Ultra zenginler kim ve paralarını nasıl harcıyorlar?

0
298

Zenginler ve özellikle de ultra zenginler devasa servetlerinin bir bölümünü hayır işlerine aktarıyor. Araştırmalar zenginlerin yüzde 36’sının, süper zenginlerin ise yüzde 57’sinin hayır kurumlarına bağış yapmayı sevdiklerini ortaya koydu.

Bununla birlikte, ultra zenginlerin servetlerinden hayır işlerine ayırdıkları pay daha sınırlı olanaklara sahip insanlarınkine kıyasla çok daha az.

Geçen yıl, ultra zenginlerin epey yüksek miktarda bağışta bulundukları gözlendi. Jeff ve MacKenize Bezos evsizlere yardım eden DayOne’a 2 milyar dolar bağışladı; Michael Bloomberg mezun olduğu Johns Hopkins Üniversitesi’ne 1,8 milyar dolarlık bir mali yardımda bulundu.

Geçen yıl zenginlerin en çok eğitim, sosyal hizmetler, sanat ve kültür ve sağlık gibi alanlara bağışta bulundukları gözlendi. Bağışın ardından servet sahibi olanların diğer ilgi alanları ise sırasıyla finans, spor ve açık hava aktiviteleri.

Aile, siyaset, hayvanlar ve diller ise ilk 20 ilgi alanı sıralamasında en altlarda yer alıyor.

 

Kim bu ultra zenginler?

Araştırmalar 2018 yılında dünyada 23 milyon çok zengin oluğunu gösterdi; bunların toplam serveti 62 trilyon dolar. Zenginlerin yüzde 40’ı ABD’de yaşıyor.

Tabii ki zengin kategorisi de kendi içinde alt segmentlere ayrılıyor: Yüksek servet sahibi olanlar ve ultra yüksek servet sahipleri. Servetleri 1 milyon dolar ila 30 milyon dolar arasında olanlar zengin kategorisinde. Büyük bir bölümünün serveti ise 1 milyon dolar ila 5 milyon dolar arasında; bunlar yüksek servet sahibi olanların yüzde 90’ını oluşturuyor.  Serveti 30 milyon doların üzerinde olanlar ise ultra yüksek servet sahibi klasmanında yer alıyor.

 

Zenginliklerini nasıl elde ettiler?

Dünyanın en zenginlerinin yalnızca küçük bir yüzdesi bütün parasını miras yoluyla elde etti. Çoğunluk servetinin tümünü ya da önemli bir bölümünü kendi kendine yarattı. Yüksek servet sahiplerinin yaklaşık yüzde 84’ü kendi çabalarıyla zengin oldu. Yalnızca yüzde 5’i bütün parasını miras yoluyla elde etti ve yüzde 12’lik bir kesim ise hem miras hem de kendi çabalarının birleşimiyle servet sahibi oldu.

Zenginlerin faal oldukları başlıca sektörler finans ve özellikle yatırım. Bunu imalat, teknoloji, iş hizmetleri ve inşaat izliyor. (cnnmoney.com/çev: Anahid Hazaryan)