Yabancılardan ‘Türkiye büyümesi’ değerlendirmesi

0
31

Commerzbank Gelişmekte Olan Piyasalar Başekonomisti Tatha Ghose, Türkiye’nin büyümesinin kendi beklentisinin üzerinde artış kaydettiğine dikkati çekti.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ghose, Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasının (GSYH) 1. çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,8 arttığını vurgulayarak, veri açıklanmadan önce kendi tahmininin yüzde 4,5’lik bir artış yönünde olduğunu belirtti.

Ghose, Türkiye’nin büyümesinin kendi beklentisinin üzerinde artış kaydettiğine dikkati çekti. Cari açık verisine de değinen Ghose, cari açığın beklentilerden iyi geldiğini ifade etti ve cari açıktaki azalmanın enerji fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığını anlattı. 

Nomura’nın Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Henrik Gullberg ise büyümenin iç tüketim ve kamu harcamalarındaki artıştan dolayı beklentilerden iyi geldiğini söyledi.

Gullberg, kamu yatırımlarının da büyümeyi olumlu etkilediğini dile getirdi.

Berenberg Türkiye Ekonomisti Wolf-Fabian Hungerland da büyüme verisinin Türkiye ekonomisinin tahmin edilenden daha güçlü olduğunu gösterdiğini aktardı. 

“İLK ÇEYREK BÜYÜMESİ SÜRPRİZ YAPTI”
Türkiye’nin 2016 ilk çeyrek GSYH rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, yüzde 4,4 seviyesindeki piyasa ve yüzde 4 seviyesindekikendi beklentilerin üzerinde yüzde 4,8 olarak gerçekleşen büyümenin nedeni olarak hanehalkı ve kamu tüketimini işaret etti. 

Büyümenin düşük gıda fiyatları ve asgari ücrete yapılan zam nedeniyle hızlanmasının beklendiğini ancak, hızlanmanın beklentilerden dana fazla olduğunu ifade eden Goldman Sacns, ihracat ve sermaye oluşumunun ise genel olarak beklentilere paralel gerçekleştiğini vurguladı. 
 
Goldman Sachs, TCMB’nin yatırım aktivitesini desteklemek için elinde geleni yapacağını öngörürken, ortalama fonlama maliyetinin yüzde 7,5 seviyesine doğru gevşetilmesinin beklendiğini belirtti.
 
hracatın beklentilerden biraz daha güçlü geldiğini ancak, turistsayısına bakıldığında ihracat performansının zayıflamasını beklediklerini belirten Goldman Sachs, tüketimin ana yönlendirici olduğunu ve ticaret şartlarının kötüleştiği ortamda cari işlemler açığının bir kez daha genişlemesini beklediklerini ifade etti.