21 genç yurtdışında staj yolunda

0
189

Türkiye çapında seçilecek üniversite üçüncü sınıf öğrencisi 21 idealist genç, mezuniyetlerine kadar devam edecek sıra dışı bir program ile gençlere rol-model olacak. Böylece deneyimlerini benzer aşamalardan geçen 6 milyon üniversite öğrencisi ile paylaşma imkanı bulacaklar. Dünyada 21 farklı şehirde staj ve elçilik programı YBL 21, gençlere yeni ufuklar açıyor. Yenibirlider Derneği Kurucuları Cem Garih ve Kerem Kamışlı, projenin gençler için nasıl bir sıçrama noktasına dönüştüğünü anlatıyor.
 
YBL 21 projesi nasıl doğdu? Yenibirlider Derneği projeyle neleri amaçlıyor? YBL 21 ismi nereden geliyor?
Kerem Kamışlı: Program Türkiye çapında seçilecek üniversite üçüncü sınıf öğrencisi 21 genci yakından ilgilendiriyor. Amacımız gençlere rol model olacakları, 21 farklı dünya şehrinde staj ve elçilik yapacakları, global ve interaktif liderlik eğitimi alacakları ve 21 lider ile dört özel deneyim buluşması yaşayacakları bir program sunmak.

Cem Garih: YBL 21 ismi, üniversite üçüncü sınıfa gelmiş öğrencilerin 21 yaşında olmasından esinlenerek tercih edildi. Türkiye’nin birçok üniversitesini projeye davet ettik. Projenin seçme ve değerlendirme aşaması oldukça titiz yürütüldü. En önemli kriterimiz üniversitelerin üçüncü sınıfına gelmiş arkadaşların projeye başvuru yapmalarıydı.
 
Projenin ana sponsorları ve iş ortaklarınız kimler?
Kamışlı: Global standartlarda bir liderlik gelişim programı bu. Liderlik gelişim programları gerçekleştiren Linkage Türkiye ile ortak hareket ettik. Özel bir gelişim programı hazırladık. Kariyer danışmanlığı, lider koçluğu, yetkinlik ve beceri geliştirme programı ve özel liderlik buluşmaları gibi çok yönlü ve farklı gelişim yöntemlerini birbiri ile uyum içinde tasarladık. Altı aylık bir program hazırlandı. Ana sponsorlarımız ise Unilever ve Oyak oldu.
 
YBL 21 projesine başvurular ve katılım nasıl oldu? En çok hangi üniversitelerden başvuru geldi? Süreç nasıl ilerleyecek?
Kamışlı: Nisan 2016’da tamamlanacak seçme ve değerlendirme süreci sonrasında belirlenen 21 genç, eşleştirildikleri dünya şehirlerinde iki aylık staj programına gidecek. 2016’nın temmuz, ağustos, eylül aylarında gerçekleştirilecek bu stajlarda YBL 21 elçileri olarak Türkiye’yi temsil edecekler. 21 öğrenci arkadaşımızı, Ekim 2016’da dördüncü sınıflarına başlarken üçüncü etabımızda üç önemli modül bekliyor olacak. Altı ay boyunca devam edecek sınıf eğitimlerimizi, iş hayatı ile destekleyeceğiz. Mentorluk programı ve şirketlerde proje çalışması eş zamanlı hayata geçirilecek. Projeye 81 ilin 54’ünden başvuru geldi. Bugüne kadar 334 kişiye staj imkanı sağladık.
 
