Turkrating, Aksa Enerji’nin kredi notunu TR A+ olarak belirledi

0
33

Turkrating, Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin uzun vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu TR A+, kısa vadeli ulusal kredi derecelendirme notunu TR A2 ve görünümü durağan olarak belirledi.
   
Turkrating’den konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
   
“Aksa Enerji Üretim A.Ş.’nin (kısaca Aksa Enerji veya Şirket) Uzun Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A+, Kısa Vadeli Ulusal Kredi Derecelendirme Notu TR A2 olarak belirlenmiştir. Kredi notu, Şirketin sektördeki konumu, coğrafi ve kaynak çeşitliliği, tecrübeli yönetim kadrolarının varlığı, geçmişte tamamlanan yatırım projeleri ve yurt içinde ve yurt dışında devam eden projelerin faaliyete geçmesinin nakit akışı üzerinde yaratacağı olumlu beklentimizi yansıtmaktadır. 
   
Şirketin finansal borçlarından kaynaklanan kur riski ve piyasalarda artan volatilite, notu baskılayan unsurlardır. Tekrarlanan seçim süreçlerinin arttırdığı belirsizlik ve riskler nedeniyle görünüm durağandır. 
   
Sektöründe Önemli Bir Oyuncu: Aksa Enerji, 9,8 milyar kWh elektrik üretimi ile 2014 yılında Türkiye’nin enerji üretiminin %3,1’ini karşılayan ve serbest üreticiler arasında %8,5 pazar payına sahip lider konumdaki şirketlerden biridir. Kazancı Holding A.Ş. tarafından 1997 yılında kurulmuş olan Aksa Enerji’nin %21,4’ü halka açıktır. 1998 yılında ilk biyogaz santralini Bursa’da faaliyete geçiren şirket, zaman içerisinde yatırımlarını çeşitlendirmiş, 2.271 MW’lık kurulu gücü ile bugün en büyük ikinci serbest enerji üretim şirketi konumuna gelmiştir. Kazancı Grubu’nun diğer şirketleriyle oluşturduğu yatay ve dikey entegrasyonla sağladığı sinerjiyle büyümektedir. Devam eden yatırımlarının faaliyete geçmesi ile 2017 yılında 2.823 MW kurulu güce ulaşmayı, serbest tüketicilere ve dağıtım şirketlerine doğrudan satış yaparak kapasite kullanımını ve karlılığını arttırmayı hedeflemektedir.
   
Enerji Kaynaklarının Çeşitliliği ve Coğrafi Çeşitlilik: Türkiye’nin neredeyse her bölgesine yayılmış (4 akaryakıt, 7 rüzgar, 2 hidroelektrik, 5 doğalgaz ve 1 linyit) 19 elektrik üretim santrali mevcuttur. Enerji üretim kaynaklarının neredeyse tüm çeşitlerine sahip olan şirket, üretim yapısı ve organizasyonu ile doğalgaz ve yakıt fiyatlarındaki dalgalanmaların, üretim üzerindeki olumsuz etkilerini ve maliyetlerini minimize edebilmekte ve verimliliğini arttırabilmektedir.
   
Döviz Riskine Yüksek Duyarlılık: Yapılan yatırımların uzun vadeli proje finansmanı ile fonlanması ve ülkemizde henüz uzun vadeli TL kredilerin maliyetli olması nedeniyle firmanın finansal borçları ağırlıklı olarak yabancı para cinsindendir. Kısa vadeli net döviz yükümlülükleri türev ürünler kullanılarak hedge edilmiş olmakla birlikte, Şirketin döviz kurlarındaki artış ve azalışlara duyarlılığı yüksektir. Haziran 2015 itibariyle Şirketin yabancı para açık pozisyonunun TL karşılığı 1,3 milyar TL’dir.
   
İstikrarlı EBITDA: EBITDA son 5 yıldır artış trendindedir. 2014 yılında yüksek arza rağmen, kuraklık nedeniyle spot elektrik fiyatları artmıştır. Bu ortamda Aksa Enerji, kurulu gücünün artması sayesinde EBITDA’sını %9,6 yükseltmeyi başarmıştır. 2015’in ilk 6 ayında ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre fiyatlardaki ciddi düşüşe rağmen, Aksa Enerji başarılı yönetim stratejleri ile kaynaklarının çeşitliliği avantajını kullanarak satış maliyetlerini aşağıya çekmiş ve EBITDA’sını 1,8 kat arttırmıştır. 2015 ve sonraki yıllarda devam eden yatırımların devreye alınması ile EBITDA’daki artışın devam etmesi beklenmektedir.
   
Sektörle Paralel Yüksek Borçluluk: Yatırım yoğun bir sektör olan enerji sektöründe borçlanma oranları genel olarak yüksek seyretmektedir. Aksa Enerji’nin son 5 yılda yükümlülükleri %56,2 artmış  toplam yükümlülükleri 2014 döneminde özkaynaklarının 2,4 katı, Haziran 2015 döneminde 2,9 katı olarak gerçekleşmiştir. Halka açık enerji şirketlerinden Aksa Enerji’ye benzer büyüklükteki şirketlerin borçlanma oranlarının çok daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Son 5 yılda toplam yükümlülüklerinin ortalama %85’i finansal yükümlülüklerden oluşmaktadır. Şirketin finansal kaldıraç oranı yükseliş trendindedir.
   
Güçlü Kurumsal Yönetim ve Ortaklık Yapısı: Şirket’in hakim ortağı Kazancı Holding’in enerji sektöründe edindiği konumu, sektördeki uzun yıllara dayanan bilgi ve tecrübesi, gerektiğinde Şirkete mali destekte bulunma gücü derecelendirme notuna olumlu yansımıştır. Ayrıca 2012 yılında şirkete yatırım yapan ve şu anda payı %16,6 olan Goldman Sachs International’ın varlığı da olumlu bir faktördür.”