Yatırım Bankacılığında Fark Yaratan Hizmetler

0
948
Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu

Alanlarında en yetkin isimleri kadrolarına katan Doğan Yatırım Bankası, kurumsal ve ticari bankacılık müşterilerinin ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyor. Tedarik zinciri finansmanında yeni bir model kuran banka, ürün ve hizmetlerini sadece büyük işletmelerle sınırlı tutmayarak orta ve küçük işletmelere özel çözümler sunacak. ERSAN TAYLAN

Türkiye’de yatırım bankacılığı faaliyetlerinde önemli bir artış gözlemleniyor. Üstelik bu artış, sermaye piyasalarının da gelişimine paralel olarak yükseliş trendi içerisinde. Büyüme potansiyelinin oldukça yüksek görüldüğü bu alandaki en yeni oyunculardan biri olan Doğan Yatırım Bankası, 2 Ağustos 2021’de faaliyetlerine başladı.

Doğan Yatırım Bankası kurumsal ve ticari bankacılık, yapılandırılmış finansman, yatırım bankacılığı, hazine yönetimi, nakit yönetimi, dış ticaret finansmanı ve dijital çözümler alanlarında hizmet veriyor.

DÖRT TEMEL ALAN

Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, “Stratejimizi dört ana faaliyet bileşeni etrafında ördük. Bunun en merkezinde müşteri bazı var. Bunu da ticari ve kurumsal bankacılık bölümü olarak örgütledik. Kurumsal ve ticari bankacılık müşterileri dediğimizde de aslında sadece kurumsal şirketler değil ticari ve orta ölçekli geniş bir yelpazeye ulaşan müşterileri hedefliyoruz” diyor. Doğan Yatırım Bankası finansmanın yapılandırılması ve finansmana erişim, şirket satın alma ve birleşme işlemleri, menkul kıymet ihracı ve halka arz gibi konular açısından yatırım bankacılığı çatısı altında önemli hizmetler sunmaya hazırlanıyor. Horozoğlu, “Biz bu alanda farkındalığı yükselterek, müşterilerimizin borç ve sermaye tabanlarını çeşitlendirmelerine destek olurken, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümelerine de katkıda bulunacağız” diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI

Yatırım bankacılığı ve yapılandırılmış finansman, Doğan Yatırım Bankası’nın ikinci önemli faaliyet alanı olarak kurgulanıyor. Yatırım bankacılığında geleneksel şirket birleşme ve satın alma danışmanlıkları, halka arzlar ve sermaye bağlantılı ürünlerin müşterilere sunulması hedefleniyor. Yapılandırılmış finansmanda ise aslında borç finansmanı çatışı altında ne kadar ürün varsa bunların hepsinin müşterilere sunulacak. Doğan Yatırım Bankası, müşterilerine sendikasyon kredileri, kulüp kredileri, proje finansmanı, ihracat kredi kuruluşlu destekli finanslar, tahvil ve bono ihraçları, İslami finansman ve finansal danışmanlığa kadar giden geniş bir yelpazede hizmet vermeyi hedefliyor. Tüm bunların yanı sıra sürdürülebilirlik odaklı finansman alternatifleri ürünleri de olacak. Doğan Yatırım Bankası, sürdürülebilirlik dönüşümleri ve sürdürülebilirlikle ilgili finansmana erişim konularında müşterilerine yetkin danışmanlık ve aracılık hizmetleri sunmayı hedefliyor.

TEDARİK ZİNCİRİ FİNANSMANI

Hazine ve finansal kurumlar, Doğan Yatırım Bankası’nın üçüncü önemli faaliyet bileşenini oluşturuyor. Horozoğlu, “Hazinen altında da sadece geleneksel trading işi değil hazine satış birimimizin altında türev işlemler, hedging işlemleri olacak” diyor. Banka, bu işlemlerde de aktif olmayı hedefliyor. Horozoğlu, “Bankamızın yurtdışından ve yurtiçinden fonlama alternatiflerini yönetecek hem de bizim yapacağımız sendikasyon ve yapılandırılmış finansman gibi pek çok işlemde yatırımcı ağıyla bağlantı kuracak ekibimizi oluşturduk” diyor.

