Döviz pozisyonu ve momentumu yüksek şirketler

0
638

Dolar kurundaki aşırı volatilite yılın ilk ayında baş döndürürken borsa yatırımcısı da bu durumdan istifade etmeye çalışıyor. Dolar kuru, Kasım 2016’da 3,11 TL’den başladığı çıkışını ocak ayında 3,94 TL’ye kadar sürdürdü. Yükselişle birlikte değer artışı yüzde 26’yı buldu. Yüksek ivme, döviz pozisyonu yüksek şirketlerin bilançolarında itici bir güç oluşmasına imkan sağlayacak. Ancak bunu tek başına yeterli görmeyenler de var. Serkan Yılmaz Kandır ve Halime İnan; “Momentum Yatırım Stratejisinin Kârlılığının İMKB’de Test Edilmesi” çalışmasında “momentum yatırım stratejisinin” 12 aylık dönemde daha kârlı olduğunu söylüyor. Geçmişte daha fazla kazanan hisse senetlerinin izleyen üç ay ile 12 aylık dönemde de daha fazla kazanma olgusu, “momentum” olarak adlandırılıyor. Çalışmaya göre geçmiş 12 aylık dönemde kazandıran hisselerin alınması; kaybettiren hisselerin de satılması; momentum yatırım stratejisine göre önemli düzeyde kâr elde edilmesine olanak tanıyor. Biz de döviz pozisyonu ve momentumu yüksek şirketleri ele aldık. İşte döviz pozisyonu ve momentumu yüksek 10 hisse:

ENKA İNŞAAT KUR KÂRI YAZIYOR
Son bir yılda yatırımcısına yüzde 45,11 getiri sağlayan Enka İnşaat, döviz pozisyonu en yüksek sanayi şirketleri arasında yer alıyor. Bu nedenle hisseler borsa endeksinin üzerinde bir performansla yatırımcısına kazandırmaya devam ediyor. İş Yatırım, Enka İnşaat hisselerini potansiyel yeni projeler ve Rusya ekonomisinde toparlanma nedeniyle öneriyor. Kurum, 2017 Hisse Senedi Strateji Raporu’nda Enka İnşaat için; “Gelirlerinin tamamına yakını dolar bazlı olmasından ve ayrıca 3,4 milyar TL Fx uzun pozisyonu taşıyor olmasından dolayı TL’nin değer kaybından operasyonel olarak olumlu etkileniyor” yönünde değerlendirmede bulundu.   

SODA SANAYİİ’NİN GETİRİSİ YÜKSEK
Geçtiğimiz yılın en parlak hisselerinden biri olan Soda Sanayii son bir yıl içerisinde yatırımcısına yüzde 62 getiri sağladı. Döviz pozisyonu artıda olan şirket kurdaki pozitif yönlü volatil hareketlerden olumlu etkileniyor. 12 Ocak itibariyle Ak Yatırım’ın en fazla beğendiği hisseler listesinde yer aldı. Beklentisi yüzde 20 artış yönünde. Ak Yatırım uzmanları değerlendirmelerinde şu sözlere yer verdi: “Soda Sanayii’ni defansif özellikleri nedeniyle beğenmeye devam ediyoruz. Yabancı para cinsinden satış gelirleri, yüksek ihracat potansiyeli, net nakit pozisyonu ve uzun döviz pozisyonuyla desteklenen güçlü bilanço yapısı ile BIST’te işlem gören en defansif hisselerden biri olarak nitelendirilebilir.”

GÜNDEM ASELSAN’I ÖNE ÇIKARIYOR
Borsanın parlak hisselerinden biri olan Aselsan, son bir yılda yüzde 40,8 getiri sağladı. Jeopolitik riskler, artan terör olayları savunma sanayi hisselerinin öne çıkmasına imkan tanıyor. Halk Yatırım, Aselsan için “ekle” önerisinde bulunuyor. Şirketin en büyük müşterisi Savunma Sanayii Müsteşarlığı. Son olarak ATAK projesi kapsamında ilave 50,4 milyon dolar tutarında sipariş aldı.  Halk Yatırım, sözleşme değişikliğinin imzalandığına dikkat çekerken  teslimatların 2017-2020 yıllarında gerçekleştirileceğini söylüyor.

ŞİŞE CAM YATIRIM HİKAYESİYLE CAZİP
Yüksek getirisiyle dikkat çeken Şişe Cam, 2017’nin de önerilen hisselerinden. Hisse, son bir yılda yüzde 51,06 yükseldi. Ak Yatırım analistleri, son dönemdeki kuvvetli fiyat performansına rağmen şirketin yatırım hikayesinin sona ermediğini düşünüyor. Analist beklentisi endeksin üzerinde. Dünyanın cam ev eşyasında üçüncü, cam ambalajda ve düzcamda beşinci büyük üreticisi konumundaki Şişecam Topluluğu, aynı zamanda dünyanın en büyük 10 soda üreticisinden biri. Krom kimyasallarında da dünya lideri konumunda bulunuyor. Şirket ana faaliyet alanlarında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri olmayı hedefliyor.

