Yunanistan likiditeyi artırmaya çalışıyor

    0
    37

    Nakit sıkıntısı içinde olan Yunanistan, Cuma günü yapacağı 2 milyar eurodan (2.12 milyar dolar) fazla miktardaki borç ödemesine hazırlanması ile birlikte likiditeyi artırmak için alınacak önlemleri tartışmaya başlayacak.

    Kurtarma fonlarına erişimi olmayan ve sermaye piyasalarının dışında tutulan Yunanistan’ın hükümeti Salı günü parlamentoya fonların artırılmasına amaçlayan bir acil durum planı sunacak. Konu ile ilgili bilgi sahibi bir kişinin ifadesine göre 20 Mart vadeli borç ödemeleri ilk başta Goldman Sachs Group Inc. tarafından belirlenen bir swapa uygulanan faizi de içeriyor.

    Likidite sıkıntısı çekene Başbakan Alexis Tsipras’ın hükümeti, kreditörlerini 240 milyar euroluk kurtarma programından daha fazla para sağlamaya ikna etmeye çalışıyor. Yunanistan’ın kreditörleri, Euro Bölgesi üye ülkeleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) oluşuyor. Avrupa hükümetleri, Atina hükümetinin geçtiğimiz ay kararlaştırılan ekonomik revizyonlardan bazılarını uygulamaması halinde daha fazla acil durum kredisi ödemesi yapmayacaklarını ifade etmişlerdi. Bu revizyonlar arasında emeklilik ve satış vergisi reformları bulunuyor.

    Atina’daki Brookings Institution yöneticilerinden Theodore Pelagidis, “Günler geçtikçe manevra olanağı azalıyor. Uyandırılan intiba, A veya B planının olmadığı yönünde” dedi.

    Hükümetin likiditeyi artırma planı, vadesi geçmiş vergi ödemelerini 27 Mart’a kadar yapan kişilerin cezadan muaf tutulmasını içeriyor. Bu şekilde ödeme yapılmasının teşvik edilmesi hedefleniyor. Plan işe yararsa ay sonuna ödenmesi gereken maaşların ve emekli aylıklarının karşılanmasına destek sağlanmış olacak. Yasa teklifi ayrıca emeklilik fonlarının ve kamu kuruluşlarının Yunanistan Merkez Bankası’ndan tutulan hükümet tahvillerine ve repolara rezerv yatırmasını zorunlu kılmayı ve ülkenin bankaların yeniden sermayelendirmesi fonundan devlete 566 milyar euroluk transfer yapılmasını öngörüyor. Konu ile ilgili oylama Çarşamba günü yapılacak.

    (Bloomberg)