Doğan Yatırım Bankası’nın stratejisinin dördüncü katmanı aynı zamanda bankanın en dış yüzü olarak konumlandırılıyor. Burada nakit yönetimi, dış ticaret finansmanı ve dijital çözümler bulunuyor. Horozoğlu, “Aslında fintech tarafında da neler yapabiliriz dijital çözümleri dijital bankacılık modelleri altında nasıl kurgulayabiliriz bunlara yönelik bir proje ekibi oluşturduk” diyor. Nakit yönetimi ve dış ticaret finansmanı aslında geleneksel bir bankacılık ürünü. Ancak, Doğan Yatırım Bankası bunları kurgularken özellikle ticaretin finansmanında tedarik zinciri finansmanı odaklanıyor. Bankanın bu doğrultuda yapmayı hedeflediği çalışmaları Horozoğlu şöyle anlatıyor: “Büyük şirketlerin orta ölçekli ya da KOBİ’ye kadar uzanan geniş tedarikçisi var. Biz, o büyük şirketlerde tedarikçi finansmanı modeli kuracağız. Bunun ikinci fazında tedarikçilere doğrudan ulaşıp dijital çözümlerle, karar destek sistemleriyle, karar ağaçlarıyla yani biraz daha algoritmaları kullandığımız bir model oluşturup KOBİ segmentine kadar uzanacak bir dijital bankacılık çözümler etrafında bir proje oluşturduk. Danışmanlık firmaları ve belli fintech’lerle anlaşmalar yaptık. 3-4 paydaşla çalışmalara başladık. Önümüzdeki yılın ilk yarısında dijital kredilendirme modelimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

DÜNYADA İLGİ ARTIYOR

Dünya genelinde yatırım bankacılığına ilginin arttığına dikkat çeken Horozoğlu, benzer şekilde ülkemizde de yatırım bankacılığının ciddi büyüme oranlarına ulaştığını söylüyor. Horozoğlu, “Faaliyete geçtiğimizden bu yana birçok farklı sektörde çok sayıda müşterimizle görüşüyoruz. Üreten, ihracatçı, katma değerli üretim yapan şirketler, sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi hedefleyen şirketlere daha fazla odaklanmayı hedefliyoruz. Çok güçlü ve yetkin bir ekiple yola çıkıyoruz. Hem müşteri hem yatırımcı tarafında güçlü ilişkileri olan bir ekibimiz var. Amacımız müşterilerimizin güvenilir danışmanı olarak yanlarında yer almak ve katma değerli ürün ve hizmetler sunmak. Bunu yaparken de tek banka yaklaşımıyla yola çıkıyoruz.

Dolayısıyla o müşterilerin farklı sektörlerdeki stratejik hedeflerine ulaşması için kurumsal ticari bankacılık, yatırım bankacılığı, yapılandırılmış finansman ve hazine hepsi tek vücut halinde müşterilerimizin önünde olacak. Aslında onların ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunacak bir strateji oluşturduk. Dolayısıyla hedefimiz o sektörlerde sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi hedefleyen şirketlere destek olmak, bu şirketlerin hem Türkiye’de hem de yurtdışındaki büyümelerine destek olmayı hedefliyoruz. Bunu biz vizyon ve misyonumuza da koyduk. Türk ekonomisine katkı sağlayan ve uluslararası finansal sisteminde Türkiye’deki güçlü bir temsilcisi olmayı hedefleyerek yola çıktık. Bu doğrultuda şirketlerin sadece Türkiye’deki bankacılık ihtiyaçlarına değil, Avrupa’daki Ortadoğu, Kuzey Afrika’daki hatta Orta Asya ve Kafkasya’daki stratejik hedeflerine ulaşmalarında yanlarında olup onlara destek olmak istiyoruz.”

Doğan Yatırım Bankası (D Yatırım Bankası A.Ş.), kuruluşuna izin almak üzere 20.09.2019 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvurmuştu. 19.03.2020 tarihinde kuruluş izni alınmış, 21 Mayıs 2021’de ise BDDK’dan faaliyet izni almıştı. Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş.’nin sahibi olduğu bankanın kuruluş sermayesi 200 milyon TL olarak belirlenmiş.