ECZACIBAŞI İLAÇ YATIRIMCININ İZLEMESİNDE
Yatırımcıların yakından takip ettiği Eczacıbaşı İlaç, son bir yılda yatırımcısına yüzde 68,7 getiri sağladı. Şirket; Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler’in yüzde 100’üne sahip olduğu Capintec, Inc.’nın satışına yönelik işlemleri ocak ayında tamamladı. Eczacıbaşı İlaç’ın piyasa değeri/defter değeri 0,82 ile sektör ortalaması 1,01’in altında bulunuyor. Ancak fiyat/kazanç oranı 24,09. Söz konusu oran 12,62 olan sektör ortalamasının hayli üzerinde. Endekse göre primli olsa da yüksek momentumu nedeniyle kurum tavsiyelerinde öne çıkıyor.

ALARKO GMYO KURLARLA CANLI
Gayrimenkul sektöründe dikkat çeken Alarko GMYO, hem döviz pozisyonu hem de getirisiyle dikkat çekiyor. Hisse, son bir yılda yüzde 63,1 yükseldi. TEB Yatırım, özellikle dolar kurundaki hareketin şirketi etkilediğini belirtiyor. Alarko GYO’nun toplam portföyünün yüzde 67’si döviz cinsi nakdi varlıklarla döviz cinsi kira getirisi olan varlıklardan oluşuyor. Kira gelirlerinin yüzde 75’i dövize endeksli. Şirketin yıllık kira gelirinin gayrimenkullerinin değerine oranı (kira verimi) yüzde 8,3 seviyesinde. TEB Yatırım uzmanları “Az da olsa düzenli nakit temettü dağıtan Alarko GYO’nun bilançosuna göre temettü potansiyeli yüksek” değerlendirmesinde bulunuyor.

ANADOLU CAM’DA YABANCILAR ALICI
Son bir yıllık primi yüzde 84,12 olan Anadolu Cam’ın döviz pozisyonu artıda. Hisseye yönelik 2017 yılı kurum beklentileri ise olumlu. Yabancılar hissede mayıs ayından bu yana alım ağırlıklı işlemlerde bulunuyor. Geçtiğimiz yıl toplam net alımları 14 milyon 200 bin doları buldu. İş Yatırım, 3,62 TL hedef fiyatla “al” önerisinde bulunuyor. Hissenin fiyat/kazanç oranı 3,92 seviyesinde bulunuyor. Söz konusu oran sektör ortalaması 8,49’a göre oldukça ucuz.

SASA’NIN MOMENTUMU YÜKSEK
Sasa son bir yılda yatırımcısına yüzde 149 getiri sağladı. Döviz pozisyonu ve momentumu ile dikkat çeken hisse, endekse göre hayli primli. Fiyat/kazanç ortalaması ve piyasa değeri/defter değeri sektör ortalamalarının üzerinde. Halka açık kısmın yüzde 92’si yerli yatırımcılarda bulunuyor. Geçen yıl sermayesinin yüzde 84,8’i Erdemoğlu Holding tarafından satın alınan Sasa, iki yıl içinde 210 milyon dolarlık yatırımla polyester elyaf sektöründeki 1,3 milyar dolarlık ithalatın 250 milyon dolarını ikame etmeyi hedefliyor. 

ÇEMAŞ DÖKÜM ZARARINI AZALTTI
Geçtiğimiz yılın ilk yarısını nominal değerinin altında geçiren Çemaş haziran ayında gerçekleştirdiği atakla hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi. Son bir yılda yatırımcısına yüzde 156 oranında kazandırdı. Döviz pozisyonu artıda bulunmasına rağmen firma son iki yılında zarar yazdı. 2016 yılı dokuz aylık bilançosunda da azalmakla birlikte zarar devam ediyor. Söz konusu durum önemli bir değişiklik olmaması halinde 2016 yıl sonunda da zarar etme olasılığını gündemde tutuyor. Firmanın kâr edememesi, döviz pozisyonu artıda olmasına ve momentumu yüksek olmasına rağmen mesafeli kalınmasını gerektiğine işaret ediyor.

ALKİM KAĞIT ENDEKSE GÖRE PRİMLİ
Son bir yılda yatırımcısına yüzde 123 getiri sağlayan Alkim Kağıt, 2016 yılının dokuz aylık döneminde 13 milyon 259 bin TL net kâr açıkladı. Söz konusu tutar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artışa denk geliyor. Aynı performansın korunması halinde yıl sonunda da artışın sürmesi mümkün olabileceği gibi çıkış için uygun zeminin de varlığını sürdürmesine imkan tanıyacak.
 

  Hisse adı Yabancı para pozisyonu (TL)
1 Enka İnşaat 3.411.365.000
2 Soda Sanayii 712.641.778
3 Aselsan 469.894.000
4 Şişe Cam 421.368.096
5 Eczacıbaşı İlaç 343.532.000
6 Alarko GMYO 279.908.149
7 Anadolu Cam 117.505.697
8 Sasa Polyester 84.844.000
9 Çemaş Döküm 62.006.065
10 Alkim Kağıt 44.356.260