Türkiye’nin İlk SAP Gold Partneri MBIS, Nagarro İle Büyüyecek

0
830
MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu

Türkiye’nin ilk SAP Gold Partneri MBIS, dijital mühendislik alanında uzmanlaşan Nagarro’nun küresel ağına katıldı. Türkiye’de yerli sermayeyle geliştirdiği ürün ve hizmetleri dünyaya ulaştırma fırsatını elde eden şirket, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına odaklanacak. MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu, Türkiye’den ihraç edecekleri çözüm ve uygulamaları anlattı. Nagarro’nun bazı ürün geliştirme fonksiyonlarını Türkiye’ye kaydırabileceğinin sinyalini verdi.

Pandeminin etkisiyle hızla büyüyen bilgi ve iletişim teknolojileri pazarı, küresel salgının etkileri azalırken, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin etkisiyle hız kesse de büyüme ivmesini kaybetmedi. Dünya çapında yaşanan sıkıntılar ise teknoloji ve dijital dönüşümün hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Ülkemizdeki BT sektörü de bu gelişmelerden etkilendi. Büyüyen sektör ve güçlenen yerli oyuncular, küresel teknoloji şirketlerinin de radarına takıldı. SAP’nin Türkiye’deki ilk Gold Partneri MBIS, Mart ayının başında 33 ülkede faaliyet gösteren dijital mühendislik şirketi Nagarro’nun küresel ağına katıldığını duyurdu. 

MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu ile dijital dönüşümden Nagarro’ya, Ar-Ge çalışmalarından büyüme planlarına kadar pek çok konuyu değerlendirdik.

“Ortaklık arayışımız yoktu, Nagarro bizi buldu”

MBIS’in 25 yıla yakın deneyimi ve 450 kişilik ekibiyle güçlenen Nagarro için Türkiye’nin hızla büyüyen BT pazarının kapılarını açtıklarına dikkat çeken Cenk Salihoğlu, “MBIS olarak ortaklık arayışımız yoktu. Global pazara açılmak için uluslararası bir şirketle iş birliği yapmayı her zaman arzu ediyorduk ancak bunu hiç dillendirmemiştik. Nagarro bizim kapımızı çaldı. Türkiye’ye yatırım yapma istekleri doğrultusunda araştırma yapmışlar ve MBIS’in onlar için uygun bir ortak olabileceğine kanaat getirmişler” dedi. Cenk Salihoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Nagarro’nun MBIS’i tercih etmesinin en önemli sebeplerinin, pazardaki güçlü duruşumuz ve marka değerimiz olduğunu düşünüyorum. Tanışıp birlikte vakit geçirdikten sonra, iki kurumun kültürlerinin ne kadar uyumlu olduğunu fark ettik. Görüşmelerimiz ilerledikçe, MBIS’in finansal performansı ve büyüme hikayesi onları çok etkiledi. Türkiye gibi zor bir pazarda, zor bir ekonomide bu şekilde bir performans sergilememizi takdir ettiklerini düşünüyorum.”

Yerli sermayeyle geliştirdiğimiz ürünleri dünyaya ulaştıracağız

Türkiye’deki SAP pazarında uçtan uca hizmet sağlayan bir oyuncu olarak faaliyet gösteren MBIS, müşterilerinin teknolojik altyapılarını ve iş süreçlerini en yeni SAP platformlarına taşımalarını sağlıyor. SAP odaklı Ar-Ge çalışmalarıyla dikkat çeken MBIS, SAP lisans ve danışmanlık hizmeti, bulut hizmetleri, katma değerli çözümler ve uygulama hizmetleri sunuyor. Cenk Salihoğlu, Nagarro’nun MBIS’i bünyesine dahil etmek istemesinin, 23 yıllık başarı hikayelerinin önemli bir göstergesi olduğunu söylüyor. “Bu durum, bizim açımızdan da bugüne kadar Türkiye’de yerli sermayeyle geliştirdiğimiz ürün ve hizmetleri dünyaya ulaştırma fırsatı anlamına geliyor. Nagarro’nun global uzmanlığını, MBIS’in teknik ve müşteri odaklı yetkinlikleriyle birleştirerek Türkiye’deki müşterilerimizin deneyimini zenginleştirmeyi hedefliyoruz. İşbirliğimizin her iki kuruma ve tüm paydaşlarına faydalı olmasını diliyorum.”

Uyumlu kurum kültürü önemli

İki kurumun kültürel açıdan birbiriyle çok uyumlu olduğuna vurgu yapan Cenk Salihoğlu, “En önemli kriterimiz bu oldu. Nagarro da MBIS gibi hızlı büyümeyi seven ve buna uygun olarak organize olabilen bir şirket. Halihazırda 33 ülkede faaliyet gösteriyor, Türkiye ile birlikte faaliyet gösterdiği ülke sayısı 34’e yükseldi” diye konuştu. Nagarro’nun güçlü yanlarını esnek organizasyonel yapı, insanı ön plana koyan yaklaşım, SAP alanında ve SAP dışında pek çok dijital alanda yatırım ve faaliyetlerinin bulunması olarak sıralayan Cenk Salihoğlu, “Bu unsurların bize yepyeni kapılar açacağını düşünüyoruz” dedi.

