Yeni Yatırımcı Kalıcı mı?

0
67


Sermaye piyasalarındaki yabancı yatırımcının boşluğun yerliler doldurdu. Yılbaşından bu yana yerli yatırımcı sayısı 313 bin kişi arttı. Artış önemli kalıcı olması daha da önemli.  Peki yerli yatırımcının kalıcılığı sağlanabilecek mi?

Sermaye piyasalarında yılbaşından bu yana 313 bin yeni yatırımcı geldi. Alternatif piyasaların cazibesini kaybetmesi getiri arayışında olan yatırımcıların borsaya yönelmelerine neden oluyor. Yatırımcı Aydın Çelik, 10 yıl ara verdikten sonra yeniden borsaya döndüğünü söylerken hisse senetlerindeki hareketlerin küçük hisselerde gerçekleşmesini anlamlandıramadığını, söylüyor.

Hisse hareketleri takip edildiğinde ağırlıklı olarak BIST Tüm -100 hisselerinin canlı olduğunu görüyoruz. BIST Tüm -100 hisseleri geçtiğimiz yıl ortalama yüzde 76 değer kazanırken BIST 100 Endeksi yüzde 25 yükseldi. 25 Haziran itibariyle ise BIST Tüm -100 yüzde 31.7 yükselirken BIST 100 Endeksi yüzde 0.25 değer kaybetti.

Geçtiğimiz yılın temmuz ayında faizlerin düşmeye başlaması ile birlikte yatırımcılar da mevcut yatırım araçlarındaki getirilerini sorgulamaya başladı. 2019’un Aralık ayından itibaren de borsaya yönelim güçlendi. Aralık 2019’da 1.193.731 olan yatırımcı sayısı Mayıs 2020’de 1.506.896 seviyesine yükseldi. Yatırımcı sayısı 313.165 kişi arttı.

Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz, Yerli yatırımcı oranı artıyor ama yabancı satışını karşılayacak büyüklükte bir yerli kurumsal yatırımcı bazı hala bulunmuyor. Büyüklüğü 140 milyar TL olan BES fonlarının yüzde 12’si, 134 milyar TL olan yatırım fonlarının ise sadece yüzde 6’sı hisse senedine yatırım yapıyor. Buna mukabil, vakıflar, sandıklar ve kamunun yönlendirdiği fonlar ise borsaya hemen hiç gelmiyor, diyor.

Yönelimler ve eğilimler gösteriyor ki bir yatırım enstrümanına ilgiyi hikayeler artırmakta. Borsada çok yüksek getiri ve kazanç fırsatları yatırımcıları bir nefes payı gibi gözüktü. Ancak bu nefes payı, bir süre sonra sıkışmaya neden olabilir. Faizler düşmeye devam ettikçe, küresel ölçekte bol para düşük faiz ortamı sürdükçe borsalar gündemde kalmaya devam edecektir. Ancak aşırı primli hisselerde mutlaka sirkülasyon gözlenecektir. Bu noktada asıl önemli olan güçlü ve dipteki hisseleri tespit edebilmek. Piyasa otoriteleri aldıkları tedbir ve önlemlerle yatırımcıları maksimum düzeyde koruma sağlamaya çalışıyor. Ancak bu noktada asıl sorumluluğun yatırımcının kendisinde olduğu unutulmamalı. Yatırımcıların gereksiz risklere yönelmek ya da söylentilerin peşinde koşmak yerinde mali kriterlere göre hareket etmesi sağlıklı bir yaklaşım tarzı olacaktır. Bu yaklaşım tarzı aynı zamanda güçlü ve ucuz kalan hisselerin tespitine de olanak tanıyacaktır. Spekülatif beklentisi olan ya da aşırı primli hisselerin beraberinde gereksiz riskleri de getirdiğini göz ardı etmemeli.

Resim 1