Uzmanlar TCMB’nin faiz kararını değerlendirdi

0
36

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Haziran ayı faiz kararını açıkladı. Faiz koridorunun üst bandından 50 baz puan indirim yapan TCMB tarihin en dar faiz koridoruna geçti. Uzmanlar Merkez Bankası’nın kararı ve para politikasının geleceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘TCMB KÜÇÜK ADIMLARLA DEVAM EDEBİLİR’
IşıkFX Başanalisti Gizmen Nalbantlı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bundan sonraki süreçte 50 baz puan indirim yerine 25 baz puan indirimler yaparak küçük adımlarla devam edebileceğini söyledi.

TCMB TARİHİNİN EN DAR FAİZ KORİDORUNA GEÇTİ
   
Nalbantlı yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın üst bantta 50 baz puan daha indirim yaparak 4 ayda toplam 
175 baz puan indirim yapmış olduğunu kaydetti ve “Geçtiğimiz aylarda çekirdek enflasyonun yüksek seviyelerde olduğu vurgusunun yerini, ‘son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir’ cümlesinin alması faiz indirimlerinin devam edebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunması gerektiği ifadesinden de asgari ücret artışının iyiden iyiye ekonomiye girme riskinden korkuyor. Turizm sektöründe yaşanan sıkıntı nedeniyle hizmet enflasyonu geçtiğimiz senelerdeki gibi hızlı yükselmeyebilir” diye konuştu.

Nalbantlı, Nisan ve Mayıs aylarında sırasıyla %6.57 ve %6.58 gelen enflasyon rakamlarının bu yılın dip seviyelerini gördüğüne değinerek, Mayıs ayında baz etkisinin sona ermesiyle birlikte Haziran ayı itibariyle enflasyonda yeniden yükseliş görülebileceğini vurguladı ve son dönemde yükselen petrol fiyatları ile asgari ücret artışının iyide iyiye ekonomiye girmesinin yükselişi destekleyecek göstergeler arasında yer aldığını bildirdi.
   
Kredi faizlerine bakıldığında ise henüz istenilen düşüşün görülmediğinin altını çizen Nalbantlı, şöyle konuştu:
   
“Mevduat faizleri yeteri kadar aşağı gelmiyor. Yani aradaki spread açık. Yapılan faiz indirimlerinin büyümeye fayda sağlaması için aradaki spreadin azalması mevduat ve kredi faizlerinin birlikte düşmesi gerekiyor. Bunun içinde ağırlıklı fonlama maliyetinin daha düşük seviyelere inmesi gerekiyor. 
   
Özetle Merkez Bankası bundan sonraki süreçte 50 baz puan indirim yerine 25 baz puan indirimlere küçük adımlarla devam edebilir. TCMB’nin sıkı duruşu koruyacağız açıklaması ağırlıklı fonlama maliyetindeki düşüşün sınırlı kalmaya devam edeceği şeklinde yorumlanabilir. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi kredi faizlerine düşüş için fonlama maliyeti düşürülmeli. Enflasyon ve kurda  yılın ikinci yarısında görülecek yükseliş Merkez Bankası’nın hareket alanını daraltabilir.” 

SADELEŞME SÜRECİ SÜRECEK
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasında sadeleştirme sürecine devam edeceğini kaydetti.
   
Kutay Gözgör yaptığı açıklamada, TCMB’nin piyasanın beklentisi dahilinde faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan faiz indirimi gerçekleştirerek bankacılık sektörünün maliyetlerini düşürmeye yönelik bir 
adım attığını söyledi.

Gözgör, Amerika Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı sürecinde ihtiyatlı olmayı sürdürmesi ve enflasyon oranının hızlı yükselişler göstermemesi halinde sadeleştirme sürecinin devam edeceğini söyleyebileceklerini vurgulayarak, şunları söyledi:
   
“Mayıs ayında çekirdek enflasyonun gerilemesi faiz indiriminde etkili oldu. Döviz kurunun enflasyona geçiş etkisi yavaş yavaş azalması merkez bankasına faiz indirimi konusunda esneklik kazandırmaya devam edecektir. Öte yandan TCMB’nin para politikası metnine birim iş gücü maliyetlerin ve hizmet enflasyonunda etkilerden dolayı sıkı para politikasına devam edeceğine yönelik ifade eklediğini görüyoruz. Bu durum TCMB’nin asgari ücret artışının enflasyon oranına olan etkisini daha yakından takip ettiğini gösteriyor.. Karar sonrası Dolar / TL’de yatay görüntü devam ediyor. 
   
Piyasalar daha çok Perşembe günü yapılacak olan Brexit referandumun sonucunu bekliyor. İngiltere’nin Avrupa Bölgesinde kalması halinde gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanabilir 2,9150 seviyesi önemli direnç noktası olarak takip edilebilir. Bu seviyenin aşağısındaki hareketler paritenin 2,8850 – 2,8780 destek bölgesine doğru gerilemesine neden olabilir. BİST 100 endeksine baktığımızda ise faiz kararı sonrası bir miktar yükseliş yaşansa da yükselişlerin devam edebilmesi için 78840 direnç seviyesinin aşılması önemli olabilecektir.”

‘DARALTMA ADIMLARININDA SONA GELİNMEDİ’
Halk Yatırım Araştırma Müdürü Banu Kıvcı Tokalı, faiz koridorunun daraltılmasında sona gelindiğine dair bir sinyal olmadığının altını çizdi.
   
Banu Kıvcı Tokalı Foreks’e yaptığı açıklamada, son dönemde Brexit endişelerin azalmasına ek olarak TCMB’nin geçen yılın Ağustos ayından itibaren uyguladığı politika araçlarının etkinliğine yönelik oluşan güven, genel sıkı para politikası duruşu ve temkinli makro ihtiyati politika çerçevesinin sadeleşme yönünde atılan ölçülü adımların devamını desteklediğini izliyoruz. 
   
Diğer taraftan, sıkı likidite duruşunun devam edeceğini anlıyoruz. Her ne kadar enflasyon görünümündeki iyileşmeye çekirdek taraf da katılmış olsa da, iyileşmenin devamında en önemli riskler olarak karşımıza çıkan hizmet sektörü yapışkanlığı ve ücret artışlarının olası baskısına karşı temkinli bir tutumun bulunduğunu söyleyebiliriz.
   
Büyüme görünümüyle ilgili olarak, ılımlı ve istikrarlı eğilim beklentisi ön plana çıkarken, yapısal reformların uygulanmasına vurgu sürüyor. 
   
Sonuç olarak, TCMB’den faiz koridorunu üst bandın indirilmesi yoluyla daraltma adımlarının devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu adımların sonuna gelindiğine dair net bir sinyal de bulunmuyor. Bu noktada, küresel düşük faiz ortamı ve risk algılamasının nasıl bir görünüm sunacağı belirleyici olacak.”