TÜV Austria Marine Bodrum’dan Dünyaya Açılacak

0
286
TÜV Austria Marine Genel Müdürü Can Polat

TÜV Austria Grubu ve Bodrum Denizcilik ortaklığıyla Türkiye’de kurulan TÜV Austria Marine, yatlar için ekspertiz, test ve laboratuvar, eğitim ve sertifikasyon hizmetleri noktasında danışmanlık ve denetim hizmeti vermeye başladı. Denizlerde dijital dönüşümü gerçekleştirmek istediklerini söyleyen TÜV Austria Marine Genel Müdürü Can Polat, 1,5 milyar dolarlık pazardan pay alarak üç yıl içinde uluslararası denizlerde olmayı hedeflediklerini duyurdu.  -ÇAĞLAR ÇAĞATAY 

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’nin dünya ölçeğinde denizcilik ülkesi olması yolunda birçok firma yatırımlarıyla sektöre katkı sunmaya devam ediyor. Bu misyondan hareketle yola çıkan Bodrum Denizcilik, 150 yıllık köklü geçmişe sahip TÜV Austria Grubu’na yaptığı teklifle TÜV Austria Marine şirketini kurdu. Bodrum Denizcilik’in pazarı iyi tanıması, iş modeli ve sektörel ihtiyacı tespit edebilmesi TÜV Austria Grubu’nun bu işe Türkiye’den başlamasında etkili olduğu açıklandı. Bodrum merkezli TÜV Austria Marine, dünyanın dört bir yanındaki yatlar için ekspertiz, test ve laboratuvar, eğitim ve sertifikasyon hizmetleri çerçevesinde danışmanlık ve denetim hizmeti vermeye başladı. Uluslararası Deniz Endüstrisi Dernekleri Konseyi (ICOMIA) 2020 raporuna göre, sektörün pazar payının bu yıl 1,5 milyar dolara yaklaştığı öngörülürken, tekne imalatı, deniz motorları ve tekne malzemeleri üretimi, servis sağlayıcıları gibi bileşenlerden oluşan sektör büyüklüğünün de 5 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini hatırlatan TÜV Austria Marine Genel Müdürü Can Polat, Hilton İstanbul Bosphorus’da gerçekleştirilen basın toplantısında yatırımı değerlendirerek hedeflerini anlattı. 

“Bu girişim ülkemize katma değer sağlayacak”

Charter, hizmet sağlayıcıları, bakım onarım, marina hizmetleri, eğitim, sigorta, ikinci el satış gibi konuları da içeren sektörde hizmet vereceklerinin altını çizen Polat, “TÜV Austria Marine olarak yat ekspertizinde alıcı ve satıcı arasında en sağlıklı koşullarda işlemlerin yapılmasını sağlamak istiyoruz. Şirket olarak, bu iş için geliştirdiği yazılım programını kullanarak ekipman analiz test sonuçlarını laboratuvar testine gönderip çıkan sonuçları rapor olarak sunacak. Bu raporun kapsamını ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncelleyecek” dedi. Polat, “TÜV Austria Group’un 150 yıldır elde ettiği global ve kurumsal deneyimiyle ortaya çıkan Know-How’ı, Bodrum Denizciliğin sektör tecrübesi ve vizyonuyla birleştirerek Türkiye’ye önemli bir yatırım yaptığını düşünüyoruz. Türkiye güçlü ve gelecek vadeden bir ekonomiye sahip. Bölgedeki önemli pazarlara açılan bir giriş kapısı. Bundan hareketle sektör tecrübemizi yat ekspertizine yönlendirerek  bu işin ana kriterlerini, bağımsız denetleme öğelerini oluşturacağız. Bu girişim ülkemize katma değer sağlayacak” dedi. 

“3 yıl içinde globalde de olacağız”

Türk denizcilik sektörüne uluslararası ölçekte danışmanlık ve denetim hizmetleri vermeyi hedeflediklerini anlatan Polat, “Çözüm ortağı olduğumuz tüm denizcilik sektörü paydaşlarına verdiğimiz hizmetlerde bağımsız finansal yapımızla kaliteyi ve güveni önceleyen tarafsız bakış açısıyla çalışıyoruz. Bodrum’dan başlattığımız hizmetlerle edindiğimiz tecrübe ve deneyimimizle hedefimiz önümüzdeki 3 yıl içinde uluslararası denizlerde olmak. Uluslararası ölçekte kurumsal yapıda hizmet veren bir şirket konumuna gelmek. Türkiye burada başlangıç noktası olacak ardından da öncelikle Yunanistan, İtalya ve Hırvatistan’da faaliyet göstermeyi planlıyoruz” ifadesini kullandı. 

“Denizlerde dijital dönüşümü gerçekleştireceğiz”

Dijitalleşen dünyada trendlerin gerisinde kalmamak için yazılım alt yapısını desteklediklerini belirten Polat, “Sektörün ihtiyacına yönelik ürün geliştiriyoruz. Şu anda teknelerin bulunduğu yere göre karada ve denizde mobil ekiplerimizle hizmet veriyoruz. Bunlar dışında sahip olduğumuz ve akredite olan laboratuvarlarda test ve analiz hizmetlerini de sunuyoruz” dedi.  Akdeniz çanağında önemli bir turizm destinasyonu olan Türkiye’nin yat alım-satım piyasasında yoğunluk yaşadığı ve bu süreçte “uzman görüşü” ve “ekspertiz” hizmetlerinin kritik önem arz ettiğini söyleyen Polat, “Sektördeki ihtiyaçlara çözüm sunabilmek için, ülkemizde ilk defa yapılacak olan “sistem-yazılım” modelini hayata geçireceğiz. Kişilerden bağımsız kurumsal düzeyde kuracağımız sistem ve bu sistemi işletecek yazılım programı ile ekspertizde öncü olacağız. Bu sistemle kurumsal ve global vizyona sahip olarak sektör paydaşlarına hizmet vereceğiz. Bu başarı hikayesini Türkiye’de oluşturup dünyaya yaymak hedefimiz. Bizim elimizdeki veriye göre, Türkiye’de 100 bin civarında yat var. Bu 100 bin yatın 85 bini Ege Denizi bölgesinde yer alıyor. Bunun da yaklaşık yüzde 25’i yabancı bayraklı. Burada sağlıklı ilerleyebilmek için öncelikle bu konuda veri toplamamız gerekiyor. Çünkü sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bu konuda veri havuzu kısıtlı” diye konuştu. 

“Marine Akademi ile eğitim hizmeti de vereceğiz” 

Sektöre bakıldığında öğrenme biçiminin geleneksel yöntemlerle olduğunu söyleyen Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Denizcilikte doğru iş gücü de eğitim desteği ile çözülebilir. TÜV Austria Akademi ile çeşitli sektörlerde sunduğumuz eğitim tecrübesini şimdi de denizcilik sektöründe “Marine Akademi” devam ettiriyoruz. Kaliteli hizmetin yanında sürdürülebilir olması da ancak yetkin uzmanlar eliyle devam edebilir.”