Üniversiteleri projeye nasıl dahil ettiniz? Geri dönüşleri değerlendirir misiniz?
Garih: Dernek üyelerimizle beraber Türkiye genelindeki birçok üniversiteyi gezdik. Destek rica ettik. Stratejilerimizi ve amacımızı anlattık. Her üniversitenin öğrenci kulüpleri var. Bu kulüplere, dolayısıyla Türkiye’de bulunan 193 üniversiteden 123 tanesine ulaştık. Kulüplere posterler ve afişler gönderdik, projeyi tanıttık. Çok ciddi geri dönüş aldık. Öğrencileri profesyoneller kulübündeki isimlerle bağlantıya geçiren ve bu konuda köprü görevi gören bir misyonumuz var. Projeyle beraber öğrenci buluşmaları da yapalım istedik. Buradaki amaç da öğrencilerle iş profesyonellerini bir araya getirmekti. Konferans değil, buluşmalar düzenlemek istedik. Bu sene dört gruba özel buluşma gerçekleştireceğiz. Yenibirlider Derneği’nin tüm paydaşları bir araya gelecek. Amacımız profesyoneller kulübüne dikkat çekmek. Buradaki genç profesyonellerin deneyimlerinden yararlanılmasını sağlamak. Kulübe 0-4 yıl tecrübeli başarılı profesyoneller kaydoluyor. Buradaki en önemli detay, kıymetli bir etkileşim yaratarak problemlere çözüm yaratmak. Önyargıları yıkıp, kanaatleri sağlamlaştırmak.
 
İş dünyası projeye nasıl bakıyor? Geri dönüşler aldınız mı?
Kamışlı: Genç iş dünyası da projeye inanıyor. Türk ve yabancı operasyonlardaki firmalarla anlaşmalarımız var. 21 kanaat önderimiz var. Ali Sabancı, Pınar Abay, İzzet Garih gibi önemli isimleri söyleyebilirim. Projeye katılan gençlerin daha sonraki aşamada içeriği zengin CV’ler hazırlamaları için yardımcı oluyoruz. Onlar da çalışmak istedikleri gençlere iş teklifinde bulunuyorlar.

Garih: Projede yer alan genç arkadaşlar için kriterler var. Her şeyden önce yurtdışına gidecekleri için bir yabancı dili -en azından İngilizce’yi- çok iyi bilmeleri gerekiyor. Not ortalamalarının iyi olması gerekiyor. Bunun dışında “yüzyüzeyiz.com” sitesinde gençler kendilerini anlatan videolar hazırlıyorlar. Neden burada olmak istiyorlar, idealleri ne? Bu konudaki düşüncelerini paylaşıyorlar, kendilerini anlatıyorlar. Bu video seçimlerinden sonra ise bir başka önemli detay gündeme geliyor. 50 arkadaş Birleşmiş Milletler’in belirlemiş olduğu 17 uluslararası hedeften birini seçip, sosyal proje hazırlığına gidiyor. Son olarak da bu arkadaşlara “Dünyada en çok nereyi görmek istersiniz” diye soruyor ve onların dileklerini yerine getirmeye çalışıyoruz.
 
Kariyer yolculuğuna destek verdiğiniz genç sayısı kaç?
Kamışlı: Üç sene içinde 334 gence staj imkanı sağladık. İki ana destekçimiz ve 30 kurumla anlaşmamız var. Genel olarak baktığımızda bugüne kadar sağladığımız stajların yüzde 10’u istihdama dönüştü, 35’e yakın arkadaşımız staj yaptığı kurumda iş buldu. Bu oran küçük görünse de bizim açımızdan yüksek, çünkü biz bu stajları geçmişte ağırlıklı olarak birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine sunuyorduk. YBL 21 projesi pilot bir proje. Gelecek senelerde daha da büyüyecek, etkilediği ve ulaştığı kitle daha da genişleyecek.

Garih: Projede önemli olan her ne kadar 21 yaşında ve üniversite üçüncü sınıf öğrencisi olmak gibi temel kriterler öne çıksa da amacımız “kıymetli arkadaşlar” bulmak ve onları öne çıkarmak. 21 kişiye uluslararası iş ortamında imkanlar yaratıyoruz. Bu genç arkadaşlar Türkiye’yi yurtdışında temsil edecekler. Bu çok önemli. Bunların dışında bizimle ortak paydada olan ve projeye destek veren iş paydaşlarımızın bu kıymetli arkadaşlarla geçirecekleri zaman ve paylaşım da çok önemli. İş profesyonellerine diyoruz ki bu arkadaşları evinize, ofisinizdeki toplantıya davet edin. Nasıl çalıştığınızı görsünler. Dışarda katıldığınız herhangi bir etkinlikte sizi izlesin genç arkadaşlarımız. Onlara yol haritası çizin, kariyer sponsorluğu yapın. YBL 21 programı gençlerin sıçrama noktası olacak bir proje. Bu açıdan da tek ve özel olduğunu düşünüyoruz.