Ekonomi ve jeopolitik belirsizliklerin piyasaları sarstığı bir ortamda ultra zenginler altınlarını büyük ölçüde Singapur’a taşıyor.
Singapur havaalanından çok uzakta olmayan altı katlı, oniks taşıyla kaplı ve yüksek güvenlikli bina altın rezervini barındırıyor ve Rezerv olarak adlandırılıyor. Çelik kapıların arkasında yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde altın ve gümüş külçeleri yer alıyor.
Yılın başından nisan ayına kadar olan sürede, bu depodaki altın ve gümüş rezervi 2024 yılının aynı dönemine göre yüzde 88 oranında artış kaydetti. Aynı zamanda külçe altın ve gümüş satan Rezerv’in yetkilileri, değerli metallerin satışının yıllık bazda yüzde 200 artış kaydettiğini söyledi.
Analistlere göre, gittikçe artan endişe ve belirsizlik bu artışı körüklüyor. Ultra zenginler gümrük vergilerine, değişen dünyaya, jeopolitik belirsizliklere bakıyorlar.
Singapur’daki yeni altın siparişlerinin yüzde 90’ı ülke dışından. Altının ons fiyatı son zamanlarda baş döndürücü bir artış kaydetti. Bu artışın nedeni kısmen, ABD-Çin ticaret savaşlarının yol açtığı volatilite ve nisan ayındaki ABD varlıklarının geniş çaplı satışıydı.
Altın fiyatları her ne kadar yakın zamanda biraz durulduysa da, piyasa gözlemcileri ons fiyatının gelecek yıl 5000 dolara çıkabileceğine dikkat çekiyorlar. Halen spot altın onsu 3,3364 dolar civarı bir fiyattan işlem görüyor.
Peki altın niçin özel olarak Singapur’da depolanıyor?
Analistler, Singapur’un “Doğu’nun Cenevre’si” olarak görüldüğünü belirtiyorlar. Görece siyasi ve ekonomik bir istikrara sahip olması avantaj sağlıyor.
Ayrıca Singapur transit bir merkez konumda. Transit olan yerler de genellikle altın için cazip görülüyor. Depolamak ve istenildiğinde almak kolay olabiliyor. İsviçre ise bu konumunu yavaş yavaş yitiriyor.