Yeni Nesil Lojistik Şirketi: Hubtic

0
174
Hubtic CEO’su Abdullah Cansu

2020 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde kurulan “yeni nesil” lojistik şirketi Hubtic, 2021 yılında operasyon merkezini İstanbul’a taşıyarak teknoloji yatırımlarına ağırlık vermeye başladı. Şirketin CEO’su Abdullah Cansu, 2023 yılı sonuna kadar 200 müşteriye ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
– ELİF ERMAN

Uluslararası taşımacılık işlemlerinin tek bir platform üzerinden yönetilmesini sağlayan dijital bir lojistik şirketi olan Hubtic, kurumların taşımacılık süreçlerini uçtan uca dijitalleştirerek, bu süreçleri tek bir platformda yönetmelerini sağlamak ve bu sayede süreçlerine verimlilik, şeffaflık ve hız kazandırmak amacıyla kurulmuş bir şirket. Hubtic’in kurucusu ve aynı zamanda CEO’su olan Abdullah Cansu’nun sektöre giriş hikayesi yıllar öncesine dayanıyor. İki kuşaktır Almanya’da çalışan bir ailenin çocuğu olarak orada dünyaya gelen Cansu, 6 yaşından 18 yaşına kadar esas memleketi olan Adana’da yaşadıktan sonra üniversite eğitimi için yeniden Almanya’nın yolunu tutuyor. Burada aldığı endüstri mühendisliği eğitimi ve çeşitli stajların ardından Avrupa’nın en büyük tedarik zinciri danışmanlık firmalarından biri olan Kloepfel Consulting’te çalışmaya başlıyor ve burada Türkiye Yöneticiliğine kadar yükseliyor.

Bu dönemde sektörün işleyişini daha yakından inceleme ve ortaya çıkan aksaklıklar ile lojistik süreçlerinde verimliliğin önünde yer alan engelleri daha yakından gözlemleme fırsatım bulduğunu anlatan Abdullah Cansu, “Özellikle hız ve şeffaflık alanında karşılaşılan sorunların taşıma süreçlerinde kârlılığın önüne geçtiğini; bu alanda teknolojik süreçlerden faydalanarak dinamik hareket edebilen, taşıma süreçlerinde şeffaflık sağlayabilen hizmet sunucuların sektör için nasıl bir değer sağlayabileceğini gördüm” diyor.

DÜSSELDORF’TAN İSTANBUL’A…

Cansu’nun dijital süreçleri etkin bir şekilde lojistik süreçlerine entegre edebilecek ve bu model üzerinden ilerleyebilecek bir girişimi lojistik dünyasına kazandırma fikrinin temelleri de tam olarak bu noktada atılıyor ve 2020 yılında Almanya’nın Düsseldorf şehrinde Hubtic’i kuruyor. 2021 yılında da operasyon merkezini Türkiye’de konumlandırmaya karar veren Cansu, böylece şirketin faaliyetlerini İstanbul’da kurulan ofis üzerinden yürütmeye başlıyor.

Tam da pandemi dönemine gelen kuruluş aşamasında tüm sektörlerin hızla dijitalleştiğini ancak lojistik sektöründe bu sürecin oldukça ağır ilerlediğini gözlemleyen Cansu, işlerin hala büyük oranda manuel yöntemlerle yapılmaya devam etmesinin gelişimin önünde büyük bir engel olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Bu nedenle biz operasyondaki verimsizlikler başta olmak üzere, manuel işlemlerden kaynaklı zaman ve iş gücü kaybı, tutarsız fiyatlandırmalar, yük veren ile taşıyıcı arasındaki iletişim kopuklukları gibi sıkıntılara ve şeffaf olmayan süreçlere nasıl bir çözüm üretebiliriz konularına odaklandık.”

“TEKNOLOJIMIZ ILE KATMA DEĞER YARATIYORUZ”

Hubtic bugün 50’nin üzerinde ülkede 75’ten fazla rotaya ulaşan bir şirket konumunda. Kuruluşundan itibaren 10 binin üzerinde taşımacılık yapan, Türkiye ve yurt dışından 120 müşteriye 4 binin üzerinde anlaşmalı aracıyla kara yolunda ulaşan şirket, deniz yolunda ise İsrail, ABD, Kuzey Afrika ve Orta Doğu başta olmak üzere pek çok limanda taşımalar yapmaya devam ediyor. 2022 yılında savunma sanayinde havayolu taşımacılığı yapmaya da başladıklarını ifade eden Cansu, Hubtic’in ithalat ve ihracat yapan firmalara sağladığı avantajları şöyle anlatıyor: “Teknolojimiz sayesinde yük türü, istenilen araç tipi, çıkış ve varış noktası için posta kodlarını uygulamamıza giren müşterilerimize anında en uygun teklifi verebiliyoruz. Yük verenin uygulamaya giriş yapmasından taşıma emri vermesine kadar olan süre bir dakikayı geçmiyor. Aynı zamanda yük verenler ve taşıyıcılar arasında doğru eşleştirmeyi yapıyor, yüklerin optimal şekilde taşındığından emin oluyoruz. Geliştirdiğimiz takip sistemi ile taşıyıcının konumunu anlık olarak görüntüleyebiliyor ve müşterilerimizin bu konum bilgisini diledikleri kişilerle yani kendi müşterileriyle de paylaşabilmesini sağlıyoruz. Online raporlama sistemimiz ile de taşımayla ilgili tüm belgelere web sitemiz üzerinde anında erişim sağlıyoruz.”