Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis; Çılgın mı? Dahi mi?

    0
    35

    Şu anda dünya finans piyasalarının tüm dikkati tek adam üzerinde toplanıyor: Yanis Varoufakis, Yunanistan’ın yeni Ekonomi Bakanı. Avrupalı liderlerle kravat takmadan, gömleğinin pantolonunun üzerine bırakarak buluşan, kameralara poz veren ilginç adam.
     
    Varoufakis, söylemini her gün değiştirerek mevkidaşlarını şaşırtıyor. Yapmayacağım dediği şeyi ertesi gün yaparak piyasaları hoplatıyor.
     
    Peki, kendini “özgürlükçü Marksist” olarak tanımlayan Varoufakis, gayriciddi, güvenilmez, çılgın biri mi?
     
    Business Insider sitesine göre değil. Tam aksine dünyanın en ilginç adamlarından biri.
     
    Ekonomi profesörü olan Varoufakis, milletvekili seçilmeden önce Atina Üniversitesi’nde ekonomi dersleri veriyordu. Son iki yılını ise Texas Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak geçirdi. Varoufakis’in uzmanlık alanı “oyun teorisi”, veya “stratejik karar verme tekniği”.  Texas Üniversitesi profesörlerinden James Galbraith, Yunan bakanı dünyadaki en zeki insanlardan biri olarak tanımlayarak “mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, karşısındakinin bulunduğu noktadan birkaç hamle ötesini düşünme yeteneğine sahip olduğunu” söylüyor.
     
    Nitekim yaptığı hamleler de AB liderleri ve bürokratlarını affallatmış durumda. Göreve geldikten hemen sonra Yunanistan’ın borçları konusunda Troyka’yla (IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu) görüşmeyeceğini açıkladı. Bu sözlerinin üzerine insanlar Atina’nın raydan çıktığını düşünmeye başladı. Oysa Varoufakis büyük ihtimalle “çılgın adam” stratejisi izliyordu. Yani “ne kadar çılgın olursanız düşmanlarınız sizden korkar ve istediklerinizin çoğunu size verir”…
     
    Nitekim, Varoufakis hafta sonunda itibaren bir Avrupa turuna çıkarak “yapmayacağım” dediği şeyi yapmaya başladı ve borç müzakerelerine başladı.
     
    Şimdi bir başka konuda sert bir dönüş yapıyor. “Bu borçları ödemeyiz, silin” diyordu. Şimdi “Ödeyeceğiz, ama size verdiğimiz tahvilleri yenileriyle değiştirelim” diyor.
     
    315 milyar Euro’luk tahvillerin bir bölümünün, Yunanistan’ın büyüme oranına endekslenerek ödenmesini, bir başka bölümünün ise sürekli borca dönüştürülmesini öneriyor.