Wall Street’in Yeni Kabusu, Enflasyon

    0
    61

    Kornavirüs kabusu geçen mart ayında Wall Street’i derinden etkilemişti. Dow’da bir yıl önce 3 bin puana yakın baş döndürücü bir düşüş yaşanmıştı. 

    Pandeminin patlak vermesinin üzerinden 12 ay geçti ve sağlık krizi hala gündemde ancak yatırımcılar salgının biteceğinden emin.

    Şubat 2020’den beri ilk kez COVID-19 artık Bank of America’nın anket yaptığı portföy yöneticileri arasında bir numaralı korku unsuru değil.

    Halen deneyimli yatırımcıların asıl korkusu ekonominin çok çabuk toparlanıp, aşırı ısınması.

    Ankete katılan yatırımcılar açısından en büyük korku unsuru, enflasyon. İkinci sırada ise, bono faizlerinin yükselmesiyle piyasaların aşırı tepki göstermesi.

    ABD yönetiminin 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketini onaylaması ekonomide iyimser bir hava yarattı. ABD ekonomisinin bu yıl Çin benzeri, yüzde 7 civarı bir büyüme sergilemesi bekleniyor. Bu gerçekleşirse, 1984 yılından beri kaydedilen en hızlı büyüme olacak.

    Bank of America’nın anketine katılan fon yöneticilerinin hemen hemen yarısı (%48) şimdi V şeklinde bir büyüme öngörüyor. Mayıs 2020’de bu oran yalnızca yüzde 10’du.

    Ancak bu iyimserlik aynı zamanda Wall Street’te ekonominin aşırı ısınabileceği endişelerine de yol açmış bulunuyor. 

    Şaha kalkan enflasyonun FED’i hemen faiz artırımına yöneltip, ekonomik toparlanmaya ve piyasalardaki olumlu gidişata darbe indireceği yönündeki kaygılar büyüyor.  Nitekim 1970’lerde ve 1980’lerin başında, o dönemde Paul Volcker’in başında olduğu ABD Merkez Bankası agresif faiz artışlarıyla enflasyonu dizginleme yoluna gitmişti.

    Bank of America’nın anketinde, fon yöneticilerinin yüzde 93 gibi rekor sayılabilecek bir kısmı gelecek 12 ayda yüksek enflasyon beklentisinde. Şubat ayındaki ankette bu oran yüzde 85’ti.  Ancak ABD’li yetkililer enflasyon konusunda endişeli değil. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 1970’lerdekine benzer bir enflasyon beklemediklerini kaydetti. Yellen’e göre, enflasyon biraz yukarı gidebilir ancak bu geçici bir durum.

    Yatırım danışmanlık kuruluşu Yardeni Research’ün başkanı Ed Yardeni de, ABD’de 10 milyon kişi pandemi nedeniyle hala işsiz olduğu için enflasyon konusunda fazla endişeli olmadığını belirtiyor.

    Hazine bono faizi tartışmaların merkezinde

    ABD’de 2013 yılındakine benzer, piyasalarda aşırı bir tepki oluşmasından çekiniliyor. FED 2013’te, ekonominin toparlanmasıyla Hazine bono alımını aşamalı olarak azaltacağını duyurduğunda Hazine bono faizlerinde ani bir artış meydana gelmişti.

    Hazine bono faizlerindeki artış borsayı daha az çekici kılacaktır. On yıllık Hazine bono faizi halen yüzde 1,6 civarında. Faizlerdeki artış kısa süreliğinde de olsa ABD borsalarında sert bir düşüşe yol açmış ancak daha sonra toparlanma meydana gelmişti.

    Peki boğa piyasasının darbe alması için bono faizlerinin kaça yükselmesi gerekiyor?

    Bank of America’ya göre, 10 yıllık Hazine bonolarında yüzde 2’lik bir faiz oranı borsaları sarsabilir. Ankete katılan yatırımcıların yarısı, 10 yıllık bonolarda yüzde 2-2,5’lik bir faizin bonoları borsaya göre daha cazip kılacağına inanıyor. (Kaynak: cnnmoney.com)