Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi.

Renaissance Capital tarafından bugün “Politikacılar için düşür, piyasalar için artır” başlığı ile yapılan değerlendirmede, Merkez Bankası’nın bir ya da iki ay daha beklemesi gerektiği fakat bankanın politik baskıyı azaltmak ve yeni merkez bankası başkanını bitmemiş bir işle başbaşa bırakmamak için Mart ayındaki toplantıda adım atabileceği belirtildi. 

YİĞİT BULUT: MERKEZ FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ADIM ATMALI

Politika faiz oranı mevcut ve beklenen çekirdek enflasyonun altında olmasına rağmen faiz indirimi yönündeki politik baskının arttığına dikkat çekildi. 

Merkez Bankası’nın politikacılara teslim olmadan nasıl piyasa kredibilitesini sürdüreceğine ilişkin sorusuna cevap olarak Merkez Bankası’nın faiz koridoru karmaşıklığını kullanacağını bildirdi. Ideal olanın Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 7,5’ten yüzde 9,25’e çıkarırken koridorun üst bandını yüzde 10,75 seviyesinde bırakması olduğunu kaydeden kurum, bunun politika faizini ortalama fonlama maliyetini üzerine çıkaracağını belirtti. 

Merkez Bankası’nın koridoru daraltma bahanesi altında üst bandı yüzde 10,75 seviyesinden yüzde 10’a çekerken politika faizini yüzde 7,5’ten ortalama fonlama maliyeti (yüzde 9) seviyesine yükseltebileceğini bildirdi.