Dijital dünyada çok ciddi fırsatlar var

“MBIS olarak, işimize odaklanmayı her zaman başarının önemli bir kriteri olarak gördük. SAP’nin Türkiye’deki ilk Gold Partneriyiz. Nagarro ile birlikte en iyi bildiğimiz SAP alanında büyük bir atılım yapacağımıza inanıyoruz. Ancak SAP dışı dijital dünyada da çok ciddi fırsatlar var. Buralarda da büyüme planlarını hayata geçireceğimizi öngörüyoruz” diyen Cenk Salihoğlu, “SAP ekosistemi çok büyük. Nagarro’nun yurt dışındaki farklı yetkinliklerini Türkiye’ye taşımamızla, müşterilerimize SAP dışındaki alanlarda da bütünleşik bir yaklaşım sunabileceğiz” ifadelerini kullandı.

Nagarro’nun bazı ürün geliştirme fonksiyonları Türkiye’ye kaydırılabilir

Önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte odaklanmak istedikleri pazarlar hakkında da bilgi veren MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu, “Nagarro, farklı pazarlarda farklı ürün aileleri ve çözümlerle yer alan küresel bir oyuncu. Bu sebeple MBIS olarak biz de dünyanın herhangi bir yerinde faaliyet gösterebiliriz, artık böyle büyük bir iş ağının içindeyiz. Diğer yandan coğrafi ve kültürel yakınlığı da düşündüğümüzde, öncelikli olarak Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına odaklanacağız. SAP ürünlerinin yanı sıra, onları tamamlayan ve bizim geliştirmiş olduğumuz Ar-Ge ürünlerini bu pazarlara sunacağız” dedi. Nagarro’nun bazı ürün geliştirme fonksiyonlarının Türkiye’ye kaydırılmasının söz konusu olabileceğini ifade eden Genel Müdür, “Buradaki olasılık ve fırsatları değerlendirmeye çalışacağız” dedi. MBIS tarafından geliştirilen pek çok ürün ailesi bulunduğunu aktaran Cenk Salihoğlu, “Kişisel veri koruma ürün ailesi, e-Dönüşüm çözümlerimiz ve ticari iş birliği portallarımız yurt dışına ilk sunacağımız ürünler arasında olacak. Çalışmalara şimdiden başladık. Bu ürünlerin yurt dışında yüksek bir ilgiyle karşılaşacağını ve ürünlerimizin yurt dışındaki müşterilerin gereksinimleriyle daha da gelişeceğini ümit ediyoruz” dedi.

“Dijital dönüşümde en büyük yatırım insan kaynağına yapılmalı”

MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu, son yıllarda hayatımızın her alanında hissettiğimiz dijital dönüşümden maksimum fayda sağlamak isteyen şirketler için önerilerini de paylaştı: “Dijital dönüşüm, bütünsel bir tasarımla başladığında, yani kurumların yol haritasını belirlediğinde, daha çok fayda sağlayan bir girişim. Öncelikle bir yol haritasının tasarlanması, büyük resmin görülmesi, şirketin bugünkü ve yakın gelecekteki ihtiyaçları tespit edildikten sonra yola çıkılması gerekiyor. Bu anlamda da kuruma ve süreçlerine farklı disiplinlerden bakabilecek, yol haritası çizebilecek bir mühendislik çalışmasına ihtiyaç var. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra kurum içerisinde organizasyonel değişim yönetimi araçlarının da kullanılmasıyla sağlam bir dijital dönüşüm çıktısı elde edilebilir.” Dijital dönüşümü sadece teknolojik bir yatırım olarak görmemek gerektiğinin altını çizen Cenk Salihoğlu, “Bence en büyük yatırım insana yapılmalı. İnsan kaynaklarının bu dönüşümü benimsemesinin, konu, süreç ve organizasyonlara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmasının sonucunda başarılı olunabiliyor. Diğer bir deyişle, sadece yazılım, donanım ve bulut yatırımlarıyla başarılabilecek bir konu değil. İnsan faktörü her ne kadar konu dijital de olsa hâlâ başarıya giden en önemli faktör. En büyük yatırımın insan kaynağına yapılması gerekir. Teknolojiyle insanın doğru buluşturulduğu dijital dönüşüm inisiyatifleri kesinlikle başarıya ulaşacaktır” diye konuştu.

Dijital mühendislik, şirketlerin her alanda en iyi çözüme ulaşmasını sağlıyor

MBIS Genel Müdürü Cenk Salihoğlu, Nagarro’nun uzmanlaştığı dijital mühendisliğin iş dünyasına neler sunabileceğini de anlattı:“Dijital mühendislik, bir kurumun dijitalleşme çalışmaları sırasında ihtiyaç duyabileceği çözümleri uçtan uca tasarlamak ve sunmak anlamına geliyor. Şirketler, marka bağımsız, kendilerine özel tasarlanmış dijital ürün ve hizmetler elde edecekleri bu yaklaşımla her alanda en iyi çözüme ulaşma noktasında avantaj sağlıyor. MBIS ile Nagarro’nun ortak planları arasında, SAP dışı dijital mühendislik alanındaki konularda, Türkiye’deki nitelikli insan kaynağının yetkinliklerini uluslararası pazarların hizmetine sunacak yeni iş birimleri kurulması da yer alıyor.