Zirve mağduru olmayın

0
37

Hisse senetlerindeki hareketler baş döndürüyor. Borsa ise tüm zamanların rekorunu kırarak yılın üçüncü çeyreğinde 100 bin seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. Bununla birlikte volatilite arttı. Gün içerisindeki hareket marjları yükseldi. “Volatilitenin arttığı dönemlerde daha fazla dikkatli olmalı” diyor uzmanlar. Özellikle de zirve seviyelerinde hareket ediliyorsa hisse seçiminde çok daha temkinli olunması gerektiği uyarısında bulunuyorlar.

Uzmanların uyarılarının arkasında yatan sebep ise geçmiş dönem tecrübeleri. Zirve seviyelerinde yüksek volatil hareketler sonrasında yaşanan sert dalgalanmalar yatırımcı mağduriyetlerini de beraberinde getirebiliyor. Üstelik şimdi “Stop loss” seviyelerini çalıştıran algoritmik işlemlerle, bilgisayarların otomatik emirlerinin devreye girdiği bir dönem. Öte yandan mevcut verilere göre borsa yılbaşından bu yana yüzde 40 değer kazanmasına rağmen 47 hisse senedi değer kaybetti ve tarihi dip seviyelerine geriledi. Endeksin zirve denemelerine rağmen yüzde 48’lere yakın değer kaybeden hisse senetleri bulunuyor. Dipte oldukları için bu hisselere yaşanabilecek yönelim uzun süreli mağduriyetlerin devam etmesine neden olacaktır. Böyle bir durumda “Hisse senetlerinin dipte olmasının sebepleri iyi izlenmeli” diyor araştırma analistleri. Bu şirketlere yakından bakıldığında hiçbirinin ulusal endekslerde yer almadığı gözlenmekte. Sektörel olarak da çoğunlukla gelişen işletmeler sektöründe bulunuyorlar. Borsanın gelişim seyri içerisinde bir ayrıntı gibi görünse de mağdur olanlar hatırlatıyor; “Borsanın kuruluşundan bu yana 100 şirket borsa kotundan çıkarıldı ve 14 şirketin de sırası süresiz olarak kapalı.” Yatırımcı sayısı bir milyon bandına sıkışmış durumda.

Diğer taraftan güçlü hisseler yükselmeye devam ediyor. TL bazında hisse senetlerinde rekorlar kırılmasına rağmen dolar bazında 2010 yılı fiyatlarına göre hâlâ hisseler ise yüzde 40 iskontolu. Buna rağmen talep oldukça düşük. Borsa ancak sıcak paranın hareketiyle yükseliyor. 2017’nin yedi aylık döneminde borsadan yabancıların 1,8 milyar dolar tutarında alım yapmaları piyasanın rahatlamasına neden oldu. Fakat mevcut veriler sermaye piyasalarına yönelik olumlu bir tabloya işaret etmiyor.

Borsanın zirve dönüşlerinde yatırımcı mağduriyetlerinin yüksek olduğuna vurgu yapan yatırımcı Elif Korkmaz, borsada sıcak paranın yarattığı iyimser dalgayı sektörün gelişimine yönelik karamsarlığın gölgelediğini söylüyor. Bir başka yatırımcı Fahri Evrim ise borsa mağduriyetleri giderilmeden yatırımcı sayısının artmasının zor olduğunu, dile getiriyor.

Gelişen bir sermaye piyasası istiyorsak borsa aktörlerinin mağduriyetler konusunda hassasiyet göstermesi şart. Bunun yanı sıra yatırımcıların da kısa dönemde büyük kârlar peşinde koşmayı bırakıp büyüme, temettü, kârlılık kriterlerini önceleyerek yatırım yapmaları, önü açık sektörlere yönelmesi gerekiyor. Şirketlerle ilgili kısa dönemli beklentiler büyük fiyat hareketlerini getirse de çıkışlar sonrasında sığ hisselerdeki dönüşler borsa mağdurlarını artırıyor. Unutulmamalı ki bir defalık kazançlar değil istikrarlı getiriler önemlidir. Yatırımcılarında her defasında bunu tecrübe etmesine gerek kalmadan adım atmaları riski düşük getirisi yüksek kazançları beraberinde getirebilir.
 

Zirveye ayak uyduramayanlar
Yılbaşından bu yana getiri %40
Tarihi dip seviyesinde olan hisse sayısı 47
Yılbaşından bu yana değer kaybeden hisse sayısı 49
Kuruluşundan bu yana borsa kotundan çıkan hisse sayısı 100
Süresiz olarak işleme kapatılan hisse sayısı 14